Këshilli i Ambasadorëve: Bullgaria më në fund duhet të heqë veton

Këshilla e ambasadorëve / foto: 360 gradë

Këshilli i Ambasadorëve mirëpret deklaratën e Ministrave të Jashtëm të G7 dhe Përfaqësuesit të Lartë të BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, të shprehur në një deklaratë të përbashkët nga takimi i djeshëm në qytetin gjerman të Weisenhouse se ata mbështesin fuqishëm hapjen e shpejtë të bisedimeve të anëtarësimit në Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria afirmojnë me BE-në dhe në këtë mënyrë vendosmërinë e tyre për të mbështetur perspektivën evropiane të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor për të garantuar sigurinë, stabilitetin dhe prosperitetin e rajonit.

Këshilli i Ambasadorëve përshëndeti sot vendimin e Finlandës për të aplikuar për anëtarësim të plotë në NATO, si dhe gatishmërinë e Aleancës për të përshpejtuar Finlandën dhe Suedinë si anëtarë të plotë për hir të paqes dhe sigurisë, si dhe prosperitetit në atë vend, rajon dhe mbarë Evropën. .

Në lidhje me shtyrjen e takimit ndërqeveritar me Republikën e Bullgarisë që do të mbahej këto ditë për shkak të “mospërmbushjes së detyrave” nga Maqedonia e Veriut, sipas institucioneve bullgare, Këshilli i Ambasadorëve shpreh zhgënjimin e tij për joserioze dhe të kushtëzuar qasja e institucioneve shtetërore bullgare ndaj avancimit të marrëdhënieve miqësore dypalëshe ndërmjet dy vendeve dhe beson se këto marrëdhënie mund të avancohen vetëm me pranim reciprok dhe respekt të vlerave evropiane, thuhet në deklaratë.

Këshilli i Ambasadorëve u bën thirrje institucioneve shtetërore bullgare që përfundimisht të heqin veton ndaj Maqedonisë së Veriut në mënyrë që të kontribuojnë në prosperitetin, paqen dhe sigurinë e rajonit në këto kohë krize, thuhet në një deklaratë të Bordit Ekzekutiv të SA.

Video e ditës