KOS-i njohu autoqefalinë e KOM-OA

Liderët e KOS-it dhe KOM- OA-së, Porfiri dhe Stefani, Foto: Free Press / Dragan Mitreski

Ne ju sjellim një gëzim tjetër. Kuvendi i Shenjtë i KOS-it njëzëri iu përgjigj kërkesës së KOM-OA, duke miratuar dhe pranuar autoqefalinë.

Kisha Ortodokse Serbe (KOS) ka njohur autoqefalinë e Kishës Ortodokse Maqedonase-Arqipeshkvisë së Ohrit (KOM-OA). Vendimin e ka bërë të ditur kreu i KOS-it, Porfiri.

Pas liturgjisë së përbashkët mes dy kishave foli i pari patriarku Porfir, kreu i Kishës Ortodokse Serbe.

“Le të gëzohemi sot, e gjithë kisha sot gëzohet me ne, qielli dhe toka gëzohen, të gjithë gëzohen kur vëllezërit duan njëri-tjetrin dhe kur lavdërojnë emrin e Zotit.

Le të gëzohemi të gjithë që pas 55 vjetësh shërbeu Liturgjinë e Shenjtë, fillimisht në Beograd, e tani në Shkup, për pak ditë.

Zoti nuk vendosi kufij për të ndarë njerëzit. Kufijtë nënkuptojnë një mundësi që çdo komb të organizohet më mirë dhe të ketë vulën e tij të veçantë. Të mos mbyllesh brenda, të mos jesh vetëdashës. Zoti krijoi diversitetin dhe i dha secilit dhuratën e veçantisë.

Prandaj duhet të dimë gjithmonë se të gjithë duhet të jemi një, edhe pse të gjithë jemi të ndryshëm, jemi një në një. Në Krishtin jemi një.

Një është Zoti dhe një është kisha e tij dhe një është besimi ynë.
Prandaj sot gëzohemi në mënyrë të papërshkrueshme. Një mrekulli po ndodh para sonë. Ne jemi pjesë e asaj mrekullie.

Dashuria dhe lutjet tuaja në Beograd dhe këtu ndihmuan për të kapërcyer tundimin dhe Zotin për të bërë një mrekulli. Se ne nuk mund të bëjmë pa njëri-tjetrin. Ne kemi krijuar unitet

Ne ju sjellim një gëzim tjetër. Kuvendi i Shenjtë i KOS-it njëzëri iu përgjigj kërkesës së KOM-OA, miraton dhe pranon autoqefalinë-përfundoi në fjalën e tij Patriarku serb.

Ai shtoi se Kuvendi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Serbe ka porositur Sinodin, në bashkëpunim me Kryepeshkopin Stefan dhe Sinodin e tij, të përpunojnë detaje teknike dhe organizative, të cilat do të pasojnë me shpalljen solemne të aktit zyrtar.

Më pas të gjitha kishat ortodokse vendore do të njoftohen sipas rendit të tyre kanonik dhe do të pranojnë statusin autoqefal të KOM-OA”, tha Patriarku Porfir.

VIDEO | Liturgjia e përbashkët e KOM-OA dhe KOS në Katedralen “Sht. Kliment Ohridski” në Shkup

Video e ditës