Dita Botërore e Tumorit të Trurit: Me një dietë të shëndetshme, stërvitje, më pak stres, rreziku i zhvillimit të një tumori të trurit mund të reduktohet

unsplash
Foto: Unsplash

Mënyra e jetesës është një segment i rëndësishëm në parandalimin e çdo sëmundjeje. Zgjedhjet e shëndetshme kur bëhet fjalë për dietën, stërvitjen, shmangien e substancave kancerogjene dhe reduktimin e stresit mund të zvogëlojnë në mënyrë efektive rrezikun e zhvillimit të një tumori të trurit, tha ai Mjeku i MPB-së Visar Miftari, drejtor mjekësor i ISHP UC Neurologji në Shkup, me të cilët folëm për këtë temë me raste 8 qershor - Dita Botërore e Tumorit të Trurit.

– Ndërgjegjësimi për rrezikun e vet është i një rëndësie të madhe. Faktorë të caktuar mund të rrisin rrezikun, njohja e këtyre faktorëve mund të ndihmojë në identifikimin e rrezikut dhe simptomave të mundshme në kohë, në mënyrë që personi të ekzaminohet në kohë. Faktorët kryesorë për një tumor të trurit përfshijnë moshën, ekspozimin ndaj rrezatimit, një histori familjare të një tumori të trurit dhe praninë aktuale të kancerit, i cili mund të japë metastaza në tru nga një organ tjetër. Rreziku rritet me moshën. Ngrënia e shumë frutave dhe perimeve dhe ulja e kolesterolit duke kufizuar ushqimet e yndyrshme mund të ndihmojë në parandalim – shpjegoi Miftari.

Sipas të dhënave të fundit të IJZ-së, theksoi ai, numri i të sëmurëve në vendin tonë është në rënie.

- Në vitin 2019 me diagnoza sipas ICD10 S69-S72 janë trajtuar gjithsej 609 persona, në vitin 2020 numri tregon një rritje të lehtë, pra janë trajtuar 713 persona. Në vitin 2021, sipas IJZ-së, numri fjalë për fjalë do të përgjysmohet dhe do të trajtohen 355 persona. Prej tyre, 64,5 për qind ose 229 persona ishin meshkuj, dhe 35,5 për qind ose 126 ishin femra, që do të thotë se meshkujt ishin pothuajse dy herë më të lakuar se femrat. Është e rëndësishme të theksohet se vdekshmëria në këto neoplazi është shumë më e ulët në krahasim me të tjerat, informacion ky ndoshta për shkak të numrit të vogël të të diagnostikuarve - tha Miftari.

Ekzistojnë disa lloje të tumorit të trurit, dhe ndër më të shpeshtat, shtoi ai, janë ato metastatike me tumorin primar më të shpeshtë të mushkërive, meningioma që në fakt është një tumor i mukozës së trurit, glioma, glioblastoma që në fakt është tumori primar më i shpeshtë i trurit i cili fatkeqësisht ka shumë shanse të ulëta për të mbijetuar, nga 11-15 muaj pas diagnozës dhe astrocitoma e cila mund të jetë me rritje të ngadaltë dhe agresive.

Simptomat më të zakonshme janë dhimbja e kokës, fillimi i paqartë i humbjes së vetëdijes, të përzierat e vazhdueshme, të vjellat dhe përgjumja, ndryshimet mendore ose të sjelljes si problemet e kujtesës ose ndryshimet e personalitetit, dobësia progresive ose paraliza në njërën anë të trupit, problemet me llojin dhe shpesh të lidhura me vendndodhjen e vetë formimit të tumorit.

- Në klinikën tonë për vitin 2019 është trajtuar gjithsej një person, në vitin 2021 janë trajtuar tre persona, në vitin 2022 janë trajtuar katër persona dhe deri më tani në vitin 2023 vetëm një person me dy shtrime të mëpasshme. Pacienti më i ri që është trajtuar në klinikën tonë ka lindur në vitin 1988. Numri i këtyre pacientëve është i vogël sepse trajtimi i tumoreve është kryesisht kirurgjik, ndërsa te disa persona përdoret edhe radioterapi – tha Miftari në një prononcim për MPB-në.

Nuk ka asnjë mënyrë, nënvizoi ai, për të parandaluar shfaqjen e një tumori.

- Njerëzit me rrezik të shtuar mund të bëjnë teste depistuese, por depistimi nuk është parandalim. Nëse ka histori familjare të tumorit të trurit apo sindromave të tjera trashëgimore që rrisin rrezikun e shfaqjes së tij, mund të bëhet një ekzaminim neurologjik dhe të testohet shikimi, dëgjimi, ekuilibri, koordinimi dhe reflekset, por nuk është e detyrueshme - tha Miftari. .

Për më shumë informacion mbi tumoret e trurit, MPB ka kontaktuar edhe Institutin e Shëndetit Publik.

Në vitin 2017, sipas të dhënave të tyre ka pasur gjithsej 170 vdekje nga neoplazitë malinje të trurit. Njëri prej tyre vdiq një person nën pesë, një mbi pesë, dy mbi 10, një mbi 15, dy mbi 20, dy mbi 25, tre mbi 30, tre mbi 35, një mbi 40, tetë mbi 45, 14 mbi 50, 14 mbi 55, 19 mbi 60, 39 mbi 65, 29 mbi 70 dhe 31 mbi 75 vjet.

Në vitin 2018 kishte një total 149 vdekje. Një person mbi 10, një mbi 15 dhe nën 20, tre mbi 35, dy mbi 40, gjashtë mbi 45, shtatë mbi 50, 18 mbi 55, 14 mbi 60, 28 Mbi 65, 25 Mbi 70, 44 Mbi 75 .

Në vitin 2019 kishte një total 140 të vdekur, nga e cila një person nën pesë, një mbi pesë deri në 10, një mbi 25, dy mbi 30, katër mbi 35, një mbi 40, gjashtë mbi 45, 10 mbi 50, 14 mbi 55, 17 mbi 60, 28 mbi 65, 27 mbi 70 , 28 mbi 75 vjeç.

Njëqind e pesëdhjetë e katër vdekje janë të regjistruar në 2020 Prej tyre,r persona mbi pesë vjet, një mbi 10 nën 15, një mbi 20 nën 25, dy mbi 30, katër mbi 35, katër mbi 40, 11 mbi 45, 14 mbi 50, 11 mbi 55, 23 mbi 60, 25 mbi 65, 24 mbi 70, 31 mbi 75 vjeç.

Njëqind e shtatëdhjetë e një vdekje është regjistruar në 2021 Prej tyre, 101 burra dhe 70 gra. Një mashkull vdiq nën pesë vjeç, një nga 10 në 15, një mbi 20, dy mbi 25, dy mbi 30 nën 35 vjeç, gjashtë mbi 40, tre mbi 45, katër mbi 50, nëntë mbi 55, 23 mbi 60, 26 mbi 65, 12 mbi 70, 11 mbi 75 vjet. Nga femrat, një deri në pesë vjeç, një mbi 35, një mbi 40, pesë mbi 45, tre mbi 50, një mbi 55, 15 mbi 60, 13 mbi 65, 16 mbi 70 dhe 14 mbi 75 vjeç.

Burimi: MIA

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës