Parandaloi përhapjen e murtajës afrikane të derrave në fshatin Koçan të Mojancit

Foto: Arkivi

Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë ndërmori masa për parandalimin e përhapjes së sëmundjes së murtajës afrikane të derrave në fshatin Mojanci në vetëm pak ditë, pasi paraprakisht u zbulua se të gjithë derrat në një fermë ishin të infektuar.

Sëmundja në Koçansko është transmetuar me transportin e derrave të infektuar nga rajoni i Kamenicës së Maqedonisë, ndërsa përveç Mojancit, për parandalimin e përhapjes së saj janë ndërmarrë veprime edhe në dy fshatra të tjera.

- Derrat e sëmurë janë transportuar ilegalisht nga fshati malor Cera në fshatin fushor të Mojancit dhe ne pas informacioneve për këtë kemi reaguar menjëherë dhe brenda dy ditësh janë vrarë, hequr dhe varrosur 50 kafshë të sigurta. Ndërkohë kemi marrë mostra dhe kemi bërë analiza në 59 koka të tjera në Mojanci dhe të gjitha janë negative. Kjo do të thotë se me reagimin e shpejtë parandaluam përhapjen e sëmundjes te derrat e këtij fshati. Gjithashtu janë asgjësuar derrat e sëmurë që janë zbuluar në dy ferma në fshatin Trkanje dhe Presekë të Koçanit dhe ne po vazhdojmë me aksionin. Bëhet inventarizimi, pas të cilit do të ndërmarrim të gjitha veprimet e nevojshme, pra do të bëhet asgjësimi dhe largimi i derrave aty ku është e nevojshme, siç parashikon procedura. Arsyeja për këtë është se nuk ka vaksinë apo ilaç efektiv kundër kësaj sëmundjeje dhe mënyra e vetme për të parandaluar përhapjen e saj është duke hequr fizikisht kafshët e infektuara, tha Vanya Kondratenko, kreu i Departamentit për Mbrojtjen e Shëndetit dhe Mirëqenies së Kafshëve në Ushqim dhe Mirëqenie të Kafshëve. Agjencia e Veterinarisë..

Aktivitetet e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë për zbulimin e derrave të rinj të sëmurë janë ende në vazhdim në zonën e Kamenicës së Maqedonisë. Aty deri më tani janë asgjësuar 147 kafshë dhe pas marrjes së rezultateve të analizave laboratorike për mostrat e tjera të marra do të merren masat përkatëse.

Një apel i drejtohet blegtorëve, që nëse vërejnë ndryshime në gjendjen shëndetësore të derrave, ta lajmërojnë menjëherë në stacionin veterinar kompetent ose në inspektimin veterinar. Ata nuk duhet të presin që kafshët të ngordhin si pasojë e murtajës afrikane, sepse Agjencia paguan dëmshpërblim vetëm për derrat e kapur të gjallë që konstatohet se janë të infektuar me këtë sëmundje.

Video e ditës