Nderimi i mesjetës për mesjetën

Dragi Gjorgjiev dhe Angel Dimitrov / Foto: MPB

Paraqiti rekomandimet për adhurimin e përbashkët

Politikanët mendojnë dhe punojnë me afate sepse duan rezultate, por Komisioni i Përbashkët Historik për Çështje Historike dhe Arsimore nuk është i obliguar të pajtohet për të gjitha temat për të cilat historiografia maqedonase dhe bullgare kanë mosmarrëveshje, theksoi sot bashkëkryetari nga pala maqedonase. I dashur Gjorgiev, pas prezantimit të rekomandimeve të deritanishme të dakorduara për tekstet e historisë për periudhën antike dhe për nderimin e përbashkët të figurave historike mesjetare - Mbreti Samuel, vëllezërit e shenjtë Kiril dhe Metodi, Shën Klimenti i Ohrit dhe Shën Naumi i Ohrit.

Në mbledhjet në vijim, komisioni duhet të shqyrtojë periudhën nga fundi i shekullit XIX dhe fillimi i shekullit të 19-të dhe të bëjë rekomandime për tekstet shkollore dhe për festën e përbashkët të revolucionarëve dhe ngjarjeve të asaj kohe, si Goce Dellçev, Kryengritja e Ilindenit. , por, sipas Gjorgiev, mund të ndodhë ose jo.

“Ne nuk kemi thënë që duhet të vijmë në një qëndrim të përbashkët dhe një mendim të unifikuar. Ajo periudhë padyshim do të jetë e vështirë dhe e dhimbshme, diskutimet do të zgjasin dhe nëse gjejmë një zgjidhje, do ta paraqesim, nëse nuk e bëjmë - nuk ka zgjidhje. Nuk do të thotë domosdoshmërisht se ky komision duhet të vijë me çdo kusht në zgjidhje për historiografinë maqedonase dhe bullgare. Ne kërkojmë vetëm zgjidhje për paraqitjen e personave të caktuar në tekste shkollore, nuk po diskutojmë se si i shikon historiografia ata persona dhe ngjarje. Historiografia do të vazhdojë të punojë. Komisioni nuk ndikon në hulumtime, në shkrimin e librave të historisë, por do të fokusohet vetëm në tejkalimin e keqkuptimeve në tekste për të relaksuar marrëdhëniet mes dy shteteve dhe dy popujve”, tha dje Gjorgiev.

Qeveritë mund të miratojnë ose jo rekomandimet

Ai shpjegoi se janë publikuar rekomandimet e Komisionit në vitin 2019 – pesë rekomandime nga pala maqedonase për tekstin bullgar të historisë për klasën e pestë dhe pesë rekomandime bullgare për tekstin e Maqedonisë për klasën e gjashtë.

“Ato rekomandime nuk prekin çështje identitare, ato janë më shumë për të shmangur mitologjizimin e periudhës antike në sistemin arsimor të të dyja palëve dhe për të shmangur këndvështrimin e sotëm kombëtar të shteteve kombëtare për periudhën e lashtësisë. Janë miratuar pesë rekomandime për ato vende ku nga ana jonë mendohet se duhet të ketë përmirësime në tekstet e tyre dhe anasjelltas, kryesisht, këto janë gabime të caktuara strukturore-leksikore, faktike, gabime për rajonet historike dhe gjeografike etj. Në ato segmente kemi vërejtur më së shumti lëshime. Këto janë rekomandime që i shkojnë Qeverisë, e cila duhet t'i miratojë dhe të vazhdojë më tej në procesin e shkrimit të teksteve të ardhshme dhe në hartimin e njësive të kurrikulave. Miratimi nga Qeveria është në pritje, nuk është obligativ, është vendim i institucionit”, tha Gjorgiev.

Ai shtoi se tekstet shkollore po ndryshojnë ato gjëra që mund të kontribuojnë në prishjen e marrëdhënieve mes dy vendeve dhe që mund të shkaktojnë tension dhe urrejtje te brezat e rinj, gjë që, tha ai, është detyrë e çdo komisioni historik që punon për një detyrë të tillë. me tekste shkollore.
Rekomandimet, nga ana tjetër, për nderimin e përbashkët të personaliteteve të mesjetës janë identike si për palën maqedonase ashtu edhe për atë bullgare, dhe këto janë tekste me të cilat Komisioni u rekomandon dy qeverive që së bashku të përkujtojnë disa përvjetorë dhe jubile. Gjorgiev tha se kriteret kryesore për Komisionin në përpilimin e këtyre rekomandimeve janë prezantimi i vlerave universale të atyre personave dhe kontributi i tyre në zhvillimin e kulturës dhe traditës kristiane në këto zona dhe zhvillimin e shkrim-leximit sllav.

“Jemi munduar që tekstet të kenë një aspekt më të gjerë, rajonal. Të gjithë ata mund të jenë pjesë e një feste të përbashkët, jo vetëm të Maqedonisë dhe Bullgarisë, por edhe të shumë vendeve të tjera. Nga ky aspekt, Komisioni ka bërë tekste që janë të pranueshme për të dyja palët dhe nëse miratohen nga Qeveria do të kontribuojnë në përmirësimin e marrëdhënieve mes dy popujve”, tha Gjorgiev.

