Departamenti i Shtetit: Maqedonia nuk i përmbush standardet minimale për eliminimin e trafikimit të qenieve njerëzore

foto: Getty Images

Maqedonia nuk i përmbush plotësisht standardet minimale për eliminimin e trafikimit të qenieve njerëzore, por po bën përpjekje të konsiderueshme për ta bërë këtë. Qeveria ka treguar një përpjekje të përgjithshme të shtuar në krahasim me periudhën paraprake raportuese dhe për këtë arsye ka mbetur në nivelin 2, thuhet në raportin e sotëm të Departamentit Amerikan të Shtetit për trafikimin e qenieve njerëzore, njoftoi MIA.

– Këto përpjekje përfshinin rritjen e përpjekjeve të përgjithshme të zbatimit të ligjit, duke përfshirë hetimin, ndjekjen penale dhe dënimin e më shumë trafikantëve. Qeveria vazhdoi të rrisë burimet për strehimoren për viktimat e trafikimit të qenieve njerëzore. Ministria e Punëve të Brendshme (MPB) dhe Inspektorati Shtetëror i Punës nënshkruan një memorandum bashkëpunimi për të përmirësuar koordinimin e hetimeve të trafikimit të qenieve njerëzore, duke përfshirë inspektimet dhe trajnimet e përbashkëta. Megjithatë, qeveria nuk i përmbushi standardet minimale në disa fusha kyçe, thuhet në raport.

Zyra e Prokurorit të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit (OCCPO) nuk kishte burime të mjaftueshme për të trajtuar të gjitha rastet nën juridiksionin e saj dhe disa avokatë të policisë lokale dhe të qarkut nuk raportuan rastet e mundshme të trafikimit tek Task Forca Antitrafik (Task Forca) ose OCCPO dhe përdori krime më pak të rënda për të ndjekur penalisht trafikantët. Dhe ndërsa qeveria ka rritur fondet për strehimoret, ajo ende mbulon vetëm një përqindje të vogël të kostove operative.

Në mënyrë të ngjashme, qeveria nuk ka ndarë fonde për ekipet celulare që identifikojnë viktimat më të mundshme çdo vit, pavarësisht angazhimeve të së kaluarës për ta bërë këtë. Policia vendase dhe disa agjentë kufitarë dështuan vazhdimisht për të kontrolluar për treguesit e trafikimit dhe, si rezultat, autoritetet ka të ngjarë të dëbojnë disa viktima të paidentifikuara të trafikimit pa iu referuar shërbimeve të duhura ose masave mbrojtëse për të parandaluar ritrafikimin.

Siç është raportuar në pesë vitet e fundit, trafikantët e qenieve njerëzore shfrytëzojnë viktima vendase dhe të huaja në Maqedoninë e Veriut, ndërsa trafikantët e qenieve njerëzore shfrytëzojnë viktimat e Maqedonisë së Veriut jashtë vendit. Gratë dhe vajzat në Maqedoninë e Veriut shfrytëzohen përmes trafikimit seksual dhe punës së detyruar në vend në restorante, bare dhe klube nate. Trafikantët e seksit rekrutojnë viktima të huaja zakonisht nga Evropa Lindore dhe Ballkani, duke përfshirë Shqipërinë, Bosnje dhe Hercegovinën, Kosovën, Moldavinë, Rumaninë, Rusinë, Serbinë dhe Ukrainën. Qytetarët e Maqedonisë së Veriut dhe viktimat e huaja që kalojnë tranzit jashtë vendit shfrytëzohen për trafikim seksual dhe punë të detyruar në sektorët e ndërtimit dhe bujqësisë në Evropën Jugore, Qendrore dhe Perëndimore. Trafikantët, të cilët shpesh janë të afërm ose miq të ngushtë, shfrytëzojnë fëmijët romë nëpërmjet lypjes së detyruar dhe trafikimit seksual në martesa të detyruara. Trafikantët po rekrutojnë gjithnjë e më shumë viktima me profile false online në rrjetet sociale dhe aplikacione të ndryshme online. Në vitin 2021, trafikantët e qenieve njerëzore nga Tajvani rekrutuan punëtorë nga Tajvani me premtime të rreme për punë në Maqedoninë e Veriut me qëllim të punës së detyruar. Trafikantët konfiskuan pasaportat, ndaluan pagat, kufizuan lëvizjen dhe krijuan një qendër telefonike ku i detyruan viktimat tajvaneze të bënin thirrje false, vëren Departamenti i Shtetit i SHBA.

Emigrantët dhe refugjatët që udhëtojnë ose kontrabandohen përmes Maqedonisë së Veriut, veçanërisht gratë dhe fëmijët e pashoqëruar, janë të cenueshëm ndaj trafikimit nga kontrabandistët e tyre ose migrantët e tjerë. OJQ-të raportojnë se fëmijët me aftësi të kufizuara mendore dhe fizike janë gjithnjë e më vulnerabël ndaj trafikimit të qenieve njerëzore.

Sipas një raport mbi trafikimin e qenieve njerëzore i publikuar nga Departamenti Amerikan i Shtetit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës