SSM: Nëse nuk respektohen të drejtat e punëtorëve, Open Balkan do të “përdhunojë” punëtorët maqedonas

Foto: Punëtorët në një hekurudhë në Itali -EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Nëse nuk respektohen të drejtat e punës, marrëveshja e re që vjen me Open Balkans nga 1 korriku do të zbrazë vendet e punës në vend, komentojnë nga Sindikata e Maqedonisë. Reagimi i tyre vjen pas deklaratës së ministrit serb të Tregtisë së Brendshme dhe të Jashtme Tomislav Momiroviq se punëtorët nga Serbia, Maqedonia dhe Shqipëria do të marrin një numri i identifikimit dhe do të jetë në gjendje të punësohet lehtësisht në të gjitha shtetet pa marrë parasysh se ku jetojnë.

- Sindikata e Maqedonisë është e vetmja sindikatë përfaqësuese dhe partner social në vend, përkushtimi ynë është që punëtorët dhe qytetarët para së gjithash të realizojnë të drejtën për punë, pagë dhe ekzistencë dinjitoze në vendin e tyre. Për këto arsye, gjatë krijimit të strategjive dhe politikave kombëtare për zhvillim ekonomik, ne mbrojmë ligje dhe parime financiare për tërheqjen e investimeve të reja që do të mundësojnë krijimin e një numri më të madh të vendeve të punës reale dhe të qëndrueshme. thonë në SSM .

Punëtorët në Korridorin 8/Foto: Sloboden pechat/Zoran Dimovski

Duke bërë kështu Bashkimi mbështet në mënyrë unike dhe pa kompromis punën e denjë me respektim të plotë të të drejtave të punësimit dhe kujdes për prioritetet dhe interesat e shtetit, qytetarëve dhe punëtorëve. Prej aty thonë se zVendet nga Ballkani i hapur kanë qenë aplikantë për anëtarësim në BE për një periudhë të gjatë kohore dhe nga ky këndvështrim pritet që të harmonizojnë legjislacionin kombëtar të ligjit të punës me ligjin e BE-së dhe standardet ndërkombëtare të punës.

- Do të mundësojë kushte të barabarta pune në të gjitha vendet e rajonit, por gjithsesi një avantazh për çdo punëtor që do të qëndrojë në punë në vendin e tij është se nuk do të ketë kosto për akomodim, shpenzime udhëtimi etj dhe sigurisht që është jashtëzakonisht. i rëndësishëm dhe motivues, ai nuk do të ndahet nga familja e tij dhe do të jetë në gjendje të përmbushë shpejt dhe me efikasitet nevojat e tij sociale dhe shoqërore - thonë në SSM.

Sipas tyre nëse masat dhe programet e qeverisë nuk krijojnë kushte për zhvillim ekonomik, e rrjedhimisht për punë të denjë për qytetarët, pra nëse nuk krijohen kushte për rritje të pagave që do të sigurojë jetesën e punëtorëve dhe familjeve të tyre dhe nëse kërkesat e SSM-së. për respektimin e të drejtave elementare të punësimit, të drejtën për tetë orë pune, të drejtën për pushim ditor, javor dhe vjetor, të drejtën për punë me kohë të pacaktuar, kushte të shëndetshme dhe të sigurta pune.и me respekt të plotë për dinjitetin e punëtorëve, punëtorët do të largohen nga vendi.

Punëtorët e ndërtimit të objekteve kantieri / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

- Nëse nuk përmirësohen kushtet e ofruara nga qeveria dhe punëdhënësit sigurisht që punëtorët do të shkojnë në vende të tjera për të siguruar të drejtat e tyre të jetesës- thonë nga CCM.

E gjithë kjo nisi para disa ditësh kur ministri serb i Tregtisë së Brendshme dhe të Jashtme Tomislav Momiroviq tha se punëtorët nga Serbia, Maqedonia dhe Shqipëria do të marrin një numër unik identifikimi dhe do të mund të gjejnë lehtësisht punë në të gjitha vendet, pavarësisht se ku jetojnë - tha ai.

- Në Open Balkans aktualisht jemi të fokusuar në tregun e punës dhe po punojmë për vendosjen e një numri unik identifikimi në korrik për të gjithë njerëzit në tregun e punës në vendet anëtare të kësaj nisme. Kjo do të thotë se ata mund të punësohen lirisht në cilindo nga këto tre shtete – thotë Momiroviq.

Ai vlerësoi se integrimi ekonomik i rajonit është një nga prioritetet e vendit të tij dhe se është shumë i rëndësishëm për kompanitë, sepse, siç tha ai, nuk ka integrim më të gjerë ekonomik derisa fqinjët të integrohen. Sipas Momiroviqit, pasi procesi i hyrjes në Bashkimin Evropian u vonua, tre vendet e Ballkanit Perëndimor vendosën të bëjnë një hap përpara dhe kështu lindi Ballkani i Hapur.

Kryetari i Kuvendit të Organizatës së Punëdhënësve Angel Dimitrov thotë se do të ketë shumë përfitime për punëtorët shqiptarë që vijnë në vendin tonë.

Punëtorët e ndërtimit verë
Foto ilustruese e punëtorëve të ndërtimit / Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

- Mendoj se kjo marrëveshje që vjen me Open Balkans në këtë moment nuk duhet të ketë ndikim drastik dhe të ulë numrin e punëtorëve në vendin tonë. Ai që dëshiron të zëvendësojë do të shkojë në BE me pagë më të lartë, jo në Serbi. Por do të jetë shumë më mirë për punëtorët sezonalë që vijnë në vend nga Shqipëria. Deri më tani ata nuk kanë mundur të ushtrojnë të drejtat e tyre të punës dhe të punësohen. Tani do të jetë shumë lehtë – thotë Dimitrov.

Duke gjykuar nga njoftimet e punës në faqet serbe të punës, pagat e tyre janë shumë më të larta se tonat.

Nga gama e gjerë e vendeve të punës në kryeqytet Белград, përveç zhvilluesve dhe ekspertëve nga industria e IT-së, disa veçohen të tjerët profilet. Kërkohen cportierë, kuzhinierë, agjentë shitjesh, zejtarë, kamerierë, magazinierë. Mes tyre, reklamat për instaluesit. Se këto vende pune janë vërtet të kërkuara vërtetohet edhe nga fakti se punëtorëve u ofrohet dyfishi i pagës për kryerjen e këtyre punëve.

Kështu, duke kërkuar në portalin për reklama oferta pune, ka raste që kamarierëve u ofrohen rroga mbi 100.000 dinarë, për shoferë mbi 150.000 dinarë, për fizikantët e ndërtimit.të cilët punëtorët rreth 80.000 dinarë...Lepurifijet për dërgesë, qofshin ato ushqime apo produkte të tjera, janë gjithnjë e më të kërkuara, kështu që shumë shërbime korriere punësojnë shoferë dhe ofrojnë paga nga 90.000 deri në 150.000 dinarë. Drejtuesit e kategorisë B janë më të kërkuarit, por shoferët e kategorisë C po kërkohen gjithnjë e më shumë edhe për transportin e mallrave nga magazinat e kompanive të mëdha.

Mikpritja është gjithmonë e hapur për punëtorët e rinj, dhe këto tre profesione janë të parat në listë. Pothuajse nuk ka reklama ku paga për shefat e kuzhinës është më pak se 90.000 mijë dinarë.

Paga mesatare është rreth një mijë euro, dhe shpesh kalon 150.000 dinarë. Shefat e kuzhinës kanë një pagë shumë më të lartë, e cila mund të arrijë deri në 3.000 euro. Asistent kuzhinierët zakonisht marrin një pagë minimale, por kjo varet nga punëdhënësi, kështu që paga e tyre mund të arrijë deri në 80.000 dinarë.

Njësoj është edhe me punëtorët në dyqanet e ushqimit të shpejtë apo petullave, paga fillestare e të cilëve është mesatarisht nga 65.000 deri në 70.000 dinarë. Pothuajse secili i dytë reklama është për agjentë të shitjeve në internet ose punë dërgesash në internet për kompani të mëdha. Për këtë punë zakonisht kërkohet një njohuri e mirë e gjuhës angleze ose gjermane.
Pagat ndryshojnë dhe shpesh llogariten çdo orë në monedhën në të cilën kompania operon, siç është dollari. Një reklamë mirëDi paga mujore nga 80.000 deri në 250.000 dinarë me kushte të detyrueshme "të flas rrjedhshëm anglisht" dhe "të ketë aftësi të jashtëzakonshme komunikuese".

 

Foto: EPA/EFE/ Gjorgi Lichovski

Punonjësit e magazinës janë gjithashtu një nga profesionet e pakta sepse është punë e vështirë fizike. Të ardhurat e tyre të pritshme janë mesatarisht rreth 80.000 dinarë dhe mbi 100.000 dinarë.

Na interesoi edhe një shpallje për një shofer taksie në Nish, i cili ofron pagë prej 70.000 deri në 100.000 dinarë me mundësi fitimi stimulues. Është një konfirmim që shoferët janë të domosdoshëm edhe në këtë qytet.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës