Një goditje elektrike “ngriu” Toronton

Toronto pa energji/ Foto EPA FOTO/EPA/Warren Toda

Një ndërprerje e energjisë paralizoi dje qendrën e Torontos, duke shkaktuar bllokime dhe evakuime në qendrën financiare të qytetit kanadez, por situata u stabilizua pas disa orësh.

Kompania e shpërndarjes së energjisë elektrike "Hydro 1", më e madhja në provincën e Ontarios, njoftoi se dhjetë mijë kompani dhe shtëpi në qendër të qytetit më të madh në Kanada kanë mbetur pa energji elektrike për shkak të një dështimi të linjave të transmetimit. Rrjeti u dëmtua pasi një vinç preu një kabllo të tensionit të lartë.

Energjia u shua në zyra dhe qendra tregtare në zemrën financiare të qytetit. Shumë njerëz u evakuuan nga ashensorët e bllokuar dhe pa rregullimin e trafikut me semaforë, u krijua ngjeshje në rrugë. Bursa, bankat dhe shoqëritë e sigurimeve nuk kanë pësuar dëme nga aktivitetet.

– Isha në qytet dhe u hodha në ashensor në momentin më të papërshtatshëm, para se të merrte rryma. Unë jam ende këtu - shkroi Ministri i Emigracionit Sean Fraser në Twitter përpara se të evakuohej nga ashensori.

Hekurudha publike e nëndheshme nuk është prekur nga goditja elektrike, por metroja ka mbetur pa sistem ftohjeje. Bursa mbeti pa ndriçim, por rrjeti kompjuterik kaloi në energji rezervë pa ndërprerje.

Një muaj më parë, një tjetër ndërprerje e madhe la shumë banorë në disa rajone të Kanadasë pa akses në shërbimet e komunikimit për 19 orë. Megjithatë, në vitin 2003, Ontario ishte viktima e ndërprerjes së dytë më të madhe të energjisë elektrike në historinë botërore, kur 10 milionë njerëz në Kanada dhe 45 milionë në tetë shtete të SHBA-së ishin pa energji elektrike për shtatë orë. Sistemi u stabilizua dy ditë pas goditjes.

Në Brazil, nga ana tjetër, në vitin 1999, midis 75 dhe 97 milionë njerëz, përfshirë banorë të São Paulo, Rio de Janeiro dhe Minas Gerais, mbetën pa energji elektrike për orë të tëra për shkak të një goditje rrufeje në një linjë elektrike nga hidrocentrali Itaipu. bimore. Kur u ndërpre energjia, 60.000 njerëz mbetën në errësirë ​​në metro në Rio de Zhaneiro. Policia ushtarake shpërndau menjëherë 1.200 burra të armatosur në rrugë në përpjekje për të parandaluar plaçkitjen masive.

Video e ditës