Stoltenberg: Serbia është një partner afatgjatë i NATO-s

Jens Stoltenberg, Sekretar i Përgjithshëm i NATO-s. / Foto: MPB

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, vlerësoi se Aleanca Veriatlantike është partner afatgjatë dhe i ngushtë me Serbinë, duke vlerësuar se partneriteti bazohet në dialog politik dhe bashkëpunim praktik, me respekt të plotë të politikës shtetërore të Serbisë për neutralitet ushtarak.

– Dialogu ynë politik manifestohet në mënyra të ndryshme. Këtu përfshihen kontaktet e mia me presidentin Aleksandar Vuçiq dhe liderë të tjerë politikë dhe ndërveprime të rregullta me kolegët serbë, duke përfshirë zëvendës ndihmësin tim për çështjet politike dhe politikën e sigurisë dhe shefin e Zyrës Ndërlidhëse Ushtarake të NATO-s në Beograd. Këtu përfshihen marrëdhëniet e vendosura mirë ndërmjet komandantit të KFOR-it dhe shefit serb të shtabit të përgjithshëm - tha Stoltenberg "Vijesti". Ai thotë se marrëdhënie të tilla lejojnë një frymë konstruktive dhe respekt të ndërsjellë "që duhet të vazhdojë".

Sa i përket Kosovës dhe Metohisë, Stoltenberg tha se “së fundi ka folur me lidershipin politik në Prishtinë dhe Beograd për tensionet në veri të Kosovës”.

- Të gjitha palët duhet të qëndrojnë të qetë, të shmangin veprimet e njëanshme dhe të angazhohen në mënyrë konstruktive në dialog, të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian. Në përputhje me mandatin e OKB-së, misioni i KFOR-it po monitoron nga afër situatën dhe është i gatshëm të ndërhyjë nëse rrezikohet stabiliteti - tha ai.

Stoltenberg tha se NATO do të vazhdojë të mbështesë plotësisht dialogun, të ndërmjetësuar nga BE.

Video e ditës