Tarawari do të bëjë një komision për të hetuar nëse dikush ka bërë një gabim në rastin kur një foshnjë vdiq 30 orë pas lindjes

Arben Taravari / Foto: Free Press / Dragan Mitreski

Ministri i Shëndetësisë Arben Taravari Menjëherë do të formohet një Komision specialistësh për të hetuar mënyrën e trajtimit të nënës dhe foshnjës së saj të vdekur gjatë transportit nga spitali i Manastirit për në Shkup.

- Sot mora një informim të shkurtër për këtë. Menjëherë do të bëjmë një komision, që të dalin menjëherë dhe të konstatojnë se çfarë ka ndodhur, tha Taravari.

Komisioni duhet të përcaktojë nëse ka mangësi në mënyrën e trajtimit të gruas në lindje Zimbreta Tuntevska dhe foshnjën e saj Luka i cili vdiq 30 orë pas lindjes, gjatë transportit për në Shkup nga spitali i Manastirit.

Siç raporton “Sloboden Pechat”, foshnja ka lindur në spitalin e Manastirit më 14 qershor të këtij viti, por të nesërmen ka ndërruar jetë rrugës për në Shkup, në vetë procesin e transportit për në Klinikën e Fëmijëve për shkak të përkeqësimit të mëparshëm. gjendje.

Iniciativa për formimin e një komisioni ekspertësh vjen nga Inspektorati Shtetëror Shëndetësor dhe Sanitar, i cili përfundoi mbikëqyrjen në spitalin e Manastirit, në Klinikën e Fëmijëve dhe në ordinancën private ku nëna lindore kontrollonte shtatzëninë e saj.

Nga raporti i DSZI-së del se ajo që ka thënë për media nga spitali i Manastirit “Dr.Trifun Panovski” – se Zimbreta Tuntevska ka pasur shtatzëni të pakontrolluar – nuk është e vërtetë. Ajo e kontrolloi shtatzëninë, por jo në spitalin e Manastirit, por në ordinancën private të gjinekologut Toni Anastasievski, ku ishte paciente që nga dhjetori i vitit të kaluar.

Inspektorati shtetëror shëndetësor dhe sanitar ka konstatuar gjithashtu se nëna para se të lindte me prerje cezariane i është nënshtruar procesit të përcaktimit të analizës së gjakut në spitalin e Manastirit, i është bërë analiza për faktorët e koagulimit dhe grupin e gjakut. Të gjitha këto janë procese standarde përpara një lindjeje cezariane.

Pas lindjes dhe të nesërmen, të shtunën, më 15 qershor, gjendja e saj shëndetësore është monitoruar vazhdimisht në spitalin e Manastirit dhe janë bërë analiza laboratorike.

Nga këqyrja e dokumentacionit neonatologjik, u konstatua se bëhet fjalë për një të porsalindur të plotë me APGAR 5/7/7, në lindje me lëkurë të lividuar, ton të dobësuar, reflekse të dobësuara dhe bradikardi.

Bradikardia është një ritëm anormalisht i ngadaltë i zemrës prej më pak se 60 rrahje në minutë. Menjëherë është kryer aspirimi, ajrimi artificial, stimulimi me prekje dhe masazhi kardiak. Terapia u përshkrua, analizat laboratorike, numërimi i gjakut dhe statusi acido-bazik u kryen të premten dhe të shtunën.

Për shkak të përkeqësimit të pasqyrës klinike më 15 qershor nga ana e mjekut neonatolog nga spitali i Manastirit pas konsultimit paraprak me anesteziologun nga KARIL dhe nga ISHP Klinika për sëmundje të fëmijëve Shkup transporti është bërë me automjet mjekësor, por gjatë transportit atje. ishte një përkeqësim i mëtejshëm i gjendjes së përgjithshme me bradikardi.

Me pranimin në Klinikën e Sëmundjeve të Fëmijëve, i porsalinduri ka qenë pa veprim në zemër dhe frymëmarrje, është kryer reanimacioni sipas protokollit dhe është konstatuar vdekja në orën 16:55.

Diagnoza referuese është sindroma e shqetësimit të frymëmarrjes dhe shkaku i vdekjes është dështimi kardio-respirator.

Pas konstatimit të vdekjes, foshnja e ndjerë me të njëjtën autoambulancë është transportuar përsëri në spitalin e Manastirit. Pas kthimit në ISHP Spitali Klinik Manastir, mortorja dhe referimi për ekzaminim histologjik, janë siguruar deklaratat e prindërve dhe dokumentacioni tjetër mjekësor.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës