Studimi: Këto vende në kuzhinë kanë më shumë baktere

Foto: Profimedia

Një studim i fundit zbuloi se kavanozët ku ruajmë erëzat janë ndër vendet në kuzhinë që kanë më shumë patogjenë. Përkatësisht, Departamenti Amerikan i Sigurisë Ushqimore dhe Inspektimit në Departamentin e Bujqësisë porositi kërkime për të përcaktuar prevalencën dhe shkallën e kontaminimit të kryqëzuar të sipërfaqeve të ndryshme në kuzhinë gjatë përgatitjes së vaktit.

Vlerësohet se një në pesë raste të sëmundjeve ushqimore infektohet në shtëpi. Megjithatë, nuk dihet saktësisht se si patogjenët (mikroorganizmat si bakteret dhe viruset që shkaktojnë sëmundje) transferohen në kuzhinë gjatë përgatitjes së vakteve, shkruan GMA.

Shkencëtarët udhëzuan 371 subjekte që të gatuanin ushqim me byrek gjeldeti të bluar që përmbanin virusin e padëmshëm MS2 dhe më pas morën mostra nga sipërfaqet e tyre të kuzhinës.

Ata zbuluan se 48 për qind e kavanozëve të erëzave kishin mikroorganizma nga gjeli i detit, gjë që tregon kontaminim të kryqëzuar me MS2; domethënë, kavanozët me erëza kishin përqendrimin më të lartë të MS2 në krahasim me sipërfaqet e tjera të kuzhinës.

Pasi subjektet përgatitën vaktin, ekspertët morën shtupë nga 12 zona në kuzhinë; duke përfshirë enët e kuzhinës dhe sipërfaqet e përgatitjes së ushqimit. Tamponët u transportuan më pas në një laborator mikrobiologjik në Universitetin Shtetëror të Karolinës së Veriut, ku u krye zbulimi i MS2.

Të gjitha kuzhinat, përpara kryerjes së eksperimentit, u dezinfektuan me një zgjidhje zbardhuese 10 për qind dhe përpara se subjekti të hynte në kuzhinë, u mor një shtupë kontrolli nga sipërfaqja pranë lavamanit për të siguruar që ambienti i kuzhinës të mos ishte i ndotur dhe të mos kishte gjurmët e MS2.

Analiza e tamponëve tregoi se në shumicën e rasteve numri i mostrave që tregonin kontaminim me MS2 ishte rreth 20 përqind; Përjashtim bënë kavanozët e erëzave për të cilat 48 për qind e mostrave treguan dëshmi të kontaminimit të kryqëzuar me MS2.

Shkencëtarët besojnë se kavanozët e erëzave janë kaq të prirur ndaj pushtimit të patogjenit, sepse njerëzit thjesht nuk i pastrojnë ato aq sa duhet, domethënë, ata përqendrohen më shumë në larjen e sipërfaqeve të punës, enëve të kuzhinës dhe, për shembull, dorezave të kabinetit.

Hulumtimi i quajtur "Ndotja e kryqëzuar në sipërfaqet në kuzhinat e konsumatorit me MS2 si një organizëm gjurmues në bruminat tokësore të Turqisë", u botua në Journal of Food Protection.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës