Këshilla nga Klinika "Zhan Mitrev": Mënyra e shëndetshme e të ushqyerit në parandalimin dhe trajtimin e diabetit

Jan Mitrev
Foto: Promo

Reduktimi i marrjes së karbohidrateve mund të jetë një strategji e shëndetshme për humbjen e peshës dhe kontrollin e diabetit, për sa kohë që karbohidratet zëvendësohen me burime proteinash dhe yndyrash me bazë bimore.

Diabeti është një gjendje e nivelit të lartë të sheqerit në gjak për një kohë të gjatë si rezultat i sekretimit të pamjaftueshëm të insulinës nga pankreasi ose uljes së ndjeshmërisë së indeve ndaj vetë insulinës. Nëse kjo gjendje nuk diagnostikohet në kohë dhe nuk trajtohet siç duhet, mund të çojë në ndryshime dhe komplikime serioze mikro dhe makro vaskulare nga organet e synuara, përkatësisht sistemi kardiovaskular, sytë, veshkat, truri dhe sistemi nervor.

Diabeti po merr përmasa epidemike në mbarë botën pavarësisht gjinisë, racës, moshës dhe statusit social. Çdo pacient i sapo diagnostikuar me diabet ka një të pazbuluar. Prandaj, është veçanërisht e rëndësishme që të bëhen teste të rregullta depistimi midis individëve që janë në rrezik për zhvillimin e diabetit të tipit 2.

Këtu përfshihen individë që kanë të afërm në familje me diabet tip 2, gra që kanë zhvilluar diabet gestacional gjatë shtatzënisë, individë që janë diagnostikuar me sindromë metabolike ose rezistencë ndaj insulinës, ata që janë mbipeshë dhe ata që nuk merren me aktivitet fizik. .

Çfarë diete rekomandohet për pacientët me diabet mellitus tip 2?

Disa studime kanë treguar efektivitetin e një diete me pak karbohidrate në përmirësimin e rregullimit të peshës dhe kontrollin më të mirë të sheqerit në gjak. Në përgjithësi, karbohidratet dietike mund të ndahen në të thjeshta dhe komplekse. Karbohidratet e thjeshta, të tilla si sheqeri, mielli i bardhë dhe orizi i bardhë, kanë treguar se rrisin rrezikun e diabetit të tipit 2. Në këtë drejtim, një konsum i shtuar dietik i perimeve, bishtajoreve, frutave, produkteve të qumështit me pak yndyrë dhe drithërave rekomandohet në vend të produkteve që përmbajnë karbohidrate të thjeshta. Orizi kafe dhe produktet me drithëra të plota duhet të zëvendësojnë produktet e grurit të bardhë.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të dietave të kufizuara me karbohidrate. Disa nga këto kufizojnë karbohidratet në nivele shumë të ulëta pa kufizuar proteinat ose yndyrat në dietë (për shembull, dieta e stilit Atkins). Akoma të tjerë lejojnë marrjen e moderuar të karbohidrateve së bashku me marrjen e moderuar të proteinave dhe yndyrave (për shembull, dietat South Beach dhe Zone). Udhëzimet dietike për pesë vitet e fundit kanë promovuar një dietë të shëndetshme lokale, një dietë të shëndetshme mesdhetare dhe një dietë të shëndetshme vegjetariane. Për pacientët me diabet mellitus tip 2, rekomandimet janë për një marrje të moderuar të karbohidrateve (44%-46%) të marrjes totale të kalorive gjatë ditës.

Efektet e dietave me pak karbohidrate në diabetin e tipit 2

Në disa studime, pacientët me diabet të tipit 2 dhe efektet e marrjes së reduktuar të karbohidrateve në parametrat që rrjedhin nga gjaku u monitoruan, duke përfshirë hemoglobinën e glikoziluar A1C, gliceminë e agjërimit dhe gliceminë e matur 2 orë pas një vakti. Një studim përfshiu pacientë obezë me diabet të tipit 2 për të monitoruar efektet e një diete të reduktuar me karbohidrate. Studimi raportoi përmirësime të profileve 24-orëshe të sheqerit në gjak. Një ulje e hemoglobinës A1C të glikoziluar nga 7,3% në 6,8% u gjet në të njëjtët pacientë. Ndjeshmëria ndaj insulinës është përmirësuar gjithashtu. Një tjetër studim i kryer në vitin 2019 te pacientët me diabet të tipit 2, të cilët iu nënshtruan një diete me proteina të lartë dhe me pak karbohidrate, u krahasua me një dietë konvencionale izoenergjike për diabetin për të parë efektet në kontrollin e glicemisë dhe efektin e saj në reduktimin e rrezikut kardiovaskular gjatë gjashtë muajve.

Pacientët morën të njëjtin numër kalorish, me më shumë karbohidrate sesa dieta konvencionale e rekomanduar për pacientët me diabet të tipit 2 duke u zëvendësuar me proteina. Përfundimet që dolën nga studimi ishin se, krahasuar me një dietë konvencionale, një dietë me proteina të lartë uli nivelet e hemoglobinës A1C të glikuar dhe nivelet e glicemisë së agjërimit.

Studimi tregoi gjithashtu se zëvendësimi i karbohidrateve me proteina pa rritur kaloritë për gjashtë javë uli nivelet e kolesterolit në gjak tek njerëzit me diabet të tipit 2. Të marra së bashku, këto dy studime tregojnë përfitimet e zëvendësimit të disa marrjes së karbohidrateve me proteina.

Rekomandohet zëvendësimi i marrjes së karbohidrateve me burime proteinash me origjinë bimore (fasule, bishtajore, soje, arra). Mishi pa dhjamë dhe peshku mund të jenë burime të shëndetshme të proteinave dhe yndyrave për ata që hanë produkte shtazore. Zëvendësimi i karbohidrateve me proteina shtazore rrit rrezikun dhe dëmton kontrollin e glukozës në pacientët me diabet të tipit 2.

Ekipi i Spitalit klinik “Zan Mitrev” është në dispozicionin tuaj. Caktoni takimin tuaj ose konsultimin në kohë në 02 / 3091-484.

*Tekst PR komercial.

Video e ditës