Fari i Kirilit dhe Metodit duhet të ndriçojë të gjitha korridoret e jetës sonë, theksoi Mitropoliti Timothy në Romë.

Foto. MPB

Sot dëgjuam fjalët e Jezusit se një llambë nuk ndizet për t'u vënë nën mbulesë, por vendoset në një shandan për t'u ndriçuar të gjithëve në shtëpi. Dhe Zoti nuk e ndezi llambën që na dha nëpërmjet vëllezërve të shenjtë Kiril dhe Metodi për ta mbuluar, por për të ndriçuar jetën tonë dhe për të qenë dritë për shpëtimin tonë. A do ta vendosim atë far nën mbulesë? A do ta bëjmë të padobishëm për ne? A nuk do ta marrim fenerin që Kisha e shenjtë ia jep secilit prej nesh si bekim të Zotit, për ta vendosur në një vend personal dhe të lartë në jetën tonë, tha sot Mitropoliti i Dibër-Kërçovës, Timotej, në faljen e namazit te varri i Shën Kirili në bazilikën "Shën Klementi" në Romë.

Siç tha Timoteu, një yll kaq i ri dhe një fener kaq i ri për të gjithë popujt sllavë janë vëllezërit St. Cirili dhe Metodi.

Këta farë, vazhdoi Timoteu, kanë qenë një bekim për popullin tonë që shumë shekuj më parë. Drita e veprës shenmetodiste nuk u shua kurrë në jetën e popullit maqedonas, në jetën e manastireve tona të shenjta dhe në tempujt tanë të përulur. Kjo vepër vazhdoi të shkëlqejë për të qenë shpresa dhe besimi për kohë më të mira dhe liri kishtare-kombëtare gjatë periudhës së gjatë të vuajtjeve dhe robërisë.

Ne e respektojmë veprën e vëllezërve të shenjtë Kiril dhe Metodi dhe njohim rëndësinë e tyre të jashtëzakonshme për përhapjen e kulturës së krishterë dhe për krishterizimin arsimor. Vepra e tyre respektohet me mirënjohje përmes paraqitjes së imazheve të tyre të shenjta në kishat dhe manastiret tona, dhe në ditën e kujtimit të tyre, por edhe në përditshmëri u drejtohemi me dashuri dhe respekt, theksoi Timotej.

Fari i St. Cirili dhe Metodi, pra shërbimi, theksoi ai, duhet të ndriçojë edhe të gjitha korridoret e jetës sonë nëpër të cilat hyjmë dhe dalim.

Qofshin vëllezërit e shenjtë Kirili dhe Metodi, mbrojtës për përparimin e popullit tonë, për arsimin dhe kulturën tonë sllave, për kishën tonë ortodokse dhe për vendin tonë. Le të jenë avokatë para Zotit për bashkimin mes sllavëve dhe për paqen në mbarë botën, siç i kërkojmë ne në troparin e tyre. Amen, tha Timoteu.

Siç njofton gazetari i MIA-s, në lutjen, të cilën e udhëhoqën Mitropoliti Timothy dhe Mitropoliti Evropski, Pimen, mori pjesë kryetarja Gordana Siljanovska Davkova, e cila udhëheq delegacionin shtetëror-kishë në Romë në kuadër të kremtimit të Ditës së Gjithë Edukatorët sllavë, vëllezërit e shenjtë Kirili dhe Metodi. Presidenti dhe delegacioni si dhe të pranishmit u përulën para varrit të Shën Kirilit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës