Dashuria fatale e Miroslav dhe Bela Krlezës: Kur ajo vdiq, një tufë zogjsh e zgjuan

Miroslav dhe rriqra e bardhë, Foto: Instagram, YouTube - print screen

rriqrat e pa për herë të parë E bardhe në vitin 1909 në dritaren e një shtëpie në Otocac, kur ai vizitoi qytetin me nxitjen e shokut të tij nga shkolla e kadetëve dhe xhaxhait të Bellës, Dane Vuksan.

Dane i ka treguar me entuziazëm familjes për mikun e tij Miroslav Krleza

- Fjalët e xhaxhait lanë përshtypje tek i riu Bella, i cili dëgjonte me interes të shtuar tregimet e tij për Tikun e ri. Krleza vizitoi dy herë shokun e tij Dane, në vitet 1910 dhe 1911 dhe më pas për herë të parë, pasi u shfaq në dritare në Otocac, pa Bellën. Takimi fatal ndodhi në Zrinjevc në gusht të vitit 1917. Bella ishte duke ecur me një mik. Miroslav iu afrua asaj dhe organizoi një takim të nesërmen në shëtitore. Që nga ajo ditë u zhvillua dashuria e tyre e ndërsjellë, e cila u shndërrua në dashuri. Prindërit e tyre ishin kundër lidhjes së çiftit të ri, por pavarësisht gjithçkaje ata filluan të takoheshin. Vetëm Vuksani i ka mbështetur, ndaj çifti kanë vendosur të bëjnë një dasmë të fshehtë. Ata u martuan në kishën e St. Blaж në Zagreb më 14 nëntor 1919. Ceremonia e dasmës ishte modeste dhe pa të afërm. Kumbarë të çiftit ishin piktori Ljubo Babiq dhe shkrimtari Milan Begoviq, thotë Vesna Vukeliç Horvatic.

Sipas saj, çifti Krleza u largua nga Zagrebi në gusht të vitit 1920 dhe shkoi në Duga Rijeka afër Koprivnicës, ku Bella u punësua si mësuese. Bella nuk ishte aspak e kënaqur me punën e saj dhe Krleza e kishte të vështirë ta përballonte jetën në krahinë. Ata ishin të pllakosur edhe nga varfëria, ndaj Krleza mendoi të transferohej në një qytet tjetër në zonën e shtetit të atëhershëm SHS. Zgjidhja u shfaq në formën e trashëgimisë së tezes së Krlezës, e cila i la një apartament në rrugën Kukoviceva (sot Hebrangova) dhe një pasuri me vlerë të përbërë nga mobilje të shtrenjta, objekte arti, para, letra me vlerë dhe një kavanoz plot flori.

Kushte më të mira jetese

- Kjo ua përmirësoi kushtet e jetesës, gjë që rezultoi me kthimin e tyre në Zagreb në verën e vitit 1921, por edhe me normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet familjeve të tyre. Përpara se të transferoheshin në Gvozd 23, midis viteve 1922 dhe 1952, Bela dhe Krleza ndryshuan katër adresa në Zagreb. Ata kanë qëndruar në banesën në rrugën Kukoviceva nr. 28, ku ata jetonin si banorë të mbrojtur sepse ndërtesa ishte në pronësi të familjes Singer deri në vitin 1935. Ata kaluan ditët e lumturisë së vërtetë, suksesit profesional, por edhe problemeve të para martesore lidhur me mungesat e shpeshta të Krlezës nga Zagrebi. Bela dhe Miroslav Krlezha jetuan për një kohë të shkurtër në një apartament në rrugën Mihanovivaeva. Aty Krleza mbaroi së shkruari kryeveprën e tij “Baladat e Petrica Kerempuh”, dhe Bella u dallua duke luajtur role më të vogla në repertorin e humorit – thekson Vesna Vukelic Horvatic.

Tik i bardhë, Foto: Ekrani i printimit të Instagramit

Lufta dhe shkishërimi i rriqrës

Ajo shpjegon se çifti Krleza nga banesa e “depresionit ushtarak” shpeshherë ikën në rrugën Malinova me familjen e doktor Berislav Borçiqit. Nuk e kishin të lehtë t'i mbijetonin luftës, sepse Krleza u fut në listën e shkrimtarëve të ndaluar. Ai u kap disa herë dhe u shpëtua nga vdekja e sigurt nga Dr. Gjuro Vranesic, neurolog dhe psikiatër që drejtonte Sanatoriumin për Sëmundjet Nervozore në Zelengaj.

Nën vellon e “trajtimit”, Vranesic e fshehu Krlezën në banesën e tij në papafingo në sanatorium. Në fund të luftës, Krleza kaloi një vit në izolim, por nuk pushoi - shkroi ditarë dhe ese, studioi materialin për veprat e ardhshme të Arete dhe Juraj Krizanic. Ndryshe nga i shoqi, Bella vazhdoi të punonte në Teatrin Kombëtar Kroat, duke luajtur rolet njëri pas tjetrit, siç dëshmojnë mediat e shkruara të kohës. Pas luftës, çifti Krlezha ndryshuan adresën e tyre. Pasi u vendosën në një apartament në qendër të qytetit, ata mbetën të kënaqur, por me kalimin e kohës, trafiku në rrugë u rëndua, kishte zhurmë ditë e natë, dhe në oborr kishte një thertore, kështu që Bella dhe Krleza u shpërngulën në Villa Rein. - shkruan autori i ekspozitës.

Ngritja e Miroslav Krlezha në shkallët shoqërore

Pavarësisht heshtjes së Krlezhasë gjatë Luftës së Dytë Botërore, duke qëndruar fort në anën e Titos pas rezolutës së Inform Byrosë, Miroslav Krlezha filloi të ngrihej në shkallët shoqërore.

Nga tetori 1949 deri në verën e vitit 1950, Bela dhe Miroslav Krlezha banuan në Paris, ku Krlezha ishte shefi i projektit, një lloj "ductus generalis", në një ekspozitë të madhe - "Ekspozitat e artit mesjetar të popullit jugosllav", e cila. ishte e jashtëzakonshme.e rëndësishme për imazhin e shtetit të atëhershëm. Pas kthimit nga Parisi, Krleza i bindi politikanët jugosllavë për nevojën e botimit të një enciklopedie që përmban njohuri të gjithanshme për popujt e Jugosllavisë. Iniciativa e Krlezës u pranua dhe më 5 tetor 1950 u themelua Instituti Leksikografik i Republikës Popullore Federative të Jugosllavisë dhe drejtor i tij u bë Krleza.

Bela dhe Krleza kaluan 30 vitet e fundit të jetës në Gvozd

- Bela dhe Krleza u vendosën në Gvozd në vitin 1952. Bella u kënaq me hapësirën, Krleza fillimisht ishte skeptik ndaj idesë, por iu dorëzua argumenteve të Bellës. Bela dhe Krleza kaluan 30 vitet e fundit të jetës në Gvozd. Shtëpia e tyre ishte vendtakim i njerëzve nga jeta kulturore dhe politike e asaj kohe. Ai ka vizituar disa herë Josip Broz Titon dhe gruan e tij Jovanka. Interesant është fakti se familja Krleza ka pritur vetëm një çift me shpjegimin se mund t'i përkushtohen plotësisht.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga @ hrv.ekspresionizam

Bela dhe Krleza që nga fillimi i viteve 50-të shpesh veronin në Brioni nën shoqërinë e Josip Broz Titos dhe Jovanka Brozit, si dhe politikanëve të tjerë të asaj kohe. Bella u shfaq për herë të fundit në skenën e Teatrit Kombëtar Kroat në tetor 1964. Pas kësaj, ajo ndaloi së performuari dhe doli në pension në fund të gushtit 1966. Pas daljes në pension, jeta shoqërore e Bella nuk u ndërpre. Ajo takohej rregullisht me miqtë dhe ish-kolegët e saj.

Ndryshe nga e shoqja, Krleza dy vitet e fundit të jetës nuk mundi të lëvizte pa bastun dhe për shkak të shëndetit të keq ndërpreu veprimtarinë shoqërore e kulturore dhe u tërhoq në vetminë e shtëpisë së tij në Gvozd. Ai nuk zbriti më në qytet; vizituar nga miq, kolegë, të njohur, shkrimtarë, gazetarë. Ai ishte ende drejtues i Institutit të Leksikografisë, por nuk shkoi më në zyrë.

Në fillim të vitit 1981, shëndeti i Bella u përkeqësua dhe ajo u dërgua në spital. Një tufë zogjsh zgjuan Tikun më 23 prill 1981, ditën kur Bella vdiq. Pas vdekjes së Bella-s, rriqrat ishte në një humor të dëshpëruar, duke rënë me shpejtësi dhe duke menduar për vdekjen e tij. Ai mbylli sytë përgjithmonë më 29 dhjetor 1981.

Dashuria Jugosllave: Milena Draviq dhe Dragan Nikolic u lidhën me një film

Video e ditës