Taravari: Shoqata e Akademikëve Shqiptarë për Shkencën dhe Artin të bëhet akademi ose të jetë pjesë e MANU-së

Shoqata e Akademikëve Shqiptarë/Foto: Free Press

Kandidati për kryetar nga opozita e bashkuar shqiptare Vredi, Arben Taravari, pas një vizite në Shoqatën e Shqiptarëve Akademikë për Shkencë dhe Art në Tetovë, thotë se si kryetar i ardhshëm do të avokatojë që kjo shoqatë të institucionalizohet, të bëhet akademi apo bëhu pjesë e MANU.

Sipas Taravarit, në këtë nuk ka asgjë problematike, por përkundrazi, sa më shumë akademi do të përfaqësojnë pasuri në Maqedoni dhe e gjithë kjo do të kontribuojë në zhvillimin e shkencës në vend.

- Universiteti i Tetovës para 25 vitesh ishte utopi, por tani është realitet. Shpresoj që si opozitë e bashkuar shqiptare të gjejmë rrugën këtë Shoqatë ta institucionalizojmë dhe ta bëjmë ose një institut ose një akademi të shkencave dhe arteve të shqiptarëve në Maqedoni ose të gjejmë një zgjidhje që të jetë si një sektor në Akademinë aktuale të Shkencave dhe Arteve në Maqedoni, por të gjitha opsionet do të diskutohen dhe Shpresoj se do të gjejmë një zgjidhje që të institucionalizohet siç duhet, tha Taravari.

Pyetjes së “Sloboden Pechat” nëse një “akademi e ardhshme” e tillë që opozita e bashkuar shqiptare do të avokojë për institucionalizimin do të thotë paralelizëm dhe përçarje edhe në shoqërinë maqedonase, Taravari është përgjigjur se do të thotë pasuri për shtetin.

Shoqata e Akademikëve Shqiptarë/Foto: Free Press

- Dhe për Shoqatën e Mjekëve Shqiptarë në Maqedoni, kur e themeloi zoti Agim Ramadani, mendohej se ishte një paralelizëm, por tani është realitet. Dhe me Universitetin e Tetovës u tha se nuk na duhen shumë universitete dhe tani janë tre universitete shqiptare në Maqedoni dhe atje studiojnë maqedonas, shqiptarë dhe turq. Akademitë janë një thesar për shtetin, nuk janë paralelizëm. Aty nuk bëhet politika, por ka projekte që kanë të bëjnë me shkencën dhe na duhet më shumë shkencë, tha Taravari.

Kryetari i Shoqatës së Akademikëve Shqiptarë për Shkencë dhe Art, profesori universitar Hasan Jashari thotë se kanë dashur dhe në disa raste kanë kërkuar të jenë pjesë e MANU-së, por janë refuzuar. Tani do të avokojnë që të veprojnë si institucion publik më vete, por nuk do të heqin dorë nga ideja për të funksionuar si sektor i MANU-së.

- Ne si shoqatë e regjistruar e akademikëve shqiptarë jemi njerëz që kemi studiuar dhe punuar këtu. Ne nuk jemi organizatë politike, jemi marrë me shkencë dhe art dhe duam të kemi kompetenca publike si institucion publik në sferën e albanologjisë, kulturës dhe veçorive të shqiptarëve që garantohen me amendamentin 11 të Kushtetutës. Ne jemi në kërkim të fondeve publike. Unë kam aplikuar dy herë në MANU, por atje na refuzuan për probleme teknike. Mendoj se në kontaktet e mëtejshme me qeverinë dhe parlamentin duhet të gjejmë një zgjidhje për të pasur kompetenca publike dhe jemi të hapur për të qenë pjesë e MANU-së. Pra, si organizatë jopolitike po kërkojmë hapësirë ​​publike për punë kërkimore-shkencore, tha Jashari.

Meqë ra fjala, Shoqata e Shqiptarëve Akademikë për Shkencën dhe Artin është themeluar dhe regjistruar para dy vitesh.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës