Talat Xhaferi ka dy pozita, por do të marrë një pagë

Talat Xhaferi Foto: Printscreen

Xhaferi nuk i është përgjigjur telefonatave dhe mesazheve tona me një pyetje - a do t'i marrë të ardhurat mujore nga Kuvendi, pasi mandati i tij është verifikuar para tre javësh, apo kjo do të jetë paga e tij e fundit si kryeministër teknik, sepse brenda një jave. zgjedhjen e qeverisë së re.

Talat Xhaferi, edhe pse është deputet dhe teknikisht kryeministër në të njëjtën kohë do të marrë një rrogë dhe Kuvendi dhe Qeveria të merren vesh se cili nga institucionet do ta paguajë. As Kuvendi dhe as Qeveria nuk janë përgjegjës se nga cili institucion do ta marrë pagën Xhaferi.

Xhaferi nuk i është përgjigjur telefonatave dhe mesazheve tona me një pyetje - a do t'i marrë të ardhurat mujore nga Kuvendi, pasi mandati i tij është verifikuar para tre javësh, apo kjo do të jetë paga e tij e fundit si kryeministër teknik, sepse brenda një jave. zgjedhjen e qeverisë së re.

Rifreskohet paga e Xhaferit, pasi dje në Komisionin Parlamentar për Zgjedhje dhe Emërime zgjidhja kaloi për pagat e deputetëve aktualë. Në listën e pagave të deputetëve është edhe deputeti Talat Xhaferi pasi sipas sqarimit mandati i tij është verifikuar në seancën e parë konstituive të Kuvendit të 28 majit. As Kuvendi dhe as Qeveria nuk janë përgjigjur zyrtarisht se cili institucion do të paguajë deputetin dhe teknikisht kryeministrin. Sipas informacioneve, shërbimet në Kuvend dhe Qeveri bien dakord se cili institucion do të paguajë pagën.
Sipas praktikës së mëparshme, kryeministrat teknikë të zgjedhur deputetë e merrnin pagën nga qeveria. Siç kemi raportuar tashmë, Xhaferi Nuk është rasti i parë që ai është teknikisht kryeministër dhe deputet në të njëjtën kohë. Dyfishimi i funksioneve nuk është karakteristikë vetëm për postin e kryeministrit të qeverisë teknike, sepse edhe para qeverisë "Przhin" ka pasur raste kur kryeministra politikë janë zgjedhur njëkohësisht deputetë dhe kanë mbajtur postin e kryeministrit deri në zgjedhjen e qeveria e re. Kështu ishte rasti me Branko Crvenkovski, Vlado Buçkovski, por edhe me premierat teknike Emil Dimitriev dhe Oliver Spasovski.

Asnjë dorëheqje nuk bëhet në një qeveri që nuk ka mandat

 

Xhaferi në seancën konstituive tha se nuk do të largohet dhe do të jetë kryeministër. Ai shtoi se në një seancë të Qeverisë është marrë vendim që ai të vazhdojë të kryejë detyrën si kryeministër deri në zgjedhjen e përbërjes së ardhshme të qeverisë. Deri atëherë ai nuk do të marrë pjesë në punimet e Kuvendit.

- Bazuar në Ligjin për Parandalimin ose Parandalimin e Korrupsionit dhe me qëllim të parandalimit të korrupsionit dhe konfliktit të interesave, sepse nuk mund të kryej dy detyra, dy funksione në të njëjtën kohë, për këtë arsye deri në zgjedhjen e Qeverisë së ardhshme, Nuk do të marr pjesë në punën e Kuvendit dhe në vendimmarrje në Kuvend, për të përmbushur dispozitat ligjore të Ligjit për Parandalimin e Korrupsionit dhe Konfliktit të Interesit – tha ai. Xhaferi.

Gjithsej 36 ish të dërguar do të marrin një kompensim prej rreth 2.000 euro për një vit

Komisioni për Zgjedhje dhe Emërime ka miratuar shtatë vendime të reja për apanazhimin e deputetëve të përbërjes së mëparshme parlamentare. Me 29 zgjidhje të miratuara më parë, në total 36 ambasadorë për një vit do të marrin apanazh, d.m.th. pagë në shumën prej përafërsisht 2.000 euro
Ish-deputetët morën zgjidhje për apanazhin Arben Ziberi, Ljatife Shikovska, Enes Ibrahim, Snezhana Kalevska Vançevska, Bastri Bajrami, Vjolca Ademi dhe Bedri Fazli. Vetëm deputeti votoi kundër miratimit të apanazheve Borislav Krmov nga e majta.

Komisioni ka pranuar edhe kërkesën e ish-deputetëve për pagesa të largimit në pension Kolë Charakçiev, Stojan Milanov dhe Panço Minov.
Komisioni ka miratuar edhe kërkesën për realizimin e pagës pas përfundimit të pozitës së anëtarit të Këshillit të Prokurorëve Publikë të anëtarit. Arben Issaku.
Kërkesat për apanazh të tre anëtarëve të kabinetit të ish-presidentit nuk janë pranuar Stevo Pendarovski, me arsyetimin se Kuvendi nuk i ka emëruar në ato pozita.
Në seancën e Komisionit janë plotësuar edhe trupat punues të përhershëm të Kuvendit.

Ndryshe janë “betuar” nënkryetarët e Gashit

Deputetët i zgjodhën Antonio Milososki nga VMRO-DPMNE, Jovan Mitreski nga opozita LSDM dhe Vesna Bendevska nga ZNAM në pushtet për nënkryetarë të Kuvendit. Për Milloshoskin votuan 69 deputetë, Mitreskin 82 deputetë, Bendevskën 70 deputetë.
Gashi lexoi betimin se nënkryetarët do të respektojnë Kushtetutën dhe ligjet e Republikës së Maqedonisë së Veriut gjatë kryerjes së detyrës në gjuhën maqedonase. Bendevska e shqiptoi betimin me RS Maqedoni, derisa Mitrevski e përsëriti ashtu siç e lexoi presidenti Gashi – Republika e Maqedonisë Veriore.

Përshtypja është se zyrtarët, varësisht se cilës parti i takojnë dhe mbi të gjitha nëse e pranojnë emrin kushtetues, bëjnë variacione të betimit solemn për të mos e përdorur emrin kushtetues të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Më herët, në inaugurimin si president i shtetit, Gordana Siljanovska-Davkova në betim përmendej vetëm Maqedonia, pa mbiemrin Veri, por edhe pa Republikë, e cila, nga ana tjetër, shkaktoi reagime të stuhishme si në vend ashtu edhe në Greqi.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës