Sudani ka mungesa dramatike të ushqimit për shkak të shkurtimeve të ndihmave humanitare

Судан
Flamuri i Sudanit / Foto EPA-EFE / STRINGER

Mijëra njerëz në Судан ekspozohen ndaj dramatike mungesa e ushqimit, për shkak të reduktimit të ndihmës humanitare, dhe dy fëmijë dhe një i rritur vdiqën nga uria në Sudanin e Jugut.

Punonjësit humanitarë kanë saktësuar se vdekjet kanë ndodhur në një kamp për personat e zhvendosur në shtetin Warap, në veri të vendit, raporton BBC.

Kjo është situata alarmante në Sudan pasi Programi Botëror i Ushqimit (WFP) i Kombeve të Bashkuara, për shkak të mungesës së fondeve, ndaloi programet e racionimit të ushqimit në shumë pjesë të vendit.

Organi i OKB-së tha në qershor se rreth 426 milionë dollarë duheshin për të vazhduar shpërndarjen e ushqimit, por ndihma nuk ka mbërritur pasi komuniteti ndërkombëtar është fokusuar në kriza të tjera të mbivendosura, duke përfshirë luftën në Ukrainë.

Sami Al Subaihi, i cili punon me Mjekët pa Kufij, tha se më shumë se 20.000 njerëz që jetojnë në kampet e njerëzve të zhvendosur janë në rrezik nga uria.

Një përfaqësues i Programit Botëror të Ushqimit tha se agjencia kishte "pezulluar ndihmën ushqimore për 1,7 milion njerëz në vend për shkak të mungesës së fondeve", por theksoi se ndihma po jepet ende për 4,5 milion njerëz.

Pezullimi është vendosur në rajone të ndryshme të Sudanit dhe tani më shumë se 60 për qind e popullsisë totale prej 11 milionë sudanezësh po përballen me mungesë ushqimi.

Që nga fitimi i pavarësisë në vitin 2011, dhuna ka qenë pjesë e jetës së përditshme në Sudanin e Jugut, duke kërcënuar më tej furnizimet ushqimore, pavarësisht formimit të Qeverisë së Unitetit Kombëtar në vitin 2020.

Situata u përkeqësua më tej nga katër sezone të njëpasnjëshme të përmbytjeve, të cilat shkatërruan shtëpi, rrënuan tokat bujqësore dhe shpërngulën dhjetëra mijëra njerëz.

Video e ditës