Këshilli të “shkurtojë”: Arsovska propozon që qytetarët dhe taksiistët të marrin nga 200 denarë për blerjen e veturës hibride apo elektrike

Këshilltarët e qytetit në seancën e Këshillit të caktuar për të enjten duhet të vendosin nëse do t'i japin dritën jeshile propozimeve të kryetares Danela Arsovska për subvencionimin e qytetarëve dhe taksistëve që do të blejnë veturë hibride apo elektrike.

Sipas propozim-vendimit për caktimin e shumës së subvencionit, të dorëzuar në Këshill, subvencioni për qytetarët për blerjen e eko-veturës së re me motor hibrid ose elektrik është përcaktuar në shumë prej 200.000 denarë me tatim personal. Në Buxhetin e Qytetit të Shkupit për këtë vit janë paraparë 5 milionë denarë për këtë qëllim, që është shumë e mjaftueshme për subvencionimin e 25 automjeteve. Po ashtu, nëse vendimi miratohet, kryetari i komunës do të përcaktojë kushtet specifike, mënyrën dhe procedurën për dhënien e subvencioneve për banorët e Shkupit.

 Sipas të dhënave të Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, emetimi i substancave ndotëse në ajër buron pothuajse nga të gjitha aktivitetet ekonomike dhe sociale njerëzore, dhe trafiku vazhdon të jetë burim i rëndësishëm i emetimit të sasive të larta të substancave ndotëse. Djegia e karburanteve në mjetet motorike ka një peshë të konsiderueshme në ndotje. Djegia e fosileve dhe biokarburanteve në automjetet motorike gjithashtu zvogëlon cilësinë e ajrit të ambientit pasi ato gjithashtu lëshojnë grimca PM që arrijnë përqendrime të larta në qytetin e Shkupit. Me miratimin e propozim vendimit, Këshilli i Qytetit të Shkupit në kuadër të kompetencave të tij ligjore kontribuon në përmirësimin e transportit, i cili zvogëlon emetimet e grimcave të dëmshme në ajër dhe përmirëson mjedisin, kështu që do të kemi një mjedis më të pastër dhe më të pastër dhe Shkupi më modern - thuhet në shpjegimin e propozimit.

Qyteti parasheh edhe subvencione për kompanitë e taksive, ku shuma e kompensimit për blerjen e veturës ekologjike në vitin 2023 është 200.000 denarë për automjet, por nuk mund të merret për më shumë se pesë vetura për person juridik. Kushtet dhe kriteret edhe në këtë rast do të përcaktohen nga kryetari i komunës, ndërsa subvencionet do të paguhen deri në shterimin e mjeteve të parapara për këtë qëllim.

Propozuesi beson se nëse merret një vendim i tillë, do të ndikohet transporti i qëndrueshëm urban me qëllim të mbrojtjes së cilësisë së ajrit të ambientit dhe do të kontribuojë në përmirësimin e transportit auto-taksi në Shkup.

Për kujtim, në fund të vitit 2018, Qeveria shpalli vendosjen e subvencioneve për blerjen e automjeteve elektrike dhe hibride, si një nga masat në transport për uljen e ndotjes së ajrit, por kjo nuk është zbatuar deri më sot. Para për këtë lloj subvencionesh nuk janë paraparë as në buxhetin e shtetit për vitin 2023.

Në disa vende evropiane ka përfitime dhe përjashtime financiare që stimulojnë qytetarët të blejnë automjete miqësore me mjedisin, përdorimi masiv i të cilave do të ndikonte pozitivisht në mjedis.

Se a do ta njohin këshilltarët përfitimin nga futja e këtij lloj subvencioni dhe nëse do ta përkrahin propozimin e Arsovskës, do të dihet të enjten.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës