Taravari: Vetëm për trajtim privat në Shëndetin Publik qytetarët e Kosovës dhe Shqipërisë do të trajtohen me të njëjtat çmime si maqedonasit

Arben Taravari / Foto: “Shtypi i Lirë” / Dragan Mitreski

Qytetarët e Kosovës, Shqipërisë dhe Serbisë nuk do të jenë të barabartë me qytetarët maqedonas në pjesën e pagesës së pjesëmarrjes, por në pjesën e trajtimit privat – thotë ish-ministri i Shëndetësisë dhe kryetar i Aleancës së Shqiptarëve për Shtypin e Lirë. Arben Taravari.

- Kjo praktikisht do të thotë se çmimet për shtetasit e huaj do të jenë të njëjta si për qytetarët e Maqedonisë që nuk kanë sigurim dhe trajtohen në klinikat dhe spitalet shtetërore. Kështu, nëse paguhen 150 euro për regjistrimin e rezonancës magnetike privatisht në Qendrën Klinike për të gjithë qytetarët tanë që nuk janë të siguruar, një shtetas kosovar apo shqiptar do të paguajë të njëjtën shumë, thotë Taravari.

Ai shpjegon se kjo mundësohet me marrëveshje dypalëshe mes shteteve dhe se nëse nuk do të ishte bërë, të huajt do të vazhdonin të shkonin në shëndetësi private ku paguanin shumë më lirë.

 Kështu i kthejmë në Shëndetin Publik pacientët e huaj. Më herët të gjithë shkonin në klinika private ku ishte më lirë, thotë Taravari.

 

Ministria e Shëndetësisë thotë se nka barazim të çmimeve ndërmjet shtetasve të huaj dhe të siguruarve të RSM, por barazimin e çmimeve për shërbimet shëndetësore private.
- Lidhur me çmimoren për ofrimin e shërbimeve shëndetësore për të huajt, Ministria e Shëndetësisë bën me dije se është dërguar shkresë në të gjitha klinikat dhe institutet universitare për harmonizimin e çmimoreve për shërbimet shëndetësore private për të huajt me qytetarët e RSM-së që janë të pasiguruar. dhe paguaj privatisht. Theksojmë se nuk bëhet fjalë për barazimin e çmimeve mes shtetasve të huaj dhe shtetasve RSM, por barazimi bëhet me pacientët privatë që nuk janë të siguruar shëndetësor, pra që nuk paguajnë sigurime shëndetësore.

Pra, këto ndryshime nuk kërkojnë ndryshime në ligj, sepse disa nga klinikat dhe institutet tashmë kishin çmime uniforme, përkatësisht një listë çmimesh për shërbimet shëndetësore private. Me këtë ndryshim, shtetasve të huaj u jepet e drejta e zgjedhjes mes institucioneve publike dhe private, duke promovuar shëndetin publik si një shërbim shëndetësor të aksesueshëm dhe efikas në vendin tonë, konkurrues në tregun e punës.

Çmimi është i njëjtë. Qytetarët e Maqedonisë që nuk kanë sigurim shëndetësor do të paguajnë të njëjtin çmim si të huajt, sepse është shërbim privat. Kjo do të thotë se qytetarët që paguajnë sigurime shëndetësore në asnjë mënyrë nuk do të jenë në pozitë vartëse për të paguar taksën ndaj të huajve, qytetarët sigurisht që do ta paguajnë pjesëmarrjen e tyre, pra do të paguajnë më lirë.

Kjo ka funksionuar edhe më parë në disa klinika shtetërore, ndërsa tani nisma po vazhdon edhe në klinika të tjera.

- Deri tani paguanin dyfish çmime dhe atë vetëm në shëndetësinë publike, jo në atë private. Tani ata do të paguajnë të njëjtin çmim si qytetarët tanë të cilët nuk janë të siguruar - thotë Ministria.

Ministri Mejiti dje tha se qytetarët e Kosovës deri më tani kanë paguar dyfish çmime dhe atë vetëm në shëndetësi publike, jo në shëndetësi private.

- Kemi dhënë urdhër nga Ministria e Shëndetësisë që kjo të barazohet dhe të ketë çmime të njëjta si për shtetin, sepse në fakt të huajt nuk vijnë në Maqedoni, vijnë nga Kosova, sidomos për nevoja shëndetësore. Kam marrë masa edhe për qytetarët nga Shqipëria që vijnë dhe vizitojnë spitalet në rajonin e Ohrit, tha Mejiti.

Deklarata e Maxhitit shkaktoi reagime të furishme në opinion sidomos në zyrën e mjekut.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës