Investitorët e huaj nga zonat zhvillimore u takuan me Biticin dhe ministrat e ekonomisë

Foto: Dhoma e Tregtisë

Iniciativat dhe propozimet kryesore të kompanive të huaja me qëllim lehtësimin e operacioneve në fusha specifike si politikat tatimore dhe doganore, marrëdhëniet e punës, sistemi arsimor, fuqia punëtore, ndihma shtetërore dhe të tjera, u prezantuan nga Shoqata e Kompanive të Huaja me Prodhim të Avancuar Teknologjik në Oda Ekonomike e Maqedonisë së Veriut në takimin e rregullt të punës me Zëvendëskryeministrin për Çështje Ekonomike Fatmir Bytyqi dhe anëtarë të tjerë të ekipit ekonomik të Qeverisë.

Oda Ekonomike e Maqedonisë së Veriut përmes një komunikate thotë se shumica e kërkesave janë diskutuar më herët, por për disa prej tyre pa rezultate konkrete.

Temë e diskutimit ishin kërkesat lidhur me realizimin e objekteve të veçanta të infrastrukturës, kërkesat për lehtësimin e punësimit të fuqisë punëtore nga jashtë, me theks të veçantë ekspertët e profileve që mungojnë në vend, përcaktimi i rregullave të qarta dhe të unifikuara dhe një qasje e harmonizuar e institucioneve për kostot e justifikuara të investimit për ndihmën shtetërore, përkthimi dhe zbatimi i standardeve ndërkombëtare të kontabilitetit për raportimin financiar, kërkesa për harmonizimin e masës së granteve për hapjen e vendeve të reja të punës me rritjen e pagës minimale, nismë për rivendosjen e trajtimin e një shpenzimi të njohur për qëllime tatimore të shpenzimeve mbi bazën e primeve për sigurimin shëndetësor privat të paguar nga punëdhënësi, në emër dhe llogari të punëmarrësit dhe të tjerëve, të përcaktuar nga Dhoma.

Në deklaratë thuhet se Qeveria është pajtuar që duhet të mbetet e hapur për dialog në të ardhmen dhe se është e rëndësishme që të dyja palët të respektojnë obligimet e dakorduara, por edhe të japin rezultate konkrete përmes aktiviteteve që janë në interes të zhvillimit ekonomik të vendit dhe ngritjen e standardit të jetesës së qytetarëve.

I dëgjoj gjithmonë me vëmendje komentet e investitorëve dhe jam i hapur për komente se si të përmirësohen kushtet për funksionimin e kompanive. Përpjekjet tona shkojnë në drejtim të mbështetjes së ekonomisë nga burimet e rinovueshme të energjisë, gjë që është shumë domethënëse për ne si Qeveri, tha zëvendëskryeministri Bitici.

Ndryshe, Asociacioni i kompanive të huaja me prodhimtari të avancuar teknologjik përfaqëson interesat e kompanive eksportuese me prodhim të avancuar teknologjik me pjesëmarrje dominuese të kapitalit të huaj nga zonat zhvillimore teknologjiko-industriale dhe nga zonat industriale të të gjithë vendit, të cilat punësojnë më shumë se 35.000. njerëz, me eksporte të realizuara nga shteti afër 60% në vitin 2022 dhe me investime të realizuara rreth 1 miliard euro deri më tani.

Ato ndikojnë ndjeshëm në rritjen ekonomike të vendit nëpërmjet krijimit të vendeve të reja të punës dhe të mirëpaguara, rritjes së produktivitetit të punës, aksesit në teknologji dhe njohuri të reja, zhvillimit dhe adoptimit të aftësive moderne të menaxhimit dhe mirëqenies së përgjithshme në shoqëri.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës