Këshilli i Evropës ka miratuar një marrëveshje ndërkombëtare për inteligjencën artificiale

Robotët e inteligjencës artificiale/ Foto: JIRAROJ PRADITCHAROENKUL / Alamy / Alamy / Profimedia

Këshilli i Evropës miratoi sot marrëveshjen e parë ligjërisht të detyrueshme ndërkombëtare për inteligjencën artificiale. Marrëveshja përfshin kërkesat për transparencë dhe identifikimin e përmbajtjes.

“Marrëveshja, e cila është e hapur për nënshkrim nga vendet jo-evropiane, vendos një kornizë ligjore që zbatohet gjatë gjithë ciklit jetësor të sistemeve të inteligjencës artificiale që këto sisteme mund të përfaqësojnë dhe promovon inovacionin e përgjegjshëm”, njoftoi Këshilli i Evropës.

Teksti u miratua gjatë takimit vjetor të Komitetit të Ministrave të Këshillit të Evropës. Ky komitet bashkon ministrat e jashtëm të 46 vendeve anëtare.

Kjo konventë kuadër u zhvillua gjatë dy viteve nga një organ ndërqeveritar që bashkon 46 shtete anëtare të Këshillit të Evropës, BE-së dhe 11 shtete anëtare (veçanërisht SHBA-të, Australia, Kanadaja, Izraeli dhe Japonia), si dhe përfaqësues të universiteteve. mjediset, sektori privat dhe organizatat e shoqërisë civile që morën pjesë në proces si vëzhgues.

"Konventa përmban kërkesa të shkruara për transparencë dhe kontroll të përshtatura me përmbajtjen e krijuar nga sistemet e inteligjencës artificiale," shpjegon Këshilli i Evropës.

"Shtetet duhet të miratojnë këto masa për të identifikuar, vlerësuar ose zbutur rreziqet e mundshme dhe të vlerësojnë nevojën për një moratorium, ndërhyrje ose masa të tjera të përshtatshme në lidhje me përdorimin e sistemeve të inteligjencës artificiale, ku përdorimi i tillë mund të paraqesë rreziqe të papajtueshme me normat e të drejtave të njeriut", shtohet deklarata e Këshillit të Evropës.

Konventa kuadër do të hapet për nënshkrim në Vilnius më 5 shtator me rastin e konferencës së ministrave të drejtësisë të vendeve të Këshillit të Evropës.

BE miratoi gjithashtu një ligj kornizë për sistemet e inteligjencës artificiale në fillim të marsit. Ky ligj ishte unik në botë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës