Serbia doli me një plan konkret për ndërtimin e një hekurudhe nga Nishi deri në kufirin maqedonas

ilustrim / foto: Free Press

Ministria e Ndërtimit, Transportit dhe Infrastrukturës së Serbisë ka shpallur inspektim të hershëm publik lidhur me përgatitjen e planit hapësinor të hapësirës për qëllime të veçanta të korridorit infrastrukturor të hekurudhës Brestovac-kufiri i Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Ky plan parasheh rindërtimin e korridorit hekurudhor nga Nishi deri në kufirin maqedonas, si dhe ndërtimin e më shumë se 60 urave, dy tuneleve, si dhe ndërtimin dhe rindërtimin e objekteve të stacioneve që ndodhen në trase.

Rindërtimi dhe modernizimi i një hekurudhe, i cili është rreth 132 kilometra i gjatë nga Brestovac deri në kufirin me Maqedoninë e Veriut, nënkupton ndërtim të ri ose rindërtim të të gjitha objekteve në itinerar.

Në pjesën Brestovac-Grdelicë, i cili është i gjatë rreth 34 kilometra, është planifikuar të ndërtohen shtatë ura dhe të rindërtohen ose ndërtohen katër stacione.

Nga Gërdelica në Suhara Moravë, në një seksion 33 km të gjatë, është paraparë ndërtimi i 22 urave, ndërtimi i dy tuneleve të reja dhe rindërtimi i një tuneli ekzistues, si dhe rindërtimi apo ndërtimi i katër stacioneve.

Seksioni Suva Morava – kufiri i Maqedonisë së Veriut, i gjatë rreth 65 kilometra, sipas planit duhet të ketë 24 ura, ndërsa planifikohet rindërtimi apo ndërtimi i nëntë stacioneve.

Në të gjitha seksionet janë planifikuar kalime të paniveluara me rrjetin rrugor. Shpejtësia e parashikuar është deri në 160 km/h.

Së fundmi, ministri i Ndërtimit, Transportit dhe Infrastrukturës i Serbisë, Goran Vesic dhe Ministrin e Transportit dhe Lidhjeve të Maqedonisë së Veriut, Blagoj Boçvarski, nënshkroi një Memorandum Bashkëpunimi për krijimin e një rrjeti hekurudhor me performancë të lartë ndërmjet ministrive të linjës të dy vendeve.

Memorandumi parasheh realizimin e projektit për ndërtimin e hekurudhës së shpejtë nga Nishi në Shkup, për të cilën të dyja vendet bashkërisht do të kërkojnë mjete nga Bashkimi Evropian, njofton uebfaqja e Qeverisë së Serbisë.

Vesiq më herët kishte njoftuar se është në proces projektimi i segmentit Nish-Preshevë, 135 kilometra i gjatë, ndërsa Boçvarski njoftoi se do të projektohen rreth 50 kilometra nga Shkupi deri në kufirin me Serbinë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës