Sfidat e vjetra të reja në kulturë, drejtorët e institucioneve kulturore problem për ministrinë

Konferenca për media e ministres së kulturës Bisera Kostadinovska Stojçevska/Foto: Qeveria e RSM

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska Stojçevska u mburr me dy sukseset e mëdha të rëndësishme për shtetin dhe qytetarët - rajoni i Ohrit mbetet në listën e UNESCO-s të trashëgimisë kulturore dhe natyrore botërore me vlerë të jashtëzakonshme universale dhe shpalljen e Shkupit Kryeqytet Evropian i Kulturës në 2028.

Rajoni i Ohrit, sipas vendimit të sesionit të 45-të të Komitetit të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s të mbajtur nga 12 deri më 17 shtator në Riad të Arabisë Saudite, përfshin përpjekjet e përbashkëta të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Shqipërisë për mbrojtjen e Liqenit të Ohrit. dhe rajonit dhe njoftoi se rajoni i Ohrit do të mbetet nën monitorimin vigjilent të UNESCO-s për zbatimin e detyrimeve të marra.

- Për të arritur sukses në këtë, është e nevojshme që secili të mbajë pjesën e vet të obligimeve dhe pushteti qendror, edhe vetëqeverisja lokale, edhe institucionet edhe qytetarët. Zbatimi i masave të treguara për rehabilitimin e rajonit do të varet nga bashkëpunimi ynë. Të gjitha detyrimet janë adresuar saktë. Shumë prej rekomandimeve kanë filluar, por zbatimi i tyre i plotë mbetet, siç është rekomandimi për të finalizuar shpalljen e Studenchisko Blato si Park Natyror dhe Liqenin e Ohrit si Monument Natyre, duke hartuar GUP të reja për Ohrin dhe Strugën, për të vazhduar trajtimin e problemi me objektet pa leje dhe të sigurohet që ato që janë hequr nuk do të restaurohen, por edhe të mos shfaqen të reja, tha ministrja Kostadinovska Stojçevska.

Ajo ritheksoi se Komiteti vlerëson shumë miratimin e Planit Strategjik së bashku me Republikën e Shqipërisë si konfirmim i synimeve tona të sinqerta për të ruajtur statusin dhe gatishmërinë për të punuar në vend dhe për bashkëpunim intensiv me UNESCO-n.

- Edhe pse dalëngadalë po largohemi nga lista e Trashëgimisë Botërore në rrezik, nuk duhet të shpikim faktin se vetëm mosveprimi ynë sipas rekomandimeve do të jetë arsyeja për regjistrimin e Rajonit të Ohrit si një thesar natyror dhe kulturor botëror i rrezikuar. . Ne jemi vetëm trashëgimtarët e tij. Një nga shumë para nesh dhe pas nesh. Rëndësia e Rajonit të Ohrit është e pamatshme dhe e përhershme”, shtoi ministrja e Kulturës.

Ajo iu referua edhe ndarjes së djeshme të titulli "Kryeqyteti i Kulturës Evropiane për vitin 2028" nga Komisioni Evropian në Bruksel, pas prezantimit të djeshëm të aplikimeve të vendeve të përzgjedhura për këtë titull prestigjioz.

Ministrja Bisera Kostadinovska-Stojçevska nuk ka dhënë më shumë detaje se cilat projekte dhe me çfarë buxheti kanë konkurruar së bashku me Qytetin e Shkupit për këtë titull prestigjioz evropian, por ka theksuar se së shpejti do ta shpallë atë projekt së bashku me kryetaren Danela Arsovska.

- Edhe një herë kemi treguar se kultura nuk ka nevojë për lëndë për ndarje, por kultura duhet të ngrihet mbi të gjitha ndarjet. Më vjen mirë që Qeveria dhe ne si ministri kemi mundur të ndihmojmë në atë proces dhe mendoj se do të jetë vetëm një histori shumë e bukur dhe një pikë e ndritshme në zhvillimin e kulturës maqedonase, tha ministri dhe shtoi se Qeveria do të ndihmojnë në zbatimin e të gjitha projekteve të nevojshme kur u kërkohet.

Për Filarmoninë, bibliotekën dhe kineastët

Në lidhje me problemet e zjarrta me të cilat po përballej këto ditë Ministria e Kulturës, pra në periudhën e kaluar, mosmarrëveshja mes Filarmonisë dhe Orkestrës së Xhazit, ulja e buxhetit të Agjencia e Filmit dhe zhvendosjen e bibliotekës së Tetovës, ministri dha shpjegime dhe i përmblodhi si tentativë për manipulim nga drejtorët dhe drejtuesit e thirrur të disa institucioneve kulturore.

- Kam biseduar me kineastët dhe u kam vënë në dukje se buxheti i filmit nuk është shkurtuar as në bazë të rishpërndarjes së fondeve buxhetore dhe as në bazë të ndonjë baze tjetër. Nuk ngrihen fondet për realizimin e projekteve aktuale filmike, por vetëm ato që nuk kanë filluar me realizimin. Të gjitha paratë janë në llogarinë e tyre dhe Agjencia e Filmit, e cila ka dy llogari, një llogari buxhetore dhe të sajën, nuk ka dorëzuar plan pagese në MK, domethënë e ka bërë këtë më 14 shtator, në mungesën time, megjithëse paraprakisht duhet të ishte dorëzuar në ministri, pas së cilës i kemi disbursuar fondet. Të gjitha paratë e tyre janë aty, ata thjesht nuk mund t'i shohin ndërsa kuvendi po debaton për rishpërndarjen. Realizimi nga llogaria e Agjencisë është më pak se 30 për qind, të gjitha paratë e tyre janë aty. Është e pasaktë që ka një prerje. Kur të plotësojnë të gjitha kushtet për regjistrim - bashkëprodhues të siguruar, garanci bankare, ministria do të sigurojë burime financiare. Asnjë projekt nuk është në rrezik, por nuk mund të përgjigjem se kur drejtori i Agjencisë së Filmit dhe Menaxhmentit do ta dërgojë planin e pagesës, është e vendosur ministrja Kostadinovska Stojçevska.

Ajo iu referua edhe shkarkimit të Bordit të Drejtorëve dhe drejtoreshës së Filarmonisë së NU, Tina Ivanovska, me të cilën paraprakisht ishte akuzuar përmes korrespodencës publike për ngjarjet në këtë institucion kombëtar, ndërsa Ivanova pohoi se është shkarkuar për shkak të mosmarrëveshjes. në ambientet e Filarmonisë duhet të funksionojë Orkestra e sapoformuar NU Jazz, ndërsa ministrja theksoi se është shkarkuar vetëm për shkak se ka menaxhuar nga pakujdesia një institucion shtetëror dhe paratë e shtetit, gjë që është vërtetuar edhe nga kontrollet inspektuese që Stojçevska i ka dërguar në Filarmonikë. . Nga inspektimet u kontrollua dokumentacioni për ngjarjen “Konventa e Gruas” që ndodhi më 7 maj në Filarmoninë dhe u konstatuan një sërë parregullsish në veprimet e Bordit të Drejtorëve dhe ish-drejtoreshës Ivanova.

- Si punësohen personat që sipas tyre duhet të mbrojnë institucionin, pra 1 koordinator, dritë, inxhinier etj. dhe nuk ka asnjë dëshmi se sa prej tyre janë përdorur për ngjarjen. Nuk tregohet se si dhe kush janë, pra nga institucioni na kanë thënë se punonjës të institucionit janë punësuar nga organizatori, por nuk ka asnjë dokumentacion, që do të thotë se drejtori ka shkelur rregullat e Bordit të Administrimit. Nga procesverbali i qershorit të Inspektoratit Shtetëror të Punës rezulton se organizatori ka angazhuar persona për të trajtuar dhe menaxhuar pajisjet e një objekti shtetëror, gjë që lejon trajtimin e mundshëm joprofesional dhe të pakujdesshëm dhe mundësinë e dëmtimit të pajisjeve, që do të thotë se drejtori ka lejuar. punësimi i të huajve për të trajtuar pakujdesshëm pajisjet në Filarmonikë, tha ministri.

Ajo gjithashtu theksoi se fatura për këtë ngjarje, e cila është dashur të paguhet më 3 maj, është paguar më 16 qershor dhe për shkak të vonesës nuk ka pasur interes. “Do të thotë se po dëmtohet buxheti i shtetit”, shtoi ajo.

Kostadinovska Stojçevska theksoi se orkestra e xhazit ishte dashur të funksiononte vetëm përkohësisht në ambientet e Filarmonisë, të cilat i kishte përdorur në vitet e mëparshme, por pas themelimit të Institucionit Kombëtar të Orkestrës së Xhazit, ish-drejtori nuk u dha më mundësi që të praktikojnë si më parë, duke argumentuar se hapësira e tyre po shkatërrohej. Së shpejti Orkestra Jazz do të mund të zhvendoset në ambientet e reja dhe të vazhdojë punën, premtoi ministri.

Ministria ka pasur pengesa edhe nga drejtori i Bibliotekës së Tetovës, pasi kanë vendosur biblioteka është zhvendosur përkohësisht nga njëra në tjetrën një dhomë më e madhe në Shtëpinë e Kulturës në Tetovë, në mënyrë që në të njëjtin objekt të hapet një shtëpi evropiane.

- Një objekt i ri modern për bibliotekën në Tetovë do të ndërtohet në lokacion të ri, por deri atëherë u mbeti vetëm të zhvendoseshin, por për arsye të panjohura, drejtori i bibliotekës pengoi të gjitha komisionet e ministrisë dhe përpjekjet për të bërë. një sondazh dhe draft për hapësirën në bibliotekë, duke përhapur gënjeshtra dhe gënjeshtra se biblioteka do të mbyllet, tha ministrja Kostadinovska Stojçevska.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës