Shkalla e shtatzënisë adoleshente në Maqedoni është pothuajse tre herë më e lartë se mesatarja e BE-së

Media profesionale
Foto Profimedia

Të dhënat e publikuara nga Shoqata Maqedonase e Gjinekologëve dhe Obstetërve (MAGO) dhe HERA - Shoqata për Edukim dhe Kërkim Shëndetësor me rastin e Ditës Botërore të Kontracepsionit dhe Ditës Botërore të Abortit të Sigurt tregojnë se rreth 36 për qind e djemve dhe 15 për qind e vajzave në XNUMX vjeç ka pasur përvojë seksuale, dhe shkalla e shtatzënisë adoleshente në vendin tonë është pothuajse tre herë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Evropian.

Marrëdhëniet seksuale të mbrojtura, sipas të dhënave të publikuara, praktikojnë vetëm 20 për qind e vajzave dhe 62 për qind e djemve në popullatën shqiptare dhe 64 për qind e djemve dhe 52 për qind e vajzave në popullatën maqedonase. Ndër të rinjtë deri në moshën 29 vjeç, vetëm 12,8 për qind përdorin kontraceptivë.

Asnjë nga pak kontraceptivët modernë të disponueshëm në vend nuk është në listën pozitive të barnave.

Në anën tjetër, edhe pse buxheti për kontracepsion modern falas për vajzat dhe gratë në situata vulnerabël që parashikon Programi parandalues ​​për nëna dhe fëmijë është rritur nga 100 mijë denarë në vitin 2022 në 500 mijë denarë këtë vit, kontracepsioni falas, siç ishte paralajmëruar. , marrin vetëm femrat me banim në Shkup dhe vetëm përmes Klinikës Universitare për Gjinekologji dhe Obstetrikë.

Pavarësisht se këtë vit shteti më në fund siguroi akses në informacionin e verifikuar për kontraceptivët përmes dygjuhësisë faqe në internet, prodhuar nga Instituti i Shëndetit Publik dhe HERA, megjithatë politikat shtetërore dhe financimi shtetëror për mbulimin e kontracepsionit, siç theksohet, janë të papërfillshme. Këtë e vërteton edhe Atlasi Europian i Kontracepsionit, sipas të cilit vendi ynë renditet me vetëm 46,9 për qind dhe renditet ndër vendet me ngjyrë të kuqe, së bashku me Greqinë, Kroacinë, Malin e Zi, Rusinë, Bjellorusinë, Turqinë dhe Hungarinë.

Sa i përket abortit të sigurt, gjatë vitit të kaluar dhe këtë vit MAGO dhe HERA kanë trajnuar 100 gjinekologë për aplikimin e abortit mjekësor – abortit me medikamente, që është një procedurë shumë më e thjeshtë për ndërprerjen e shtatzënisë sesa ajo kirurgjikale. pse, siç u raportua, edhe 80 për qind e aborteve në Evropë kryhen me drogë.

Sipas Vesna Matevska, menaxhere e programit në HERA, përkundër faktit se aborti mjekësor është shumë më i kërkuar se aborti kirurgjik, qasja në këtë shërbim shëndetësor është e vështirë, sepse këto barna nuk janë të regjistruara në vend, kështu që UGAK i blen ato vetëm përmes ndërhyrjes. importet.

– Ky proces mund të zgjasë shumë, sepse duhet të jetë në përputhje me planin e prokurimit publik, i cili, nga ana tjetër, nënkupton një sërë procedurash administrative. Kjo, nga ana tjetër, vë në pikëpyetje disponueshmërinë e abortit mjekësor, i cili mund të kryhet vetëm deri në javën e 12-të të shtatzënisë, theksoi Matevska.

I kërkohet qeverisë që të zgjerojë sa më shpejt listën pozitive të barnave me të paktën një kontraceptiv modern, të rrisë çdo vit buxhetin për kontraceptivë modernë falas dhe të gjejë një mekanizëm që sa më shumë spitale shtetërore të marrin sasi të përshtatshme. Sigurimi i aksesit të barabartë në kontracepsion falas për gratë nga i gjithë vendi, si dhe regjistrimi i barnave për abortin mjekësor dhe rritja e buxhetit për prokurimin e tyre çdo vit.

Sipas kryetarit të MAGO-s, profesor doktor Gligor Tofoski, fëmijët duhet të marrin informacion për shëndetin seksual edhe para se të fillojnë marrëdhëniet seksuale.

“Sa më shumë informata kanë, shkencërisht është vërtetuar se në marrëdhënie seksuale hyjnë më me kujdes dhe më vonë se sa ata fëmijë të cilëve nuk u thuhet asgjë”, theksoi Tofoski.

Vesna Matevska, menaxhere e programit të HERA, thotë se edukimi seksual do të thotë si t'i thuash "jo" sjelljes që nuk të pëlqen.

– Si të refuzoni presionin e mjedisit për të filluar herët marrëdhëniet seksuale. Edukimi seksual në një farë mënyre i përgatit të rinjtë që edhe ta shtyjnë ndoshta marrëdhënien e parë seksuale, e cila për shkak të presionit të bashkëmoshatarëve mund të jetë e nxituar dhe shumë shpesh e pambrojtur, theksoi Matevska.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës