Patriarku serb Porfiri me një delegacion të Kishës Ortodokse Serbe viziton KOM- OA

Peshkopët Profirij dhe Stefan në Beograd / Foto: Screenshot

Sot dhe nesër një delegacion i Kishës Ortodokse Serbe (KOS), i kryesuar nga Shenjtëria e Tij, Patriarku serb z. г. Porfiri.

- Nesër, duke filluar nga ora 9:XNUMX, në Katedralen “Sht. Kliment Ohridski” në Shkup, Shenjtëria e Tij Patriarku serb z. г. Porfiri dhe Fortlumturia e Tij Kryepeshkopi i Ohrit dhe Maqedonisë z. г. Stefani, së bashku me hierarkët e dy kishave simotra, do të shërbejë Liturgji Hyjnore, njoftoi KOM-OA, duke i ftuar besimtarët të marrin pjesë në lutje.

Liturgjia e përbashkët hierarkike e pajtimit, e cila u mbajt më 19 të këtij muaji në Katedralen “Shën Sava” në Beograd, me të cilën udhëhoqi patriarku Porfir dhe kryepeshkopi i Ohrit dhe Maqedonisë, HH Stefan, konfirmoi tejkalimin e datës 55. viti përçarje KOS dhe KOM-OA dhe rivendosja e kungimit kanonik dhe eukaristik.

Më 9 të këtij muaji, Patriarkana Ekumenike njohu natyrën kanonike të Kishës Ortodokse Maqedonase - Kryepeshkopatës së Ohrit, e cila pas 55 vjetësh i dha mundësinë klerit maqedonas të kryejë shërbime të përbashkëta me kishat e tjera ortodokse. Ai vendim nuk do të thotë një tomos për autoqefalinë që rregullon zyrtarisht emrin dhe statusin ndërkombëtar të kishës, por është "shprehje e dashurisë dhe kujdesit atëror të Patriarkanës Ekumenike" dhe një njoftim se KOM nuk është më e ndarë me të gjithë. bota ortodokse dhe se priftërinjtë maqedonas mund të shërbejnë me priftërinj nga kishat e tjera ortodokse.

Sinodi i KOS-it, ndërkaq, më 16 të këtij muaji shpalli se pranon statusin e autonomisë sa më të gjerë të Kishës maqedonase, përkatësisht pavarësinë e plotë të brendshme, e cila i është dhënë në vitin 1959. Organi më i lartë kishtar i Kishës Serbe njoftoi se në dialogun për statusin e ardhshëm dhe eventual përfundimtar kanonik, KOS-i do të udhëhiqet ekskluzivisht nga parimet, standardet dhe normat kishtare-kanonike dhe kishtare-baritore.

Mosmarrëveshja mes dy kishave simotra filloi pasi më 17 korrik 1967, Sinodi i Shenjtë i KOM-it në Ohër, thirri Kuvendin e Tretë Kishtar-Popullor dhe në seancën solemne në kishën e Ohrit “Sht. Klementi” e shpalli Kishën Ortodokse Maqedonase autoqefale.

Video e ditës