Spasovski apelon të mos përdoret celulari gjatë vozitjes, 60 për qind e vozitësve në vend përdorin celular në komunikacion

celular
Telefonat celularë / Foto: Unsplash

Fakti që, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, shpërqendrimi i shoferit për shkak të përdorimit të celularit shfaqet si shkaktar në pothuajse një të katërtën e të gjitha aksidenteve rrugore, tregon qartë se disa mjete teknologjike moderne thjesht nuk mund të përdoren kudo dhe me çdo rast, tha sot ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski.

Është evidente se po përballemi me një fenomen të ri dhe potencialisht shumë të rrezikshëm, i cili sipas statistikave dhe vëzhgimeve analitike ka kapacitet të paraqesë rrezik jashtëzakonisht serioz, çmimi i të cilit janë aksidentet njerëzore dhe tragjeditë, theksoi Spasovski në fjalimin e tij para tubim shkencor me temë “Mos përdorni celular gjatë drejtimit të automjetit”, në organizatë partnere të Këshillit Republikan për Siguri në Komunikacion, Fakultetit të Sigurisë dhe Ministrisë së Punëve të Brendshme, i cili u mbajt në amfiteatrin e Fakultetit të Siguria në Shkup.

Sipas tij, çdo risi tekniko-teknologjike mbart dilema të rëndësishme që kërkojnë rregulla të përshtatshme rregulluese, veçanërisht nëse përvojat praktike tregojnë probleme specifike gjatë përdorimit.

Ai vuri në dukje se duke e njohur këtë rrezik disa vite më parë, të gjitha institucionet përkatëse në fushën e trafikut, jo vetëm legalizuan përdorimin e celularit gjatë drejtimit të automjetit si sjellje të dënueshme, por u angazhuan intensivisht në veprime parandaluese dhe punuan së bashku për ndërgjegjësimin e publikut. se përdorimi i celularëve nuk ka vend në komunikacion, qoftë ngarje mjeti motorik, kalimi i rrugëve apo rekreacioni me biçikletë, duke mos përjashtuar asnjë pjesëmarrës në trafik.

Kundërvajtja e trafikut “të folurit në celular” ka shënuar rritje në periudhën e fundit, kështu që në vitin e kaluar 2021 janë ndjekur penalisht 1.617 kundërvajtje të tilla. Këtë vit nga fillimi deri në fund të shtatorit janë sanksionuar 2.128 drejtues mjetesh për përdorim të celularit gjatë drejtimit të automjetit. Siç theksova edhe më herët, rritja e numrit është rezultat i aktivitetit në rritje të shpejtë të policisë në sanksionimin e shkeljeve të rregullave dhe rregulloreve në komunikacion, shtoi Spasovski duke paraqitur statistikat zyrtare nga aspekti i punës së policisë.

Kryetarja e Këshillit republikan për siguri në komunikacion, Gordana Kozuvarovska, thekson se sipas hulumtimit të RSBSP-së, në nivel botëror 45 për qind e vozitësve përdorin celular gjatë vozitjes, ndërsa në vend kjo përqindje është edhe 60 për qind e shoferëve.

Përdorimi i celularit gjatë drejtimit të mjetit motorik është i rrezikshëm, i rrezikshëm, por edhe në kundërshtim me Ligjin për Sigurinë e Trafikut Rrugor. Nuk ka asnjë bisedë në celular, rëndësia e së cilës mund të krahasohet me arritjen e sigurt dhe të mirë në destinacionin e dëshiruar, sublimon Kozuvarovska.

Dekani i Fakultetit të Sigurisë, Nikolla Dujovski thekson se telefonat celularë në kombinim me drejtimin e automjetit mund të jenë mjete vdekjeprurëse.

Kur vozitni, lërini të gjitha bisedat në celularin tuaj për më vonë. Mbroni veten dhe përdoruesit e tjerë të rrugës, theksoi Dujovski, duke u pajtuar me studentët e tjerë në takimin shkencor se ngjarje të tilla profesionale dhe përfshirja e disa institucioneve të ndryshme dhe mjediseve profesionale dhe arsimore, përkatësisht akademike, mund të kontribuojnë më tej në kuptimin dhe zgjidhjen dukuri të tilla negative.

Video e ditës