SVP 2023 me çmime "Kurorë e Artë" për Vlada Urosheviqin dhe "Urat e Strugës" për Gavin Bradley.

Shpallja e laureatëve të SVP 2023 u bë njëkohësisht në UNESCO në Paris dhe në NUB “St. Kliment Ohridski” në Shkup

Fituesit e çmimeve "Kurora e Artë" dhe "Urat e Strugës" në "Mbrëmjet strugane të Poezisë" për vitin 2023 janë shpallur më 21 Mars - Dita Botërore e Poezisë në manifestimet formale të mbajtura njëkohësisht në Paris dhe Shkup.

Këtë vit patëm mundësinë e jashtëzakonshme të shpallim laureatët njëkohësisht në selinë e UNESCO-s në Paris dhe në Bibliotekën Kombëtare dhe Universitare “St. Kliment Ohridski” – Shkup.

Në selinë e UNESCO-s, në kuadër të programit të simpoziumit ndërkombëtar për nder të 100-vjetorit të lindjes së Atso Shopov, drejtori i SVP-së, Todorçe Tasevski, shpalli laureatët e SVP-së, kurse në NUB-në “Sht. Kliment Ohridski" në manifestimin zyrtar me rastin e Ditës Botërore të Poezisë dhe përkujtimit të 100 vjetorit të lindjes së Aco Shopov, laureatët u shpallën nga kryetarja e Bordit Drejtues të SVP-së, Elizabeta Sheleva dhe anëtarja e Bordit Drejtues të SVP-së. Vladimir Martinovski, pas së cilës vazhdoi lexim poetik nga anëtarët e shquar poetë të Qendrës PEN maqedonase dhe të Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë.

Fitues i “Kurorës së Artë” për vitin 2023, çmimi kryesor i “Mbrëmjeve të Poezisë në Strugë”, është poeti maqedonas Vlada Urosevic. Çmimi i laureatit do të jepet në leximin e poezisë “Urat”, një nga manifestimet qendrore të edicionit të sivjetshëm të festivalit, i planifikuar të mbahet nga data 24 deri më 28 gusht.

Arsyetimi i vendimit, prof. E lexoi në Shkup dr. Elizabeta Sheleva, kryetare e Këshillit drejtues të “Mbrëmjeve të Poezisë në Strugë”.

- Emri i Vlada Urošević - edhe për ata që nuk janë të aftë për veprën e tij afatgjatë dhe shumëzhanërore - është sinonim i një dashamirës të pasionuar të letrave, i përkushtuar sinqerisht ndaj magjisë joshëse të krijimit letrar dhe, përballë të gjitha tundimet e kohëve moderne, besnik i patundur ndaj Fjalës! I gatshëm për të arritur lehtësisht dhe për të provuar në mënyrë krijuese veten në format dhe eksperimentet më të ndryshme të zhanreve, me një pjesë pothuajse të barabartë në të gjitha ato – Uroshević ka mbetur produktiv dhe jetësor edhe sot, në vitet e tij të fundit (të cilat ai i vesh jashtëzakonisht qartë dhe pa mundim) . Urošević mbeti i qëndrueshëm (dhe i dallueshëm jo vetëm në letërsinë tonë) për kombinimin krijues të fantazisë dhe surrealizmit, të cilin ai e ushqen në shkrimet e tij të shumta të autorit, por edhe në aventurat e palodhura të leximit, të mbushura me kuriozitet kërkimor dhe një afinitet të qëndrueshëm për këto dy fusha të lidhura - theksoi Sheleva .

Në fjalën e mirëseardhjes, të cilën Akademiku Urošević e lexoi nga foltorja në selinë e UNESCO-s në Paris, ai theksoi si vijon: “Në një proces të pamëshirshëm të materializimit dhe komercializimit të të gjitha vlerave, që po ndodh aktualisht në mbarë botën, poezia është hequr nga piedestali i tij i dikurshëm i një prej arteve më me ndikim. Në të njëjtën kohë, roli i saj mund të jetë bërë më pak i dukshëm, por jo më pak i rëndësishëm. Poetë nga e gjithë bota, si një vëllazëri e fshehtë, vazhdojnë misionin e tyre të mbrojtjes së spiritualitetit. “Mbrëmjet strujane të poezisë”, me veprimtarinë e tyre shumëvjeçare të frytshme, dëshmojnë se veprimtaria e poetëve – me gjithë përpjekjet për t’i shtyrë në plan të dytë – ka ende rolin e saj domethënës në detyrën themelore të artit – krijimin e Bota."

Fituesi i çmimit Urat e Strugës 2023 është Gavin Bradley, një autor irlandez nga Belfasti, Irlanda e Veriut, i cili jeton dhe punon në Kanada. Çmimi i jepet për librin e tij debutues “Frika nga Ndarja”.

“Ky debutim emocionues nga Gavin Bradley eksploron numrin emocional që vjen nga lloje të ndryshme ndarjesh: ndarja nga një partner, ndarja nga një ndjenjë e mëparshme e vetvetes, ose ndarja nga shtëpia dhe njerëzit që kemi lënë pas”, thuhet në Bridges Award. deklaratë.në Strugë”.

(Teksti është botuar në "Shtypi Kulturor" numër 172, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 25-26.3.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës