Përplasja e gjigantëve në Indo-Paqësor: Kina kundër Shteteve të Bashkuara

Metodi Haxhi-Janev / Foto: “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Tani për tani, SHBA ka një avantazh ndaj Kinës dhe është superiore në disa segmente dhe fusha. Përmbajtja e arsyeshme që SHBA do të demonstrojë pa provokuar një konflikt të drejtpërdrejtë është sepse SHBA ka ende dominim absolut në nivelet strategjike, taktike dhe operacionale të luftës në të gjithë spektrin e operacioneve.

Ndërsa në periudhën e kaluar të të gjitha subjekteve përkatëse në zonë, fokusi i frikës nga lufta globale ishte vendosur kryesisht në rezultatin e pushtimit të Ukrainës, pikat e tjera të nxehta dukej se disi ishin harruar. Në këtë frymë, disa goditje dinamike kanë mbetur nën radarin e analizës sonë, megjithëse meritojnë vëmendjen që sigurisht do të marrin në periudhën e ardhshme. Nagorno-Karabakh dhe lëvizja e forcave të Azerbajxhanit për të kapur fshehurazi disa pika kyçe është një prej tyre. Paralelisht me këtë janë zhvillimet në Gaza dhe pasojat e saj, ku Izraeli demonstroi në praktikë fuqinë e "Kupolës së Hekurt" - një sistem i mbrojtjes ajrore i krijuar për të përgjuar raketat - një pengesë virtuale mbi qiejt e Izraelit. Këtu, natyrisht, është eliminimi i liderit të Al-Kaedës në Afganistan përmes të ashtuquajturës. koncepti i "Eleminimit të synuar - të synuar", pjesë e strategjisë së prerjes së kokës në kuadër të luftës globale kundër terrorizmit.
Por një gjë që ka kapacitetin për të shkaktuar shqetësime tektonike që mund t'i japin një kthesë të ndryshme të gjitha këtyre vatrave të konfliktit, përfshirë ato në rajon, është përplasja Indo-Paqësor. Përplasja në të cilën mosmarrëveshja kryesore ka mundësi të rritet në një konflikt me përmasa globale ku lojtarët janë peshë të rëndë – “Kina vs SHBA”.

Bota po përballet me një mozaik rreziku

Edhe pse për të gjitha konfliktet e përmendura do të ndajmë një hapësirë ​​të veçantë për analizë që më vonë do të na ndihmojë të plotësojmë mozaikun e rrezikut me të cilin përballet bota, përplasja e mundshme midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara sigurisht që kërkon prioritet me gjithë urgjencën përpara se bota të shkojë në ferr. Gjërat po qetësohen tani për tani. Me shumë mundësi sepse SHBA-ja e di forcën e saj, dhe për Zotin, edhe Kina. Shkëndijat që fluturojnë nga manovrat ushtarake do të mbeten në analizën botërore dhe tani për tani mund të qëndrojmë të qetë sepse vetëbesimi i të dy subjekteve është në çekuilibër dhe në favor të SHBA-së (do të tregojmë pse më poshtë dhe në dy të ardhshme çështje).

Demonstrimi i forcës, si rrjedhojë, po dërgon ende një mesazh që për momentin është vetëm dytësor ndaj instrumenteve të tjera të pushtetit, përmes të cilave kryhet përplasja e ideologjive dhe vlerave që sfidon njerëzimin në disa parametra. Pa hyrë në analiza të tjera të detajuara që janë shumë të rëndësishme për të kuptuar rezultatin e gjithë analizës, do të konkludojmë se tani për tani SHBA-ja ka një avantazh ndaj Kinës dhe është superiore në disa segmente dhe fusha (sferë/hapësirë ​​lufte). Përmbajtja e arsyeshme që SHBA do të demonstrojë pa provokuar një konflikt të drejtpërdrejtë është sepse SHBA ka ende dominim absolut në nivelet strategjike, taktike dhe operacionale të luftës në të gjithë spektrin e operacioneve.
Të gjitha analizat tregojnë se kapaciteti që ka Pentagoni për sa i përket kapaciteteve njerëzore, harduerit dhe softuerit (mjete materiale dhe teknike) është i vetmi që mund të zbatojë programe dhe projekte të sofistikuara për luftë në rrjet. SHBA, praktikisht, jo vetëm teorikisht (ose në një stërvitje) ka njohuritë dhe përvojën (e cila, mos harroni, është e testuar luftarake) për të zbatuar sistemin e avancuar të menaxhimit të hapësirës së betejës. Për më tepër, SHBA është e vetmja që deri më tani ka demonstruar në praktikë aftësinë për të bashkuar projektet (civile-ushtarake) dhe më e rëndësishmja (një mangësi që po u kushton shtrenjtë rusëve në Ukrainë) mundësinë e komandës dhe kontrollit të përbashkët të të gjitha domeneve. (toka, ajri, uji dhe hapësira kibernetike).

 SHBA ka një avantazh ndaj Kinës në ngushticën e Tajvanit

Për ta thjeshtuar, në praktikë kjo do të thotë se gjatë dominimit 30-vjeçar të liberalizmit, SHBA-ja ka zhvilluar aftësi të tilla që mund të degradojë paraprakisht një komponent kyç të kundërshtarit përpara se forcat të hyjnë në kontakt luftarak. Është evidente përmes fuqisë reale materiale, por edhe ajo që është kyçe në shumë raste – do të thoshim një komponent abstrakt i dominimit të përbashkët – përvoja e personelit në kryerjen e operacioneve duke sinkronizuar instrumentet e pushtetit për realizimin e decentralizuar të qëllimeve strategjike (diçka që do t'i kushtojmë një kolonë e tërë).

Kështu, për sa i përket ndërtimit të kapaciteteve të përgjithshme, SHBA-ja ka shpenzuar statistikisht 1945 trilionë (jo miliardë) dollarë më shumë se Kina në ndërtimin e kapaciteteve që nga viti 16. Për sa i përket Marinës (që do ta testojmë në këtë artikull) SHBA ka 11 aeroplanmbajtëse dhe pjesa më e madhe e ndërtimit të supremacisë detare është në këtë pjesë të botës ku ka luftuar në Luftën e Dytë Botërore, në Luftën Koreane, në Vietnam. Lufta . Prandaj, ndryshe nga komandat e tjera luftarake apo Komanda e Paqësorit – e cila ka fjalën kryesore për operacionet në atë pjesë të botës, Marina përfaqësohet me 60 për qind. Ajo që shumë anashkalojnë kur përpiqen të krahasojnë dy gjigantët është numri i dërrasave të betejës - si kapacitet.

Për shembull, shpesh me naivitet pretendohet se Kina ka marinën më të madhe në botë. Kjo është e vërtetë, por e përkthyer në efektin në terren, mund të ketë një pamje krejtësisht të ndryshme. Në këtë frymë, është e vërtetë që Kina për nga numri i anijeve luftarake – 360 operacionale sipas raportit në Kongresin Amerikan, është superiore ndaj SHBA-së me 297 anije. Por numri i zhveshur nuk duhet të thotë asgjë, veçanërisht nëse dihet se shumica e këtyre anijeve janë anije më të vogla dhe me një qëllim tjetër - për kontrollin bregdetar. Problemi tjetër janë armatimet dhe sistemet, pra kapaciteti për t'i integruar ato ose, aq më tepër, kapaciteti për t'i rrjetëzuar këto sisteme për të përmirësuar të gjithë performancën e këtyre aseteve. Këtu, SHBA-të kanë një avantazh të madh, i cili i matur në ton ka mbizotërim. Kështu, Shtetet e Bashkuara kanë një tonazh total (duke llogaritur pajisjet dhe kapacitetin për të mbajtur armë të epërsisë së luftës) në peshë totale prej më shumë se 2 milionë tonë, krahasuar me vetëm 447.000 tonë që mund të transportohen nga anijet e Kinës.

 Pekini nuk është aspak një lojtar naiv i "choyas së gjelbër"

Për më tepër, një parametër serioz është fakti se Kina ka kapacitetin për vetëm 1.900 raketa luftarake nga sistemet e saj në krahasim me Shtetet e Bashkuara, të cilat kanë vendosur dhe alokuar 9.500 raketa në sistemet e saj detare. Komponenti ajror që është pjesë e marinës amerikane është gjithashtu një faktor kyç. SHBA ka 426 avionë operacionalë detarë të sinkronizuar në atë që njihet si kulmi i luftës së përbashkët (C4ISR – nënkupton komandën, kontrollin, komunikimin, mbikëqyrjen e inteligjencës kompjuterike dhe zbulimin) të vendosur në transportuesit e saj krahasuar me vetëm 22 avionë të tillë operacionalë që ka Kina. Ndërsa Kina ka 448 avionë të mbetur (operativisht të njohur si avionë me krahë fiks) dhe 118 helikopterë, Marina dhe Marinsat e SHBA kanë 2.448 avionë të tillë operacionalë dhe 1.249 helikopterë. Liaoning dhe Shandong janë dy aeroplanmbajtëset operative të Kinës, të cilat së bashku mund të mbajnë gjithsej 70 avionë. Edhe duke shtuar kapacitetin e (transportuesit të ri të Kinës) Fujian, që do të vihet në punë më vonë këtë vit, nuk do të jetë në gjendje të përputhet me kapacitetin total prej 800 avionësh që 11 aeroplanmbajtëset mund të mbajnë me vete. Përveç kësaj, për të ruajtur dominimin e detit, SHBA-ja caktoi grupet e goditjes Theodore Roosevelt dhe Nimitz në Komandën e Paqësorit përmes Flotës së 2021-të të SHBA-së, e cila në vitin XNUMX kreu një stërvitje të sinkronizuar sipas një plani operacional (supozim) për t'iu përgjigjur së ardhmes (shënim i parashikuar i patestuar) kapacitetet e Kinës.

Për sa i përket numrit të nëndetëseve, Kina dhe Shtetet e Bashkuara janë të barabarta. Por pesha që mund të mbajnë me vete (dhe kështu kapaciteti) është e ndryshme. SHBA ka një avantazh trefish të kapacitetit ndaj Kinës. Planet për dhënien e këtyre kapaciteteve (Blloku 5) janë që secila nga nëndetëset e kësaj klase të ketë një kapacitet prej 40 raketash (balistike) për nëndetëse. Por kinezët nuk janë indiferentë dhe naivë. Ambicia e Kinës nga viti 2019 është të zhvendosë çekuilibrin në favor të saj. Për këtë qëllim, Kina ka nisur një program të avancuar që synon të sfidojë në mënyrë asimetrike dominimin e SHBA-së. Me këtë program, Kina po fokusohet në shkatërruesit dhe platformat e mëdha amfibe me bazë tokësore në mënyrë që të rrisë numrin e mjeteve me të cilat mund të zbatojë doktrinën e tufës - domethënë, në mënyrë asimetrike të aftë për të lidhur gjigantët e mëdhenj të marinës. Shtetet e Bashkuara, nëpërmjet një frekuence të shtuar të angazhimeve luftarake në det.

Megjithatë, ne do ta konsiderojmë këtë parametër si pjesë e të gjithë analizës në detaje në pjesën e tretë të kësaj serie. Në dy numrat në vijim do të plotësojmë analizën e plotë me fokus në krahasimin e forcave tokësore, aviacionit ushtarak, kapaciteteve kibernetike dhe sigurisht komponentëve doktrinorë dhe njohës, të cilët janë gjithashtu një faktor domethënës kundrejt kapaciteteve të mundshme (siç ne i kanë paraqitur tani).

(Autori është profesor universiteti, profesor i asociuar në Universitetin Shtetëror të Arizonës, SHBA)

Video e ditës