Qëndrimi i Sofjes ndaj S. Maqedonia nuk ka ndryshuar, thonë nga MPJ bullgare

Foto: MIA

Ministria e Punëve të Jashtme e Bullgarisë sot “kategorikisht deklaroi” se qëndrimi i Bullgarisë për integrimin evropian të Republikës së Maqedonisë së Veriut mbetet i pandryshuar.

-Bullgaria vazhdon t'i përmbahet qëndrimit kornizë për zgjerimin e BE-së dhe procesin e stabilizim-asociimit të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë nga 09 tetori 2019, të mbështetur unanimisht nga Deklarata e Kuvendit Kombëtar të datës 10 tetor 2019 dhe seanca e KSNS-së. të datës 10.01.2022 tetor XNUMX. .XNUMX, tha Ministria e Punëve të Jashtme vendore.

Ata shtuan se mbështetja për zgjerimin e BE-së në Ballkanin Perëndimor mbetet një prioritet i politikës së jashtme bullgare dhe ndjek kriteret e meritave të secilit vend kandidat dhe respektimin e vlerave thelbësore të Bashkimit, duke përfshirë respektimin e të drejtave të njeriut dhe parimin e fqinjësisë së mirë.

“Ministrja e Punëve të Jashtme, Teodora Gencovska, riafirmoi qëndrimin e Bullgarisë gjatë bisedës së saj me ministrin e Jashtëm gjerman në kuadër të Këshillit të Punëve të Jashtme të mbajtur në Luksemburg më 11 prill 2022”, thuhet në deklaratë.

Sa i përket fillimit të negociatave për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në BE, është thelbësore që Bullgaria të arrijë rezultate të pakthyeshme në ruajtjen e marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe marrjen e garancive të qarta në procesin e negociatave me BE-në për zbatimin e mëtejshëm të Marrëveshjes së Fqinjësisë së Mirë të vitit 2017. Presim garanci kushtetuese për respektimin e të drejtave të bullgarëve në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Për palën bullgare prijnë rezultatet, jo ato detyruese me afate specifike, thonë nga MPJ bullgare.

Video e ditës