Këshilli Gjyqësor hodhi poshtë të vërtetën që na hodhi një shuplakë në sy nga ambasadori Jan Kopp

Foto: MIA

Kolegjiumi i punës hodhi poshtë si të pabazuara pretendimet e ambasadorit holandez Dirk Jan Kopp se presidenti i ri i Këshillit u zgjodh në një procedurë jolegjitime dhe për rrjedhojë vendosi pezull projektin 4-vjeçar të financuar nga ky vend. Personi i parë i KD-së zgjidhet me numrin e nevojshëm të votave të përcaktuara në Ligj, sipas Këshillit Gjyqësor.

Ambasadori holandez Dirk Jan Kopp na e hodhi të vërtetën në sy. Deklarata e tij se Këshilli Gjyqësor është kthyer në “një organ jolegjitim dhe se është shumë e rëndë dhe e dhimbshme ta shikosh”, një pikëpamje e shprehur pa u mbështjellë me vaferë apo doreza diplomatike, duhet të ndezë alarmin në vend, aq më tepër që mund të ketë një ndikim të madh në procesin e negociatave të Maqedonisë me BE-në, dhe kjo me siguri do të gjendet në raportin e Komisionit Evropian për progresin e vendit.
Për më tepër, Holanda vuri në pritje projektin "MATRA" lidhur me Këshillin Gjyqësor dhe forcimin e efikasitetit, llogaridhënies dhe transparencës së tij, me vlerë pak më pak se një milion euro. Gjithashtu, dy konferenca u anuluan, si dhe u anulua pjesëmarrja tashmë e dakorduar e disa anëtarëve të Këshillit Gjyqësor në një program ekspertësh në Holandë në maj.

“Në dy vitet e fundit kemi menduar se kemi parë progres, mentalitet më të mirë, emërim të pavarur të gjyqtarëve në gjykatë, por edhe tani shohim sërish se gjërat po përkeqësohen. “Ne shohim shenja të ndikimit politik në përzgjedhjen e Prokurorisë për Krim të Organizuar, shohim shenja të ndikimit politik në përzgjedhjen e kandidatëve për Akademinë e Gjyqtarëve dhe Prokurorëve Publikë, shohim shenja të ndikimit politik praktikisht në të gjitha gjykatat. tha Jan Kopp këtë fundjavë.

Këshilli Gjyqësor funksionon ligjërisht, u përgjigj Këshilli

Megjithatë, Këshilli Gjyqësor i hodhi poshtë si të pabazuara pretendimet e ambasadorit Jan Kopp se kryetari i ri i Këshillit u zgjodh në një procedurë jolegjitime dhe për këtë arsye vuri pezull projektin katërvjeçar të financuar nga ky vend. Përgjigja nga Këshilli Gjyqësor ka ardhur përmes një komunikate me shkrim.

“Këshilli Gjyqësor (SH.A.) funksionon ligjërisht dhe në përputhje me kompetencat e dhëna në Ligjin për Këshillin Gjyqësor. Kështu u konkludua në kolegjiumin e sotëm të punës, i cili hodhi poshtë si të pabazuara pretendimet e ambasadorit holandez Dirk Jan Kopp se presidenti i ri i SS-së u zgjodh në një procedurë jolegjitime dhe për rrjedhojë vendosi pezull projektin 4-vjeçar.
financuar nga ky vend. Anëtarët theksojnë se personi i parë i KD-së është zgjedhur në seancë me numrin e duhur të votave, të përcaktuara në Ligjin për Këshillin Gjyqësor të RSM-së. Këshilli u bëri thirrje autoriteteve që të hetojnë të gjitha dyshimet për korrupsion, si dhe rikujtojnë se Gjykata Supreme në mënyrë plotësuese dhe në procedurë ligjore kontrollon të gjitha vendimet e marra për të kontrolluar përgjegjësinë e gjyqtarëve përmes Këshillit të Apelit. Projekti holandez zgjat 4 vjet dhe përbëhet nga 3 komponentë: efikasiteti, llogaridhënia, transparenca dhe bashkëpunimi rajonal dhe aktualisht është në vitin e tretë të projektit”, njoftoi Këshilli.

Ekspertët nuk janë shumë të befasuar

E ndërsa Këshilli Gjyqësor e mohoi ambasadorin holandez, ekspertët nuk janë shumë të befasuar nga ajo që ai bëri të ditur. Për ta, kjo kritikë dhe kërkesë për përgjegjësi është e pritshme dhe ndonëse duket më shumë si një shuplakë, do të thotë një konfirmim se korrupsioni është në nivele të larta dhe se pavarësisht angazhimeve ndaj BE-së, standardet dhe parimet evropiane shkelen në çdo hap. dhe ishte vetëm çështje kohe kur diçka e tillë do të ndodhte.
Profesor universiteti Gordan Kalajdziev ai nuk habitet nga e gjithë kjo situatë dhe thotë se padyshim na mungon përgjegjësia apo ndonjë lloj profesionalizmi që sjell me vete përgjegjësi.

- Unë kam pretenduar prej kohësh që sistemi duhet të rivendoset dhe mendoj se pas gjithë asaj që po ndodh vitet e fundit, kjo përbërje e Këshillit Gjyqësor, madje do të thoja i gjithë koncepti, nuk mund të rregullohet, duhet të rregullohet. filloi që në fillim. Në një kuptim më të ngushtë, ai rivendos do të thotë personel, dhe në një kuptim më të gjerë duhet të mendojmë edhe për modelin. Modeli në vetvete nuk është mjaft adekuat dhe padyshim nuk jep rezultate në vendin tonë. Që kur vendosëm këtë sistem të vetëmenaxhimit gjyqësor, kishim frikë se diçka që ishte konceptuar si mbrojtje e gjyqësorit dhe pavarësisë së tij, do të kthehej në një mjet për instrumentalizimin e tij dhe kjo ndodhi. Ky është skenari më i keq i mundshëm, madje në një formë më të shëmtuar ndoshta nga vende të tjera. Unë me të vërtetë mendoj se edhe vendet perëndimore duhet të mendojnë. Ata e rekomanduan këtë model në të gjitha vendet që ishin në tranzicion, diku më i suksesshëm, diku më pak i suksesshëm, por askund nuk ishte realisht i suksesshëm – thotë Kalajjiev në një prononcim për “Sloboden Pechat”.

Sipas tij, problemet nuk janë vetëm në Këshillin Gjyqësor, por e gjithë mënyra e menaxhimit të gjyqësorit ka dobësitë e veta dhe të gjithë së bashku kanë një dobësi në nivelin e profesionalizmit. I pyetur se kush është përgjegjës, ai vlerëson se “nuk jemi të pjekur për këto mjete që po zbatojmë dhe se kemi anashkaluar disa modele vlerash për të arritur në një sistem relativisht modern”.

Aleksandar Krzalovski nga Qendra Maqedonase për Bashkëpunim Ndërkombëtar komentoi se ajo që tha ambasadori holandez për tërheqjen e mjeteve për Këshillin Gjyqësor është vetëm një tregues i asaj që po thuhet më shumë se derisa politikanët flasin për standardet dhe vlerat e BE-së dhe evropiane, vështirë se ato standarde i praktikojnë në funksionimin e shtetit dhe për këtë besimi tek institucionet është gjithnjë e më i vogël për shkak se ato nuk i kryejnë funksionet e tyre.

- Edhe pse duket më shumë si një shuplakë në fytyrë, kjo është në njëfarë mënyre një konfirmim dhe i thënë drejtpërdrejt, i zbërthyer në vaferë dhe jodiplomatik, se korrupsioni në shtet është në nivele të larta dhe se përveç të gjitha zotimeve ndaj BE-së. , ato standarde dhe parime evropiane shkelen në çdo hap. Ishte vetëm çështje kohe se kur do të ndodhte diçka e tillë - na tha Krzhalovski.

Vlerësimi i tij është se duket se nuk ka ndërgjegjësim pas mesazheve të tilla, sepse është e qartë se gjithçka po shkon drejt korrupsionit më të madh. Në të njëjtën kohë, ai kujton paralajmërimin e fundit nga Delegacioni i BE-së se ajo që po bëhet me flamurin evropian të ligjeve të korridorit me “Bechtel dhe Enka” nuk është e drejtë dhe nuk është në përputhje me procedurat dhe vlerat evropiane, por askush. u trondit dhe gjithçka vazhdon me “planin”. Krzhalovski paralajmëron se nëse kjo vazhdon, integrimi në BE padyshim do të ndalet.

“Gjithçka që bëhet është në kundërshtim me atë që thuhet për integrimin evropian”, shton ai.

Ajo që tha ambasadori Jan Kopp dhe që Këshilli Gjyqësor e mohoi, padyshim që mund të çojë në një veto të mundshme në procesin e negociatave, veçanërisht pasi është e qartë se Holanda këmbëngul me vendosmëri për standardet evropiane, siç ka treguar në rastin e negociatave të Shqipërisë me BE si dhe për hyrjen e Rumanisë dhe Bullgarisë në Shengen. Për më tepër, ambasadori e bëri të qartë se e vetmja arsye që Holanda ra dakord për anëtarësimin e Maqedonisë në BE në shkurt të vitit 2020 ishte ligji që garantonte përpunimin e rasteve të SPO-së.

- Më lejoni t'ju kujtoj se në shkurt të vitit 2020, kur Kuvendi miratoi ligjin që garantonte procedimin e rasteve të SPO-së, rasteve të përgjimeve masive, ishte e vetmja ngjarje që e bëri vendin tim të pranojë anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE, dhe më pas dhe Këshilli i BE-së ra dakord për të në mars 2020. Është një çështje qendrore dhe ne po e ndjekim me vëmendje. Është pjesë e kapitullit “Themelet”, i cili hapet i pari dhe mbyllet i fundit dhe do të mbetet i një rëndësie të madhe gjatë gjithë procesit. Por ajo që shohim, përkundrazi, është se të gjitha rastet e PSP-së po fundosen një nga një dhe ky është një zhvillim shumë i keq. Dhe tani kemi rastin e Këshillit Gjyqësor, i cili në fakt u bë organ jolegjitim. Është shumë serioze dhe e dhimbshme të shikosh. Situata është shumë e rëndë – kujtoi ambasadori holandez.

Përballë Jan Kopp, edhe ambasadorja amerikane shprehu zhgënjimin e saj të hapur për situatën në drejtësi. Angela Ageler, e cila në muajin prill u dërgoi një letër institucioneve të autoriteteve ekzekutive dhe gjyqësore në vend në të cilën shprehte shqetësimin e saj dhe të Shteteve të Bashkuara për situatën me gjyqësorin.

“Çdo ditë e më shumë jam i shqetësuar dhe i zhgënjyer për shkak të numrit të madh të lëndëve (të profilit të lartë) që Gjykata e Apelit i ktheu në procedurë të shkallës së parë për rigjykim. "Paaftësia e dukshme e gjykatave për të proceduar shpejt çështjet përmes procesit gjyqësor dhe transferimin e tyre përpara dhe mbrapa midis Gjykatës së Apelit dhe Gjykatës së Shkallës së Parë, redukton më tej besimin e ulët të publikut në gjykata", shkruan Ageler në letër.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës