Serbia, Greqia dhe Mali i Zi po punojnë intensivisht për instalimin e “matësve inteligjentë”, në Maqedoni kjo do të ndodhë në vitet e ardhshme

njehsor aktual
Energji elektrike / Foto: MPB

“Elektrodistribucia Serbia” me shpejtësi po fillon të prezantojë matësa inteligjentë për leximin e konsumit të energjisë elektrike në amvisëri, prokurimin dhe instalimin e 7,3 milionë njehsorëve inteligjentë të energjisë elektrike për të gjithë konsumatorët e tensionit të ulët në Greqi, projekti për modernizimin e infrastrukturës së transmetimit parashikon energjinë, dhe i pari. faza e realizimit të atij projekti ka përfunduar në Mal të Zi. Kryetari i Komisionit Rregullativ për Energji (RKE), Marko Bislimoski, në mars të këtij viti ka paralajmëruar se matësat aktualë do të zëvendësohen me matës më të sofistikuar, të ashtuquajturat. matës inteligjentë dhe se ky proces do të nisë në vitet në vijim

“Futja e matësve inteligjentë në Mal të Zi dha rezultat në një periudhë të shkurtër kohore. Projekti u shpërblye financiarisht brenda dy deri në tre vjet. Efekti ishte afër vlerës së kredisë për fazën e parë të projektit, e cila ishte 35 milionë euro. Në disa pjesë kemi ngarkuar konsumin e energjisë elektrike, e cila nuk ka mundur të tarifohet kurrë më parë”, ka thënë Strugar, përcjell Politika.rs.

Sa i përket instalimit të matësve inteligjentë në Maqedoni, ai do të ndodhë në vitet e ardhshme. Kryetari i Komisionit Rregullativ për Energji (RKE), Marko Bislimoski, në mars të këtij viti ka paralajmëruar se matësat aktualë do të zëvendësohen me matës më të sofistikuar, të ashtuquajturat. matës inteligjentë dhe se ky proces do të nisë në vitet në vijim.

“Elektrodistribucia Serbia” me shpejtësi po fillon të prezantojë matësa inteligjentë për leximin e konsumit të energjisë elektrike në amvisëri dhe subjekte afariste me paratë e marra nga fondet evropiane. Gjëja më e rëndësishme është se zëvendësimi i matësve të vjetër me të rinj nuk do t'u kushtojë familjeve dhe të gjitha gabimet e mëparshme do të eliminohen me leximin në distancë të konsumit të energjisë elektrike. Prokurimi dhe instalimi i 7,3 milionë njehsorëve inteligjentë të energjisë elektrike për të gjithë konsumatorët e tensionit të ulët në Greqi është parashikuar nga projekti për modernizimin e infrastrukturës së transmetimit të energjisë, financuar nga Banka Evropiane e Investimeve (EIB), për të cilën u nënshkrua një marrëveshje muajin e kaluar. mes zv.presidentit të BEI-së dhe CEO të operatorit grek të transmetimit të energjisë, në prani të kryeministrit të vendit Kyriakos Mitsotakis. Velimir Strugar, përfaqësues i “Electroprivreda Crne Gore”, duke folur për përvojat e futjes së njehsorëve inteligjentë në territorin e kësaj republike, tha se faza e parë e realizimit të atij projekti, të cilin ai e menaxhoi, ishte një sfidë dhe një investim i madh.

“Futja e matësve inteligjentë në Mal të Zi dha rezultat në një periudhë të shkurtër kohore. Projekti u shpërblye financiarisht brenda dy deri në tre vjet. Efekti ishte afër vlerës së kredisë për fazën e parë të projektit, e cila ishte 35 milionë euro. Në disa pjesë kemi ngarkuar konsumin e energjisë elektrike, e cila nuk ka mundur të tarifohet kurrë më parë”, ka thënë Strugar, përcjell Politika.rs.

Sa i përket instalimit të matësve inteligjentë në Maqedoni, ai do të ndodhë në vitet e ardhshme. Kryetari i Komisionit Rregullativ për Energji (RKE), Marko Bislimoski, në mars të këtij viti ka paralajmëruar se matësat aktualë do të zëvendësohen me matës më të sofistikuar, të ashtuquajturat. matës inteligjentë dhe se ky proces do të nisë në vitet në vijim.

- Të gjithë njehsorët e energjisë elektrike do të ndërrohen me njehsorë inteligjentë në mënyrë që të bëhet leximi në distancë, me çka do të rritet besimi i qytetarëve në operatorin e sistemit të shpërndarjes - tha Bislimoski.

Eksperti i energjisë Zheljko Markoviq, një nga ish-drejtorët e “Electroprivreda Serbia” (EPS), thotë se në nivel global, në vitin 2020 tregu i infrastrukturës së avancuar të matjes vlerësohet në rreth 20 miliardë dollarë. Parashikimi është që me këtë trend të rritjes, deri në vitin 2028, vlera e tij do të jetë rreth 36 miliardë dollarë, pasi nxitësi kryesor ishte rritja e përdorimit të burimeve të rinovueshme të energjisë BRE dhe nevoja për matje të dyanshme të energjisë për prodhuesit (ata që prodhojnë dhe shesin vetes energji elektrike).

“Përparësitë që i sjell klientëve instalimi i matësve inteligjentë janë, ndër të tjera, të dhënat kumulative për tre ose më shumë vite – deri në fillimin e kontratës me furnizuesin, si dhe të dhëna në kohë reale për kohën e përdorimit, nëpërmjet Interneti. Më pas, në disa vende, klientët kanë informacion në lidhje me ndikimin mjedisor. Kjo do të thotë që në çdo moment konsumi përdoruesi mund të shohë se sa qymyr, burime të rinovueshme apo të tjera energjie janë konsumuar në periudhën e monitoruar dhe në bazë të përgjegjësisë që konsumatori mund të marrë një vendim nëse do të reduktojë apo rrisë konsumin”, theksoi ai. .

Ai thekson se me matësa inteligjentë përdoruesit mund të kenë më shumë tarifa për çmimin e energjisë elektrike.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË