Lajm i hidhur: Ka vdekur primabalerina Natka Penushliska-Mitrovska

Natka Penushliska, prima balerina / Foto: Ministria e Kulturës

NI Kombëtar i Operas dhe Baletit njofton se ka vdekur primabalerina Natka Penushliska-Mitrovska (1934 -2022).

Shkollimin e baletit e mori në Shkollën e Mesme të Baletit në Shkup, në klasën e Gj. Македонски и Н. Kirsanova, dhe më pas përfundoi shkollimin me pedagogë të njohur në Paris.

Tejet e talentuar, Penushliska e filloi karrierën e saj të baletit në moshën 14-vjeçare, duke luajtur rolin kryesor të Marias në "Bahchisarajska Fountain", baleti i parë i gjithë natës i vënë në skenë në MNT. Luan të gjitha rolet kryesore nga programi i ansamblit të baletit. Prima balerina me teknikë klasike jashtëzakonisht të pastër dhe precize, virtuozitet dhe emocionalitet shprehës në krijimin e roleve. Penushliska është sinonim i baletit në Maqedoni. Në Bienalen e Baletit Jugosllav në Lubjanë (1960) ajo u shpall balerina më e mirë klasike. Drejton Baletin në MNT (1967-1968) - informohet nga Opera dhe Baleti Kombëtar.

 

Video e ditës