Stevanoviç: Po vëzhgojmë situatën me fruthin, jemi gati të përballemi me një sëmundje ngjitëse

Ne ndjekim rekomandimet, i kushtojmë vëmendje situatës, si në vend ashtu edhe jashtë saj. U bëjmë thirrje njerëzve që udhëtojnë, të jenë të kujdesshëm, të mbrojnë veten, të mbajnë distancën. Udhëtimi në zona me rrezik nuk rekomandohet dhe prandaj duhet të jemi jashtëzakonisht të përgjegjshëm, apelon ai dr.Milena Stevanoviq, drejtor i Klinikës Universitare për Sëmundjet Infektive dhe Gjendjet Febrile, në lidhje me linë.

Dr. Stevanoviq, duke folur për TV Sitel, theksoi se nuk duhet nënvlerësuar sistemi ynë shëndetësor dhe se të gjithë pacientët do të monitorohen, regjistrohen dhe trajtohen në Klinikën Infektive.

- Mos e ulni vlerën e sistemit tonë. Sistemi ynë është larg idealit, por është gati dhe ne qëndrojmë fort në këmbët tona dhe kemi kapacitetin të përballemi me një sëmundje ngjitëse. “Sapo të dalin testet komerciale të fruthit, ne do t'i bëjmë ato”, shtoi ajo.

Sa i përket inkubacionit për fruthin, Stevanoviq ka shpjeguar se ai zgjat 21 ditë, që do të thotë se njeriu mund të infektohet deri në 21 ditë pa asnjë simptomë, si temperaturë, dhimbje koke, ënjtje të nyjeve limfatike.

Si çdo infeksion tjetër viral, edhe lija, thotë ajo, do të prekte të rinjtë, të moshuarit dhe njerëzit me sëmundje kronike.

- Zinxhirët e ndërprerë të vaksinimit do të çojnë në sëmundje të rënda virale. Apeli im është që të mos ndërpritet vaksinimi dhe të mos lejohet që fëmijët të humbasin vaksinimin. Kjo është arsyeja pse kemi sëmundje të mëparshme virale, thotë Stevanoviq.

Video e ditës