Stanishev mbështeti qasjen e Petkovit për zgjerimin e temave të dialogut me Maqedoninë e Veriut

Sergej Stanishev / Foto: MPB

Kryetari i PES, Sergei Stanishev deklaroi se mbështet qasjen e kryeministrit për zgjerimin e temave të dialogut me Maqedoninë e Veriut

I pyetur për vizitën e Kiril Petkovit në Maqedoninë e Veriut, Stanishev tha:

“Vlerësimi im është mjaft pozitiv. Ka pasur shumë kritika, por vetë gjesti është në interesin tonë, ne jemi në një pozicion më të fortë në këtë mosmarrëveshje si anëtare e BE-së. Kjo vizitë krijon një qëndrim joformal dhe tregon vullnet të mirë. Gjëja më e rëndësishme është të dilni nga fjalimi i vitit të kaluar - një ultimatum nga njëra anë dhe një kundër-ultimatum nga ana tjetër. Bullgaria ka një qëndrim të qartë, të votuar nga Kuvendi Kombëtar, i cili nuk lë shumë hapësirë ​​për manovrim. Edhe pala maqedonase ka një pozicion jo fleksibël. Prandaj, është përgjegjësi e politikanëve që të gjejnë një zgjidhje. "Sigurisht, është në interesin afatgjatë të Bullgarisë që të gjitha vendet në rajon të anëtarësohen në BE."

Udhëheqësi i së majtës evropiane tha se kompromisi ishte një çështje e ekuilibrit shumë të dobët.

“Unë e miratoj qasjen e zhvendosjes së fokusit nga mosmarrëveshjet thjesht historike në gjërat unifikuese. “Ne do të gjejmë në mënyrë të pashmangshme nevojën për të zgjidhur çështjet më të ndjeshme, por nuk mund të qëndrojmë në këtë pozicion të mbyllur, që është shumë i përshtatshëm për disa politikanë – të fshihemi pas interesit kombëtar, por në fund nuk i shërben për një kohë të gjatë. termi interes bullgar”.

 

Video e ditës