Një rast i dyshuar i lisë së majmunit ka shkaktuar një sërë rekomandimesh të reja

laboratorike
Laboratori / Foto: Pexels

Gjatë ditës së djeshme çerdhe Një mostër e një rasti të dyshuar të lisë së majmunit është dorëzuar në Institutin e Shëndetit Publik për testim. Pacienti është nga Kërçova dhe para disa ditësh ka shfaqur puçrra në trup, që është një nga simptomat e lisë së majmunëve.

Komisioni i Sëmundjeve Infektive, i cili mbajti mbledhjen e djeshme pasdite, rekomandoi vendosjen e izolimit në kushte shtëpie apo spitalore për të gjitha rastet e dyshuara dhe të konfirmuara dhe monitorimin e përditshëm epidemiologjik të personave që kanë pasur kontakt me rastet e konfirmuara.

- Komisioni i Sëmundjeve Infektive rekomandoi vendosjen e masave të izolimit/karantinës dhe izolimin në kushte shtëpie apo spitalore të rasteve të dyshuara të lisë së majmunëve deri në testimin e tyre, izolimin e rasteve të konfirmuara në kushte shtëpie apo spitalore deri në përfundimin e sëmundjes apo shërimin e zgjebes. , monitorimi ditor epidemiologjik i kontakteve të rasteve të konfirmuara të lisë së majmunëve gjatë periudhës së inkubacionit prej 21 çerdhenjoftoi KZB.

Komisioni gjithashtu rikonfirmoi rekomandimin për Ministrinë e Shëndetësisë se janë marrin të gjitha masat e nevojshme parandaluese.

Kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Aleksandar Petliçkovski, ka bërë të ditur se pacienti nga Kërçova është në gjendje të mirë shëndetësore dhe nuk ka nevojë për hospitalizim.

Në Klinikën për Sëmundje Infektive në Shkup, siç informoi dje Ministria e Shëndetësisë, nuk ka asnjë pacient të shtruar që dyshohet se ka lisë së majmunit.

Petlichkovski nuk pret që kjo sëmundje të bëhet problem si koronavirusi. Sipas tij, në vend ka teste për lisë e majmunëve dhe tashmë Agjencia Evropiane e Barnave ka një vaksinë të miratuar, por vaksinimi masiv nuk është planifikuar.

– Zgjerimi nuk po shkon aq shpejt sa kishim frikë në fillim, ndoshta i djegur nga korona. Transmetimi ndodh në grupe të caktuara. Vaksinat rekomandohen në mbarë botën për grupet e rrezikut, me kontakte rreziku. Imunizimi masiv nuk parashikohet askund për momentin, tha kryetari i Komisionit për Sëmundjet Infektive.

Gjithsej 9 raste të lisë së majmunëve janë regjistruar në mbarë botën deri më 31.800 gusht. Në Evropë, numri më i madh i rasteve është në Spanjë – 5, Gjermani – 162 dhe Britania e Madhe – 2.

Në rajon janë konfirmuar edhe raste të lisë së majmunëve, por jo në numër të madh. Në Greqi janë 41 raste, Slloveni – 40, Serbi – 23, Kroaci 12, Bullgari – 4, Bosnje-Hercegovina dhe Mali i Zi kanë nga një rast, ndërsa në Shqipëri nuk ka asnjë rast të regjistruar me lisë.

Burimi: MIA

Video e ditës