Serbia hap dyert për personelin nga Maqedonia dhe Shqipëria, do të ketë punë për 30.000 mijë punëtorë

Flamuri i Serbisë
Flamuri i Serbisë / Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Së shpejti, qytetarët e Serbisë, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë do të mund të punësohen në këto vende me numrat e identifikimit të “Open Balkan-ID” pa barriera shtesë administrative. Siç shkruan “Kurir” serb, “rreth 30.000 zejtarë, mjekë, infermierë dhe teknikë shumë të nevojshëm nga Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria do të vijnë për të punuar në Serbi nga shtatori pa dokumente shtesë, viza pune dhe leje speciale”, njoftoi korrespondenti i MIA-s. nga Beogradi.

Qytetarët që duan të punësohen në një nga këto tre shtete pritet që të futin të dhënat e tyre përmes portalit e-Government dhe në këtë mënyrë të marrin numrin e identifikimit të nismës “Ballkani i Hapur”. Çdo qytetar që hyn në portal dhe merr atë numër do të mund të hyjë në tregjet e punës në të tre vendet dhe synimi është që procedura të jetë e njëjtë në Serbi, Maqedoninë e Veriut dhe Shqipëri.

Kjo do të bëhet e mundur falë nismës “Ballkani i Hapur” dhe hapjes së tregut të vetëm të punës. Gjithashtu, sipas ekspertëve, i gjithë rajoni ynë do të bëhet shumë më tërheqës për investitorët e huaj, sepse do ta kenë më të lehtë të gjejnë punëtorët që u mungojnë.

Drejtori i Zyrës Qeveritare për IT dhe e-Qeverisje, Mihailo Jovanoviq, tha për Kurir se të gjitha profesionet që i duhen Serbisë janë interesante për popullin e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë.

- Besojmë se do të ketë punëtorë që do të vijnë me arsim të lartë të kryer, por edhe ata që kanë arsim fillor dhe të mesëm. Punëtorët në ndërtim dhe në fushën e bujqësisë janë shumë të kërkuar. Duhet të ketë shumë të interesuar edhe në fushën e shëndetësisë, sepse këtu pagat janë më të larta. Megjithatë, është edhe më e rëndësishme që ne si rajon të bëhemi shumë më interesantë për investitorët e huaj, sepse do të jetë më e shpejtë dhe më e lehtë për të marrë punëtorë dhe kjo është një nga arsyet që ata të investojnë në këtë pjesë të Evropës. ka thënë Jovanoviq.

Nebojsha Atanackovic nga Sindikata e Punëdhënësve të Serbisë vlerësoi se një numër më i madh punëtorësh do të përfitonin punëdhënësit për vendet e punës që zakonisht janë gjithmonë të lira.

– Mendoj se qytetarët e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë në kuadër të “Ballkanit të Hapur” do të jenë shumë të interesuar të vijnë tek ne, sepse kushtet dhe të ardhurat janë shumë më të mira. Gjithashtu, tek ne punëdhënësit do të kenë një zgjedhje dhe mundësi më të madhe për të plotësuar përfundimisht pozitat për të cilat nuk kanë mundur të gjejnë punë të përshtatshme për një kohë të gjatë. Na mungojnë të gjitha profilet e zejtarëve në ndërtim, saldatorë, pastaj të gjithë punëtorët në hoteleri e turizëm dhe për punë sezonale. Presim që nga shtatori të mbërrijnë rreth 30.000 punëtorë, tha Atanackovic për Kurir.

Këshilltari i kryetarit të Odës Ekonomike të Serbisë (PCS), Nenad Gjurgjeviq, tha se për një kohë të gjatë ka mungesë të fuqisë punëtore në fushën e bujqësisë, ndërtimtarisë dhe industrisë së tekstilit. Ai shtoi se pas pandemisë, shumë kompani ndërkombëtare që kanë zinxhirët e tyre në Lindjen e Largët po shqyrtojnë mundësinë e afrimit të prodhimit me kompanitë e tyre mëmë në Evropën Perëndimore.

“Ne si Ballkani Perëndimor mund të jemi një destinacion interesant për këtë lloj pune, vlerësoi Gjurgjeviq.

Ai ka thënë se PKS nuk ka të dhëna të sakta se sa fuqi punëtore mungon, por ka thënë se ka nevojë për punëtorë për punë sezonale në kompanitë ndërkombëtare që punojnë këtu.

- Dihet se këta punëtorë vijnë nga vendet fqinje dhe nga disa vende të BE-së, kështu që kjo mungesë disi kompensohet, por duhet rregulluar, që këta persona të kenë sigurime shëndetësore dhe të kandidojnë vjetërsinë e tyre, theksoi Gjurgjeviq.

Paga mesatare në Serbi është 631 euro.

Burimi: MIA

Video e ditës