Proceset e vjetra fotografike do të rikthehen me festivalin e fotografisë alternative "Zrno"

Festivali i parë i fotografisë alternative "Zrno" do të shpallet me ekspozitën fotografike "Të rritemi së bashku!", e cila do të hapet më 4 korrik, në sallën e shitjeve të Qendrës Kulturore dhe Informative - Shkup, me fillim nga ora 20:XNUMX.

Në ekspozitë do të prezantohen disa autorë alternativë. Kathy Talevska – Bakrevska, me printimet e saj të lumenit. Victoria Mackovska me cianotipe autentike. Martina Pavloska, me polaroidet e saj gazmore. Dhe Sasho Alushevski, me cianotipe nga cikli “Piktorializëm”. Pajisjet e ekspozitës janë të Vllado Dimoskit.

- Festivali "Zrno" doli nga nevoja e natyrshme për të ushqyer ngjyrat e mediumit tonë të preferuar dhe si një rezistencë ndaj pamjes së ngurtësuar të fotografisë në vendin tonë. “Zrno” quhet festival, sepse dëshiron të festojë fotografinë, në të gjitha format e saj lozonjare. “Zrno” është një iniciativë e disa të apasionuarve të fotografisë që duan të festojnë fotografinë alternative, proceset e vjetra në fotografi dhe bukurinë e saj të pazëvendësueshme. “Zrno” dëshiron të luajë skenën vendase dhe të provokojë botën. Për ta bërë atë të ngadalësojë, të mendojë. Për të prekur. Për të pranuar lojën, për t'u hapur ndaj "gabimeve". Për të buzëqeshur. Për të rimenduar veten. Të marrim frymë… që të mund të… rritemi së bashku! – theksojnë organizatorët e festivalit.

Në kuadër të programit të punës së edicionit të parë të festivalit “Zrno”, në Matka afër Shkupit do të zhvillohen punëtori për fotografinë alternative, në të cilat do të marrin pjesë rreth njëzet dashamirës të proceseve fisnike fotografike nga rajoni.

(Teksti është botuar në "Kulturen Pechat" numër 135, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 2-3 korrik 2022)

Video e ditës