Spasovski nga Kumanova: Kapërceni krizat, energjetikët janë në duart e qytetarëve

Konferenca për media e Oliver Spasovskit / Foto: Facebook

Bartësi i listës nga zona 2 e Koalicionit "Për Maqedoninë evropiane", Oliver Spasovski në konferencën e sotme për media tha se kriza pandemike, ekonomike dhe energjetike në periudhën e kaluar janë tejkaluar dhe paralajmëroi masa të reja nga programi në sektorin energjetik. .

- Kemi kaluar me sukses krizat. Institucionet e sektorit energjetik e kaluan të sigurtë krizën pavarësisht apokalipsit të paralajmëruar dhe bllokadës aktive të Kuvendit nga opozita. “Elektriciteti do të shtrenjtohet me 40 për qind”, pohoi i ashtuquajturi Ekspertët e energjisë nga VMRO DPMNE, duke tentuar me manipulime të krijojnë panik shtesë në popull. Të njëjtit, sundimi i të cilëve e ka shtrenjtuar rrymën edhe 100 për qind, pa krizë globale energjetike, dhe e ka anuluar tarifën e lirë ditore për qytetarët, tha Spasovski.

Ai tha se LSDM-ja jo vetëm që nuk ka lejuar rritje të çmimeve, por me politika të suksesshme energjetike ka mbrojtur standardin e qytetarëve dhe ka ruajtur sektorin energjetik. Çmimi i subvencionuar i energjisë elektrike deri në 90 për qind për mbi 600 mijë familje, por edhe për 68.000 mijë konsumatorë të vegjël në të cilët janë të punësuar 98 për qind e punëtorëve në sektorin privat. Bartësi i listës theksoi se janë ulur çmimet për faturat e energjisë elektrike për amvisëritë, ata që shpenzojnë më pak, është kthyer tarifa e lirë, e cila siguron kursim prej 1.000 denarë në muaj.

- Më lejoni t'ju kujtoj vendimet e Komisionit Rregullativ, me të cilin çmimi i ngrohjes u ul për 35 për qind. Në mandatin e ardhshëm planifikojmë të futim pako energjetike për pensionistët që jetojnë vetëm, në vlerë prej 1.500 denarë në muaj në periudhën nga tetori deri në mars. Vazhdojmë luftën kundër varfërisë energjetike përmes mbështetjes edhe më të madhe për kategoritë e cenueshme të qytetarëve me masa të reja financiare dhe jofinanciare, tha Spasovski.

Ai tha se kjo “qasje vizionare” ka kontribuar në rritjen e pavarësisë energjetike dhe shpërndarjes stabile dhe të besueshme të energjisë elektrike, se nuk ka pasur kufizime, është kujdesur për buxhetin e pensionistëve dhe grupeve vulnerabël.

- LSDM nuk shpenzoi para për monumente madhështore që do të dëshmojnë për kohën e një sundimi. Ne kemi investuar në prodhimin vendas të energjisë elektrike, të cilin e kemi rritur me 45 për qind. Për herë të parë pas 12 vitesh u aktivizua TEC Negotino, i njëjti që po mundoheshin aq shumë ta shesin. Dhe e gjithë kjo kontribuoi që importi i energjisë elektrike të zvogëlohet në mënyrë drastike, tha Spasovski.

Sa i përket gazsjellësit, ai theksoi se LSDM ka ndërtuar mbi 270 kilometra rrjet gazsjellës dhe paralajmëroi se ndërtimi i rrjeteve kryesore dhe dytësore të gazsjellësit do të vazhdojë edhe në periudhën e ardhshme. Deri më tani, tha ai, janë realizuar projekte me kapacitet rreth 700 megavat të burimeve të ripërtëritshme të energjisë.

– Të kujtoj, deri në vitin 2016 kishte vetëm 16 megavat. Diferenca është 44 herë më shumë. Kjo është e rëndësishme edhe nga aspekti mjedisor, tha Spasovski.

Ai tha se do t'i thonë jo teknologjive të reja fosile, përveç gazit, por edhe ndërtimit të hidrocentraleve të vegjël - Sepse interesat personale nuk mund dhe nuk duhet të dalin para interesit të shtetit për mbrojtjen e burimeve natyrore dhe të parqeve tona kombëtare. Prioritet tjetër si në aspektin energjetik ashtu edhe në atë ekologjik është shfrytëzimi i rrjetit të ujësjellësit të nxehtë, tha Spasovski. Ai shtoi se planifikohet zgjerimi i rrjetit në Shkup dhe ndërtimi i një sistemi të ri në Manastir, është planifikuar një koncept i ri që do të zvogëlojë shpenzimet. LSDM tha se ka plan për të siguruar pavarësinë energjetike duke rritur prodhimin e energjisë për të paktën 70 për qind deri në vitin 2028 krahasuar me vitin 2019 dhe shtoi se kompanitë shtetërore energjetike do t'i lënë në duart e qytetarëve. Bartësi i listës ka rikujtuar edhe një herë rëndësinë e rrugës drejt BE-së, nga e cila tha se nuk ka dorëzim.

- Prandaj rruga drejt BE-së është e vetmja mundësi. Përveç energjisë, ajo do të sjellë përfitime mjedisore, sociale dhe ekonomike. Nuk ka zgjidhje tjetër, sepse çdo gjë tjetër të çon në një rrugë pa krye. Prandaj, nuk ka tërheqje nga BE-ja, theksoi ai.

Spasovski i thirri qytetarët në tubimin e nesërm në Shkup dhe u bëri thirrje qytetarëve të votojnë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës