Këshilli i Ambasadorëve: Çështjet historike, gjuha dhe protokolli dypalësh nuk duhet të jenë pjesë e kuadrit të negociatave

Muhamed Khalili, Kryetar i Këshillit të Ambasadorëve / Brifing i mëngjesit

Këshilli i Ambasadorëve, duke iu referuar rezultateve të arritura nga Samiti i Bashkimit Evropian, vlerëson se është arritur një hap historik me dhënien e statusit kandidat Ukrainës dhe Moldavisë si dhe me perspektivat e hapura evropiane për Gjeorgjinë. Megjithatë për sa i përket aspiratave të Ballkani Perëndimor, dështimi i viteve të kaluara përsëritet. Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria nuk morën datë për negociata, Serbi-Mali i Zi u pengua, BiH nuk mori statusin e kandidatit, ndërsa Kosova nuk mori liberalizimin e vizave.

Në lidhje me kuadrin negociator të propozuar nga Franca, Këshilli i Ambasadorëve e konsideron këtë një dokument shumëpalësh ofron një bazë shpresëdhënëse për marrjen e datës për të nisur negociatat me BE-në, por me disa vërejtje.

Protokolli dypalësh, i cili ndryshe nuk është nënshkruar nga përfaqësuesit e Komisionit të Përbashkët dhe të miratuar nga Parlamenti i Bullgarisë, nuk duhet të mbetet në konkluzionet e Këshillit Evropian, sepse do t'i lejojë Bullgarisë t'i referohet vazhdimisht pjesëve të diskutueshme të këtij dokumenti.

Këshilli nënvizon edhe një herë se Çështjet historike nuk duhet të jenë pjesë integrale e Kornizës Negociatore.

Sa i përket çështjes më të ndjeshme të identitetit, dhe kjo është  Gjuha, nëse Bullgaria insiston në mosnjohjen e gjuhës maqedonase, duhet bërë e qartë se qytetarët, institucionet politike dhe shtetërore të vendit tonë do ta refuzojnë një Kuadër të tillë Negociator. Ndryshe, sipas propozimit francez, gjuha e përkthimit të akteve të Unionit është maqedonishtja dhe nuk mund të jetë objekt i negociatave.

Këshilli i Ambasadorëve vlerëson se “është Propozimi i Sofjes është irracional dhe joreal, si conditio sine qua non të kushtëzojë hapjen e Kushtetutës për shkak të përfshirjes së bullgarëve të vetëdijshëm nga Maqedonia e Veriut në Preambulën e Kushtetutës. para fillimit të negociatave”.

- Është më se e qartë se në këtë moment nuk ka supozime reale për arritjen e një mazhorance prej dy të tretash. “Ne besojmë se kjo çështje duhet të zgjidhet në fund të negociatave ose në një moment të favorshëm”, thuhet në deklaratë.

Këshilli e konsideron atë BE-ja duhet të garantojë Maqedoninë e Veriut se nuk do të pranojë propozimet e tjera të reja nga pala bullgare se një veprim i tillë do të dukej si lojëra pa kufij.

Këshilli i Ambasadorëve u bën apel të gjitha subjekteve politike, pavarësisht nga përkatësia ideologjike, në bashkëpunim me sektorin joqeveritar të bëjnë përpjekje për krijimin e qëndrimeve të përbashkëta të politikës së jashtme për çështjet me interes shtetëror, me qëllim që vendi të kapërcejë me sukses pengesat në rrugën e tij. drejt anëtarësimit të plotë në Union.

Video e ditës