Spasov: Të pranohet propozimi për shfuqizimin e Qeverisë sipas Marrëveshjes së Përzhinës

Profesori universitar Gjorgji Spasov është i mendimit se vendit nuk i nevojiten zgjedhje të parakohshme parlamentare dhe se duhet të pranohet propozimi për shfuqizimin e qeverisë sipas Marrëveshjes së Përzhinës 100 ditë para zgjedhjeve, dhe një zonë zgjedhore ka nevojë për një marrëveshje politike.

- Zgjedhjet e parakohshme nuk duhen. Duhet të pranohet propozimi për shfuqizimin e qeverisë sipas Marrëveshjes së Përzhinës 100 ditë para zgjedhjeve. Maqedonia duhet të kthehet në normalitet. Ishte një zgjidhje e përkohshme në kushtet e mosbesimit të plotë mes qeverisë dhe opozitës. Ndërsa Maqedonia të jetë një zonë zgjedhore dhe kjo nuk duhet të jetë problem nëse ka marrëveshje. Çdo politikan i përgjegjshëm duhet të dijë se përmes modelit zgjedhor duhet të arrihen dy synime themelore. E para është të sigurohet përfaqësim maksimal në Kuvend nga njëra anë dhe e dyta është të sigurohen kushte për formimin e shumicës stabile në Kuvend dhe një qeverie stabile, tha Spasov për Shtypin e Lirë.

Sipas tij, një model proporcional me një zonë zgjedhore pa prag zgjedhor plotëson kushtin e parë, por jo të dytin, prandaj në të gjitha vendet duhet të ketë një prag zgjedhor prej 2 deri në 3% që një parti të hyjë në Kuvend ose numri i Deputetët në Kuvend të reduktohen në 90 në mënyrë që të nevojiten të paktën 15 mijë vota për çdo deputet të zgjedhur.

- Çdo lloj shantazhi tjetër është një akt i papërgjegjshëm dhe nuk do të çojë në më shumë demokraci apo sukses më të madh të partive të vogla apo qeverive më të qëndrueshme në planin afatgjatë. Dhe kjo është po aq e rëndësishme për vendin sa edhe sigurimi i përfaqësimit më të madh. Maqedonia në fakt nuk duhet të shpikë ujë të nxehtë. Vetëm le të shohë se ku ekziston një model i tillë dhe çfarë rezultatesh jep. Kemi mjaft ekspertë në këtë fushë, tha profesor Spasov.

Video e ditës