Vetë Komisioni do të vendosë se me çfarë shpejtësie do të vendosë

Ministria e Punëve të Jashtme, sipas protokollit dypalësh të Komisionit të Dytë Ndërqeveritar, në faqen e saj njoftoi rekomandimet e miratuara deri më tani i Komisionit Historik, si dhe konkluzionet e Komisionit të Parë Ndërqeveritar ndërmjet Maqedonisë dhe Bullgarisë nga qershori 2019, të nënshkruara nga ish-ministrat Nikola Dimitrov dhe Ekaterina Zaharieva. Në këto konkluzione thuhet se të dyja palët pranojnë rekomandimet për pesë figurat mesjetare dhe duhet të harmonizojnë datat e festimeve të përbashkëta në një kohë sa më të shkurtër. Gjithashtu u konkludua se komisioni historik duhet “të përshpejtojë me vendosmëri punën në tema të rëndësishme historike, si Goce Dellçev dhe Kryengritja e Ilindenit e të tjera, duke u përpjekur që deri në fund të vitit 2019 të arrihen rezultate reale, përfshirë edhe tekstet shkollore”. Ky rekomandim ende nuk është zbatuar, sepse Komisioni nuk arriti të arrijë një përshkrim dhe rekomandime të pranueshme reciprokisht për këtë periudhë.

“Rekomandimet për mesjetën u miratuan në vitin 2019 dhe qeveritë vendosën t’i publikojnë sot, sipas Protokollit që u nënshkrua një muaj më parë. Rekomandimet tjera në të cilat punojmë duhet të plotësohen dhe publikohen”, tha Gjorgiev.

“Lidhur me konkluzionet e protokollit të dytë bilateral të nënshkruar nga ministrat Bujar Osmani dhe Teodora Genchovska në Sofje në korrik, Gjorgiev theksoi se në të ka inkurajim, por nuk theksohet imperativisht se kur duhet të mbyllen disa çështje. Komisioni ka dinamikën dhe mënyrën e vet të punës dhe derisa të dyja palët të bien dakord sipas parimeve akademike dhe njohurive të fundit historike, nuk do të dalin me rekomandime.
“Ne e kemi parasysh inkurajimin, por dinamikën do ta përcaktojmë”, përfundoi Gjorgiev.

Cilat janë rekomandimet?

Në rekomandimet ndër të tjera thuhet: “Vepra misionare e vëllezërve të shenjtë Kiril dhe Metodi hodhi themelet e kulturës dhe shpirtërore të krishterë të popujve sllavë”. Pranimi dhe përhapja e shkrim-leximit dhe përkthimet e librave liturgjikë u mundësojnë popujve sllavë të njihen me mësimet e krishtera në një gjuhë të kuptueshme. Vepra e shenjtorëve Kiril dhe Metodi u ruajt dhe u zhvillua në qendrat letrare të Presllavisë dhe Ohrit, të cilat atëherë ndodheshin në territorin e shtetit mesjetar bullgar, ku nxënësit e tyre gjetën kushte për punë. Ai ofron një bazë thelbësore për shtetet moderne të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Bullgarisë që së bashku të festojnë ditën e Shenjtorëve Kiril dhe Metodi..."
Shën Klimenti thuhet se është pranuar në shtetin mesjetar bullgar pas misionit të Moravisë së Madhe. "Rreth 886 u dërgua nga princi Boris-Mihail në zonën e Kutmiçevicës, ku si edukator dhe krijues hodhi themelet e Shkollës Letrare të Ohrit. Rreth vitit 893, me urdhër të mbretit bullgar, Simeoni u shugurua peshkop i Velikit. Predikimi dhe adhurimi i tij kanë një rëndësi të madhe për përhapjen dhe vendosjen e shkrim-leximit dhe kulturës së krishterë. Nëpërmjet përkthimeve të letërsisë liturgjike dhe veprave himnografike që krijoi, si dhe falë veprimtarisë së tij mësimore janë përgatitur shumë studentë. Kjo e bën atë një nga figurat më të rëndësishme për kulturën e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Bullgarisë së sotme.

Për Mbretin Samuel thuhet se ai është “sundimtar i një shteti të madh mesjetar, të cilin shumica e shkencës moderne historike e konsideron Mbretërinë Bullgare, me qendër në territorin e sotëm të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Ai mbulon një pjesë të konsiderueshme të vendeve dhe popullsisë së Gadishullit Ballkanik. Car Samuel dhe fati i tij dramatik janë një simbol i historisë së përbashkët, të cilën e ndajnë dy shtetet moderne të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Bullgarisë. Komisioni i përbashkët u propozon dy qeverive, në frymën e Marrëveshjes dypalëshe të nënshkruar, që përkujtimi i Mbretit Samuel të jetë një shenjë e vlerave të përbashkëta dhe fqinjësisë së mirë dhe miqësisë së vërtetë”.

Video e ditës