SPD: Humbja e zgjedhjeve në Rhine-Westfalen nuk e ndryshon qëndrimin e qeverisë ndaj luftës në Ukrainë

Foto: MIA

Partia e kancelares gjermane Olaf ScholzPartia Social Demokrate e Gjermanisë (SPD) njoftoi sot se nuk e sheh nevojën për të ndryshuar qëndrimin e saj aktual ndaj luftës në Ukrainë, pas humbjes së djeshme në zgjedhje në North Rhine-Westfalia, provinca më e populluar e Gjermanisë dhe deri më tani një bastion i SPD-së.

Zëdhënësi i qeverisë Stephen Hebstraight Scholz tha se ishte "i bindur plotësisht se një kurs i matur dhe i konsideruar me kujdes i politikës ndaj Ukrainës është i rëndësishëm dhe se një pjesë e madhe e popullsisë e mbështet atë". Ai theksoi se zgjedhjet në Nordrhein-Westfalen janë kryesisht zgjedhje rajonale.

Lars Klingbayl, një nga drejtuesit e SPD-së, tha se “nuk ka nevojë të ndryshohet asgjë”. Ai tha se kishte parë mbështetje të qartë për politikën aktuale të partisë për furnizimet me armë në Ukrainë dhe heqjen graduale të importeve të gazit rus gjatë fushatës, pasi "punët në vendet e industrializuara si North Rhine-Westphalia nuk do të rrezikoheshin".

Ai shtoi se partia e tij duhet t'u shpjegojë më mirë votuesve se çfarë po bën. "Politika e qeverisë tregon qartë se ne i qëndrojmë Ukrainës pa "por" dhe "nëse", por kemi lejuar shumë të flasim për dërgimin e armëve dhe shumë pak për koston e jetesës dhe rritjen e çmimeve të energjisë," tha Klingbale.

Partia kryesore opozitare e qendrës së djathtë, Unioni Kristian Demokrat (CDU), fitoi 35,7 për qind të votave në zgjedhjet e djeshme provinciale, nëntë për qind më shumë se SPD e Scholz, pavarësisht pritshmërive se rezultati do të ishte i pasigurt. Partia e Gjelbër fitoi 18,2 për qind të votave, pothuajse tre herë më shumë se rezultati i zgjedhjeve të mëparshme. Pjesëmarrja ishte e ulët, 55,5 për qind.

Video e ditës