Parlamenti serb do të konstituohet deri në fund të korrikut

Kryetari aktual i Kuvendit të Serbisë dhe lideri i SPS-së, Ivica Daçiq, tha sot se pret që mbledhja e re e Kuvendit të Serbisë të konstituohet deri në fund të korrikut dhe Qeveria e re e Serbisë të formohet relativisht shpejt dhe kur të për formimin e koalicionit të ri qeverisës, ai vlerësoi se ishte vendim i partisë më të madhe - SNS (Partia Progresive Serbe), e cila dikton ritmin dhe kushtet, dhe se SPS (Partia Socialiste e Serbisë) është e gatshme “për zgjidhje të tjera. të ekzistojë”, njoftoi korrespondenti i MIA-s nga Beogradi.

- Mendoj se është praktikisht e pamundur të formohet një qeveri e re deri në fund të korrikut. Sepse do të na duhen të paktën edhe shtatë ditë deri në përfundimin e procesit zgjedhor. Është reale që deri në fund të korrikut të shkohet në konstituimin e parlamentit, tha Daçiq, i cili shtoi se “kur të marrë raportin përfundimtar nga KIR, është i obliguar që seancën konstituive të Kuvendit ta mbajë brenda 30 ditëve”.

“Që atëherë, afati 90-ditor për formimin e qeverisë ka kaluar dhe vetëm atëherë presidenti Aleksandar Vuçiq mund të fillojë konsultimet me grupet parlamentare dhe të emërojë mandatarin e ri të qeverisë”, tha Daçiq.

Sa i përket rolit të SPS-së në qeverinë e re, Daçiq tha se këtë nuk e ka diskutuar me Vuçiqin dhe se SPS dhe SNS kanë marrëdhënie korrekte, se rezultatet e tyre të përbashkëta janë të mira dhe se SPS është e gatshme për bashkëpunim të vazhdueshëm.

- Do të jetë vendimi i partisë më të madhe - SNS, dhe i takon atyre të diktojnë ritmin dhe kushtet për formimin e një koalicioni të ri qeveritar. Megjithatë, ne jemi absolutisht të gatshëm që të ekzistojnë zgjidhje të tjera, tha Daçiq.

Sa i përket pozicionit që pret, Daçiq tha se është e parëndësishme dhe se nuk ka pasur asnjëherë kërkesa ndaj vetes.

- Duhet ta shfrytëzojmë këtë periudhë të stabilitetit për zhvillimin e mëtejshëm të Serbisë. Qeveria duhet t'i japë një shtysë pozitive zhvillimit të Serbisë, dhe rruga që do të ndjek Serbia është tashmë e përcaktuar - është rruga e integrimit evropian, duke mbrojtur interesat tona shtetërore dhe kombëtare, tha Daçiq.

Duke komentuar zhvillimin e situatës në Kosovë, ku Prishtina ka porositur serbët që t'i marrin targat e Prishtinës, Daçiq ka thënë se ky është një tjetër tregues se Albin Kurti nuk dëshiron asnjë kompromis dhe marrëveshje, por ekskluzivisht politikë të forcës.

Video e ditës