Studimi: Shkencëtarët izraelitë zbulojnë se si kanceri i pankreasit përhapet dhe vret

Qelizat e kancerit të pankreasit / Foto: Unsplash

Studiuesit në Universitetin Hebraik të Jerusalemit kanë zbuluar se ndryshimet në përpunimin e molekulave të ARN-së – jo ndryshimet gjenetike në ADN – shkaktojnë që tumoret e adenokarcinomës duktale të pankreasit (PDA) të bëhen metastatike, duke u përhapur në pjesë të tjera të trupit.

Ky studim laboratorik shumëkombësh u krye në bashkëpunim me Qendrën Mjekësore Sheba në Tel Hashomer dhe Universitetin Bar-Ilan (BIU) në Ramat Gan; Universiteti Cornell dhe laboratori Cold Spring Harbor në Nju Jork; dhe Universiteti i Torontos në Kanada.

Botuar në revistën prestigjioze Nature nën titullin "RBFOX2 modulon një nënshkrim metastatik të bashkimit alternativ në kancerin e pankreasit", studimi u drejtua nga doktorantja Amina Djbara nga grupi kërkimor i Fakultetit të Mjekësisë të Prof. Rotem Carney.

Studimi i kancerit të pankreasit

Kanceri i pankreasit përbën rreth 3% të të gjitha kancereve në vendet perëndimore dhe rreth 7% të të gjitha vdekjeve nga kanceri. Është pak më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat. Më pak se një në 10 mbijetojnë më shumë se disa vjet. Si një nga llojet më vdekjeprurëse të kancerit, ai karakterizohet nga pushtimi lokal agresiv dhe përhapja metastatike. Megjithëse mutacionet gjenetike drejtuese ruhen gjatë progresionit të PDA, asnjë mutacion specifik nuk lidhet me përhapjen metastatike.

Duke vlerësuar rreth 400 mostra të tumorit PDA, si metastatike ashtu edhe jo metastatike, studiuesit zbuluan se një proteinë qendrore që kontrollon përpunimin e ARN-së, RBFOX2, është e degraduar dhe e pranishme në nivele shumë më të ulëta në metastaza.

"Gjetjet tona unike tregojnë se zhdukja e proteinës RBFOX2 bën që qindra gjene të prodhojnë ARN dhe proteina në një mënyrë të ndryshme, gjë që kontribuon në aftësitë pushtuese të qelizave kancerogjene." "Ne zbuluam se rivendosja e RBFOX2 në qelizat metastatike PDA pengoi formimin e metastazave, ndërsa eliminimi i RBFOX2 në qelizat PDA jo metastatike stimuloi formimin e metastazave të kancerit pankreatik," shpjegoi Carney.

Studimi tregon se humbja e RBFOX2 prek në mënyrë specifike një grup gjenesh që kontrollojnë organizimin e citoskeletit dhe janë të rëndësishëm për lëvizshmërinë dhe invazivitetin e qelizave.

“Për herë të parë, këto gjetje kërkimore shpjegojnë bazën molekulare (jo gjenetike) me të cilën qelizat e kancerit të pankreasit bëhen metastatike”. "Përveç kësaj, gjetjet ofrojnë dy opsione të mundshme trajtimi për kancerin metastatik të pankreasit: ose një ilaç i njohur që pengon një proces të prekur nga RBFOX2 ose një terapi e bazuar në ARN që ndërhyn në përpunimin e ARN-ve specifike të prekura nga RBFOX2," tha Carney.

Ndërsa përdornin një ilaç aktualisht të disponueshëm për trajtimin e pacientëve me transplant organesh që pengon aktivitetin e këtij grupi gjenesh, studiuesit zbuluan se ishte e mundur të vonohej formimi i metastazave të kancerit pankreatik në një model të miut. Përveç kësaj, me anë të ndërhyrjes gjenetike në përpunimin e ARN-së të gjeneve të prekura nga RBFOX2, studiuesit treguan se ishte e mundur të anulohej aftësia metastatike e qelizave të kancerit të pankreasit të marra nga pacientët, në mënyrë që ata të mos formonin metastaza kur transplantoheshin te minjtë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës