Babai i Leonidit për “Sloboden Pechat”: Përgjegjësit e FZOM-it nuk kanë pranuar të mbulojnë 140 mijë euro për trajtimin e djalit tim, sepse ai mund të mjekohej në Maqedoni, por nuk thonë se ku!

Branko Indov, babai i Leonidit të ri, i cili u transportua me helikopter në Vjenë për mjekim, thotë për “Sloboden Pechat” se Fondi i Shëndetësisë (FZOM) sot ka refuzuar të mbulojë trajtimin e djalit të tij. Donacionet e mbledhura nga qytetarët humanë do të mbulojnë 3 muaj të trajtimit të Leonidit në Austri, por tre muajt në vijim askush nuk do t'i mbulojë sepse Fondi i Shëndetësisë refuzoi kërkesën e familjes. Bëhet fjalë për një shumë prej 140 mijë eurosh, të cilën familja nuk di ku ta gjejë. Përveç kësaj, atyre do t'u duhen para kur Leonidi të kthehet në Maqedoni. Ky vendim i FZOM-it vjen pasi Leonidi dhjetë ditë më parë u transportua me ambulancë dhe helikopter të MPB-së në Austri, në një qendër rehabilitimi. Bëhej fjalë për një transport të rrezikshëm dhe kompleks sepse pacienti i ri është në respirator.

Leonid Indov verën e kaluar ka pësuar një aksident të rëndë gjatë pushimeve në Greqi, gjatë të cilit ka lënduar vertebrën e tretë, të katërt dhe të pestë, kështu që merr frymë me respirator dhe nuk mund të lëvizë gjymtyrët.

- Ka kohë që përpiqemi të marrim donacione për Leonidin për ta çuar në mjekim. Ai merr frymë me respirator dhe në tetor ishim në KARIL. Nga tetori e transferuam në “Zhan Mitrev” dhe të gjithë mjekët dhe ekspertët thanë se kjo është dija në Maqedoni dhe duhet ta çojmë jashtë. Gjeta një institucion në Austri që do ta pranonte në një gjendje të tillë. Aty gjeta mirëkuptim dhe nuk më duhej të paguaja të gjithë shumën përnjëherë që të grumbulloja fondet dalëngadalë. Një pjesë e kam paguar, por procedurën po e bëj edhe para Fondit të Shëndetësisë. Sot mora një vendim prej andej që refuzon trajtimin e Leonidit jashtë vendit, si të pabazuar. Pse? Arsyeja është se ka qenë rehabilitim dhe se kam lidhur kontratë me FZOM-in. Së pari, unë nuk kam lidhur marrëveshje me FZOM-in dhe se ka institucione në Maqedoni që kanë mundur ta trajtojnë atë dhe nuk më thonë se kush janë ato institucione që mund ta trajtojnë atë në gjendje të tillë si Leonidi. Unë i kam personat nënshkrues të procesverbalit dhe dua t'i pyes publikisht se si do të më shpjegojnë se ku në Maqedoni do ta trajtoj Leonidin? Për Leonidin në Maqedoni mora vetëm një plagë presioni nga KARIL, e cila e ktheu djalin tim me vite prapa. Të gjitha ushtrimet dhe testet që duhet t'i bëhen në Austri, nuk mund t'i bëjnë për shkak të atij dekubiti. Ajo plagë është e madhe dhe ai nuk mund të bëjë as operacione plastike për momentin. Është mirë që e kam transferuar nga KARIL në “Zhan Mitrev” sepse e kam shpëtuar fëmijën nga vdekja e sigurt, ka thënë për “Sloboden Pechat” babai i Leonidit, Branko Indov.

Ai shton se ka fotografi nga gjendja në të cilën ishte djali i tij kur u pranua në “Zhan Mitrev”.

- Kam fotografi se si ishte kur u pranua në “Zhan Mitrev” me dekubitin. Kjo është provë për mua. Unë fola me atasheun austriak kur po aplikoja për vizë për Leonidin. Meqë ra fjala, Leonidit ia kanë lëshuar vizën falas për shkak të gjendjes së tij dhe ai shkruan me vendosmëri se babai e ka nxjerrë nga institucioni shtetëror “Nënë Tereza” dhe e ka transferuar në një klinikë private për ta shpëtuar fëmijën nga vdekja e sigurt. Dhe ai e dërgoi foton në FZOM. Në FZOM, të gjithë ngrenë supet, thonë se nuk mund të mbulonin rehabilitimin e kështu me radhë. Unë kam një burrë nga Austria që tashmë është përgjigjur në FZOM. A duhet t'u thotë edhe presidenti i Austrisë se këtu diçka nuk shkon? Ajo që po bëj nuk është vetëm për Leonidin, por edhe për fëmijët e tjerë që duhet të shkojnë në trajtim në të ardhmen. Ka edhe dy fëmijë si Leonidi, me ndryshimin se marrin frymë në mënyrë të pavarur dhe Leonidi është në respirator. Djali im Leonidi ka marrë mbi 30 infeksione nga bakteret në KARIL, të cilat është trajtuar në “Zhan Mitrev”. Une nga KARIL, faleminderit shume, femijes e kam marre edhe bakterie edhe plage. Është një gjë e tmerrshme. Askush nuk më erdhi si baba të më pyeste si jam, si jetoj dhe si mbijetoj. Çdo ditë këtu është një tmerr. Nëse ata do të kishin një copë ndërgjegje, një kuptim të situatës sonë. Nuk e di pse komisioni i Fondit vendosi kështu, tha Indov.

Leonidi po trajtohet në Austri në një qendër traume dhe ka bërë përmirësime të mëdha për shkak të metodave dhe mënyrave të reja të frymëmarrjes së pavarur.

- Unë shoh një shkëndijë shprese tek ai. Mjeku që e kishte shtruar atje më 5 janar ishte në “Zhan Mitrev”, e pa Leonidin dhe i dha dritën jeshile për ta shtruar në atë spital. Jo të gjithë mund të shkojnë në atë spital. Sapo ka dhënë dritën jeshile, me siguri sheh shpresë tek ai për ndihmë, shtoi prindi për “Shtypin e Lirë”.

Redaktorët tanë iu drejtuan KARIL-it për t'iu përgjigjur pyetjes se a është e vërtetë se pacienti Leonid Indov është larguar nga klinika me dekubit dhe infeksione që i ka marrë gjatë trajtimit spitalor dhe pasi të marrim përgjigjen do ta publikojmë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës