Departamenti i Shtetit ka shtuar Rusinë dhe Bjellorusinë në listën e sponsorëve shtetërorë të trafikimit të qenieve njerëzore

Departamenti Amerikan i Shtetit
Departamenti Amerikan i Shtetit / Foto: Free Press Archive

Rusia dhe Bjellorusia, së bashku me Korenë e Veriut, Turkmenistanin dhe Sirinë, ishin në listën e 13 vendeve, qeveritë e të cilave financojnë trafikimin e qenieve njerëzore, sipas Raportit të fundit të Trafikimit të Personave 2024.

Raporti u prezantua mbrëmë nga Sekretari i Shtetit Anthony Blinken.

- Instrumentet dixhitale kanë rritur shtrirjen, madhësinë dhe shpejtësinë e trafikimit të qenieve njerëzore. (Trafikantët) përdorin platforma online për të shitur përmbajtje të paligjshme seksuale. Ata përdorin mesazhe të koduara dhe monedha dixhitale për të shmangur zbulimin, tha Blinken.

Sipas vlerësimeve të Organizatës Ndërkombëtare të Punës, në vitin 2021 27,6 milionë njerëz në mbarë botën ishin subjekt i punës së detyruar, ose 2,7 milionë më shumë krahasuar me vitin 2016. Nga ata 27.6 milionë, 6,3 milionë njerëz ishin subjekt i shfrytëzimit seksual të detyruar komercial dhe 3,9 milionë iu nënshtruan punës së detyruar të imponuar nga shteti.

Blinken vuri në dukje se përdorimi i mjeteve në internet i ka ndihmuar trafikantët të zgjerojnë shtrirjen e tyre.

“Trafikimi i qenieve njerëzore është një problem që asnjë vend nuk mund ta zgjidhë i vetëm”, shtoi Blinken.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës