OBSH: Deri më tani janë konfirmuar 80 raste me fruth

OBSH / foto: MPB

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka konfirmuar se nga virusi i fruthit, e cila fillimisht u regjistrua në Angli dhe më pas u përhap në vendet e tjera evropiane, deri më tani janë infektuar 80 persona.

Rreth 80 raste të lisë janë raportuar në OBSH nga 12 vende.

I raportuar për herë të parë në Angli më 7 maj, virusi i fruthit është përhapur në 12 vende në dy javët e fundit.

Përveç Anglisë, vendet ku janë regjistruar rastet janë Spanja, Portugalia, Gjermania, Belgjika, Italia, Suedia, Kanadaja, Shtetet e Bashkuara dhe Izraeli.

Fruthi është i ngjashëm me linë, i cili u zhduk në vitin 1979, por është më pak ngjitës dhe më pak vdekjeprurës. Dallimi kryesor midis simptomave të fruthit dhe shytave është se majmunët shkaktojnë ënjtje të nyjeve limfatike dhe lija jo.

Brejtësit, duke përfshirë ata që mbahen si kafshë shtëpiake, dhe majmunët mund të bartin virusin dhe ta transmetojnë atë te njerëzit.

Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thotë se simptomat e fruthit fillojnë me temperaturë, dhimbje koke, dhimbje muskujsh dhe lodhje. Pas disa ditësh, pacientët mund të zhvillojnë një skuqje që kalon nëpër faza të ndryshme. Sëmundja zakonisht zgjat dy deri në katër javë.

Virusi, i cili zakonisht transmetohet nga kafsha te njeriu dhe rrallë nga njeriu te njeriu, mund të shkaktojë ethe dhe kruajtje në trup.

 

Video e ditës