Vargje të mbushura me fuqi epike mbart përmbledhja me poezi “Kaducej dhe lira” e Suzana V. Spasovska

Së fundmi në edicionin e shtëpisë botuese VIG “Zenica” doli përmbledhja më e re poetike “Kaducej i lira” nga Suzana V. Spasovska. Libri përmban 85 poezi të ndara në 10 cikle.

Recensent i botimit është Ferid Muhiq, i cili ndër të tjera shkruan: “Secila nga këto tetëdhjetë këngë është kënduar në mënyrë sovrane, e mbështetur në mënyrë erudike, e përkthyer me mjeshtëri të lartë në vargje të rafinuara lirikisht të mbushura me fuqi epike. Ajo energji e fuqishme dhe jetike është një efekt i drejtpërdrejtë i mënyrës se si Suzana W. Spasovska interpreton poetikisht madhështinë e dashurisë, mallit dhe vdekjes, si dukuritë më domethënëse dhe koordinatat kryesore të jetës njerëzore.

Në vend të patosit rutinë me të cilin vdekja është aq shpesh e verserizuar, në këngët e këtij koleksioni jashtëzakonisht të rëndësishëm, jehon kënga tingëlluese e njeriut të ballafaquar heroikisht me vetëdijen e finalitetit të vet; "Në vend që të portretizohet me një sentimentalitet famëkeq të vakët dhe patos prekës, Dashuria pohohet me vulën e fisnikërisë dhe dinjitetit të saj mbretëror, me gjithë atë magji mahnitëse të arritshme vetëm për shpirtrat shumë të kulturuar."

Libri është mbështetur nga Konkursi Vjetor për financimin e projekteve kulturore të Ministrisë së Kulturës të RSM-së.

(Teksti u botua në “Shtypi Kulturor” nr. 133, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 18-19 qershor 2022)

Video e ditës