SOKOM publikoi tre albume të reja nga thesari muzikor i Maqedonisë

Kopertina e parë e edicionit "Regjistrime historike me vepra me rëndësi historike"

Në ambientet e Unionit të Kompozitorëve të Maqedonisë (SOKOM), më 6 dhjetor në ora 13:XNUMX do të mbahet promovimi i tre albumeve të reja. "Regjistrime historike me vepra me rëndësi historike", ku përfshihen disa autorë, albumi i autorit "Nga opusi i kompozitorit të Boris Svetiev", si dhe kontributi audio në revistën "Premin" me titull "Këndimi i kishës nga sllavët- Tradita bizantine në Maqedoni”, interpretuar nga kori i “Tanec”.

Publikimi "Regjistrime historike me vepra me rëndësi historike" është album me audio incizime nga arkivi i Radiotelevizionit të Maqedonisë dhe përmban regjistrime zanore të veprave të kompozitorëve Kiril Makedonski, Zhivko Firfov, Bllagoja Ivanovski, Ladislav Palfi dhe Tihomir Karapançevski.

Deri vonë këto regjistrime nuk dihej se ekzistonin, sepse disa prej tyre nuk ishin as në inventarin e autorëve të tyre, siç është rasti me regjistrimet e kompozimeve të Zhivko Firfov dhe Ladislav Palfi, i cili është edhe dirigjent i sllovenit. Filarmonia.

Një tjetër ekskluzivitet është se të gjitha regjistrimet janë bërë kryesisht shtatëdhjetë vjet më parë, në fillimet e regjistrimit të zërit në vendin tonë. Gjithashtu, të gjithë interpretuesit, pa përjashtim, nuk janë më me ne. Publikimi i tij mbështetet nga Ministria e Kulturës e RSM.

Albumi i autorit "Nga opusi i kompozitorit të Boris Svetiev"

Albumi debutues i Boris Svetiev është një tjetër botim nga edicioni SOKOM kushtuar veprave origjinale të kompozitorëve maqedonas. Ai përmban shtatë vepra të punës së Svetiev për ansamble të ndryshme interpretuese. Publikimi është një projekt i përbashkët i SOKOM-it dhe Forumit Muzikor Ballkanik dhe mbështetet nga Ministria e Kulturës e RSM-së.

Kontributi audio për revistën "Premin", botim periodik i dioqezës së Strumicës, është regjistrim i koncertit gjithë natës të korit të "Tanec" në kuadër të ditëve të sivjetshme të muzikës maqedonase.

Kontributi audio "Këndimi kishtar nga tradita sllavo-bizantine në Maqedoni" në revistën "Premin"

Ky material audio përmban kompozimet e Ioan Harmosin Ohridski, Jovan Kukuzel, Janaki Stojmenoviç, Andon Shahpaski, Manasij Pop Todorov, Vasil Ivanov-Bojadziev, Jane Kodjabashija dhe figura të tjera kishtare, të cilat u shfaqën premierë nga kori "Dance" në DMM 2023, nën udhëheqja e M.Sc. Gotse Tsonevski dhe në bashkëpunim profesional me Dr. Mirjana Pavlovska Shulajkovska dhe Dr. Jane Kodžabashija.

Koncerti u mbajt në Muzeun e Luftës Revolucionare Maqedonase, ku "Tanec" për herë të parë në 74 vitet e ekzistencës së tij mbajti një koncert të këngës sllavo-bizantine, duke pasqyruar kështu lidhjen e ngushtë midis folklorit maqedonas dhe praktikës vokale kishtare.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës