Gjyqtarët i janë rikthyer kreut të Këshillit Gjyqësor, Hanif Zendeli i zgjedhur nënkryetar

Gjyqtari Hanif Zendeli me nëntë vota “pro” dhe një kundër është zgjedhur sot nënkryetar i Këshillit Gjyqësor. Kolegët e tij e mbështetën dhe e uruan për guximin, siç theksuan, për të marrë një nga postet drejtuese në Këshill në këtë kohë, gjë që është jashtëzakonisht e pafavorshme për gjyqësorin.

- Faleminderit për besimin. Së bashku mund të arrijmë rezultate. Do të bëj maksimumin dhe do të jap kontributin tim për përmirësimin e të gjitha situatave siç i ka hije një institucioni siç është Këshilli Gjyqësor – tha Zendeli pas zgjedhjeve.

Ai u propozua nga gjyqtari Ivica Nikolovski, i cili theksoi se shpreson shumë që Këshilli të ketë energji, njohuri dhe kapacitet për t'i kryer të gjitha detyrat në mënyrë transparente dhe të përgjegjshme. Nikolovski tha se Zendeli është një gjyqtar shumëvjeçar në Gjykatën Themelore, ka qenë gjyqtar në Apelin në Gostivar dhe dy mandate kryetar i Gjykatës Themelore në Tetovë.

“Zendeli ka përvojë edhe si gjyqtar edhe në menaxhim dhe besoj se si bashkëkryetar i Këshillit Gjyqësor do të veprojë në mënyrë aktive, objektive, të përgjegjshme dhe transparente”, tha Nikollovski.

Kundër tij votoi vetëm ish-presidentja Vesna Damevska, e cila vendosi që për momentin me mençuri të heshtë dhe të mos komentojë zgjedhjen e Zendelit për nënkryetar.

Kryetari i Këshillit Gjyqësor Sashko Georgievski e uroi Zendelin dhe u shpreh i kënaqur që Këshilli Gjyqësor është edhe një herë në duart e gjyqtarëve.

- Unë jam këtu për 4 vjet e gjysmë. Më parë kryetar i Këshillit ishte gjyqtari, kështu që u miratua kufizimi ligjor sipas të cilit udhëheqja e Këshillit mund të zgjidhet vetëm nga anëtarët e zgjedhur nga Kuvendi, pra nga radhët e juristëve të shquar që janë anëtarë të Këshilli, dhe jo nga radhët e gjyqtarëve-anëtarë. Kjo ishte e papranueshme dhe një mangësi e madhe për mua. Gjykata Kushtetuese e hoqi këtë dispozitë në mars dhe tani Këshillin e kanë marrë gjyqtarët, gjegjësisht kryetari dhe zëvendësi janë gjyqtarë dhe besoj se do të kemi rezultate të mira - tha Georgievski.

Në seancën e sotme të 444-të urgjente të Këshillit Gjyqësor, më herët u konfirmua dorëheqja e dy anëtarëve, gjyqtares Mirjana Radevska-Stefkova nga Gjykata Supreme dhe gjyqtarit të Apelit Zoran Gerasimovski.

Radevska-Stefkova tha se pas anëtarësimit të Këshillit ka pasur disa mospajtime me qëndrimet e miratuara të këtij institucioni.

- Nuk jam pajtuar me refuzimin e Këshillit për paraqitjen e ankesave në Gjykatën Supreme të gjyqtarëve të shkarkuar, me procedurat e para që janë udhëhequr nga Këshilli Gjyqësor për zgjedhjen e gjyqtarëve në një gjykatë më të lartë, në Apelin e Gostivarit dhe në atë Penal. Gjykata kur nuk ishin ata zgjodhën gjyqtarë për Kriviçen, ndërsa për Gostivarin u zgjodhën duke mos marrë parasysh renditjen dhe në mënyrë jo transparente. Më pas vijoi seanca e prillit kur presidenti u shkarkua, gjë që për mendimin tim është e paligjshme. Më shqetësoi që ai vendim është dhënë pa shpjegim, sepse mendoj se Këshilli Gjyqësor duhet t'i sqarojë të gjitha vendimet e tij - tha Radevska-Stefkova, e cila shtoi se ka problem edhe me marrëdhëniet e këqija ndërpersonale, për shkak të së cilës institucioni nuk mund të funksionojë. me kapacitet të plotë..

Gjyqtari i Apelit Zoran Gerasimovski theksoi se ka ardhur në Këshill me një ideologji të caktuar, por, siç tha, ka hasur në mospajtime ideologjike me një pjesë të Këshillit.

- Duke pasur parasysh trazirat e fundit, besoj se duhet të jap dorëheqjen për arsyen e thjeshtë se besoj se do të jap një kontribut më të madh si gjyqtar në Gjykatën e Apelit në një kohë kur të gjitha gjykatat janë të stërmbushura me çështje, sesa si anëtare e Këshilli Gjyqësor. Përkundër faktit që po jap dorëheqje, besoj se kjo përbërje e Këshillit Gjyqësor ka kapacitete që të përballet me të gjitha sfidat që i dalin dhe ta sjellë Këshillin aty ku i takon - tha Gerasimovski.

Menjëherë pas konstatimit të dorëheqjes së tyre, Këshilli filloi procedurën për zgjedhjen e dy anëtarëve të rinj, njërin nga gjyqtarët e Apelit dhe njërin nga gjyqtarët e Gjykatës së Lartë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës