Sipas Mitsotakis, Greqia është një eksportues i sigurisë energjetike për fqinjët e saj

Kyriakos Mitsotakis / Foto EPA-EFE / Al Drago / POOL

Si shembuj të zgjerimit të infrastrukturën e gazsjellësit të Greqisë dhe theksoi se vendi është një eksportues i sigurisë energjetike për fqinjët.

Duke iu drejtuar Forumit të 22-të Botëror të LNG-së që po mbahet në Athinë, Mitsotakis tregoi se vëmendja e tij ishte vazhdimisht e përqendruar në diversifikimin e burimeve të energjisë, si dhe në fleksibilitetin për investime të mundshme në Greqi për, siç tha ai, mbrojtjen e sigurisë energjetike të Evropës.

- Kjo krizë e paprecedentë padyshim po rivizaton hartën energjetike të Evropës. Unë jam krenar të them se Greqia është në ballë të këtij ndryshimi. Vendi është një spirancë në detet gjithnjë e më të stuhishme dhe në këtë moment është një eksportues i sigurisë energjetike për fqinjët tanë dhe përpiqet ta bëjë këtë në të ardhmen në një masë edhe më të madhe, tha Mitsotakis.

Për sa i përket zgjerimit të infrastrukturës së gazsjellësit, ai kujtoi se dy vite më parë u vu në funksion gazsjellësi TAP që lidh Detin Kaspik me Italinë, tha se tashmë po mendohet zgjerimi i aktivitetit të TAP për të importuar më shumë gaz natyror nga Azerbajxhani.

-Më 1 tetor në Sofje kremtuam funksionimin komercial të interkonjeksionit të gazsjellësit Greqi-Bullgari (IGB). Ky është gazsjellësi ynë i dytë për në Bullgari, ku eksportet tona janë trefishuar vitin e fundit dhe muajt e fundit ka përfunduar me sukses testi i tregut për gazsjellësin e ri drejt Maqedonisë së Veriut. Dhe besoj se të gjitha këto lidhje hapin rrugën për një të ardhme më të mirë për të gjithë rajonin. Dua të jem plotësisht i qartë. Ne duam t'i ndihmojmë partnerët tanë rajonalë të diversifikohen shumë shpejt nga gazi rus dhe të heqin presionin që Rusia ka vendosur mbi fqinjët tanë. Ne besojmë se në këtë mënyrë kontribuojmë dukshëm në stabilitetin rajonal, i cili në masë të madhe është i lidhur me sigurinë energjetike, theksoi Mitsotakis.

Për sa i përket furnizimit me gaz natyror të lëngshëm, ai iu referua ishullit Revitusa ku shpjegoi se është shtuar një tjetër njësi magazinimi lundruese për të zgjeruar kapacitetin dhe njëkohësisht ka treguar se në fund të vitit 2023 ose në fillim të vitit 2024 pritet të fillojë në Aleksandropoli. me terminalin e gazit natyror të lëngshëm funksionon.

Video e ditës